Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

www.alkas.lt
2024-09-15 12:15:00
0
Vynuogės

Vynuogės | pixabay.com nuotr.

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių metui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį įsitikinimą ir sako, kad vynuogės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, yra puikus vitaminų šaltinis, o kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais, taip pagerindami žarnyno veiklą.

Anot prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, prekybos vietose prekiaujama skirtingomis vynuogių rūšimis, todėl jos gali paskaninti tiek pigesnius desertus, tiek mėsos patiekalus ar įvairias salotas.

Vynuogėse gausu antioksidantų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vynuogėse  gausu vitaminų ir skirtingų antioksidantų. Jų kiekis priklauso nuo vynuogių veislės, uogų saugojimo bei derliaus nuėmimo sąlygų, aplinkos veiksnių.

„Vynuogės įvardijamos kaip eilę žmogaus kūnui reikalingų vitaminų turinčios uogos. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių vynuogių privalumų – jose esantys antioksidantai.

Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, dėl savo antioksidacinių savybių vynuogės galėtų atsidurti mitybos racione: „Vaikams ir suaugusiems vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės.“

Galima valgyti net su kauliukais

Gydytoja dietologė sako, kad vynuogės yra saldesnės uogos, todėl visuomenėje dažnai sklando įsitikinimas, kad jos turtingos tik angliavandeniais, kurių geriau atsisakyti.

„Nors vynuogės iš tiesų yra vienos tų uogų, kuriose greitai įsisavinamų angliavandenių yra nemažai, tačiau teikiamos naudos tai pranoksta. Kita vertus, vynuogių natūralus angliavandenis – fruktozė – yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis saujele vynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys.

Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja, nes jų glikeminis indeksas yra aukštas“, – primena dr. E. Gavelienė.

Iš vynuogių kauliukų neretai gaminami įvairūs ekstraktai, naudojami grožio procedūroms, o iš sėklų – spaudžiamas aliejus.  Pasak dr. E. Gavelienės, kai kurie gali valgyti ir vynuogių kauliukus: „Nors vynuogių kauliukai priskiriami nevirškinamai uogų daliai, tačiau patekę į žarnyną, jie gali būti naudingi – pagerina žarnyno veiklą, motoriką.

Tačiau žmonės, varginami ūmaus pilvo pūtimo, turėtų  atsargiau valgyti vynuoges su kauliukais, mat jų atsiradimas žarnyne gali jį tik sustiprinti. Be to, uogų su kauliukais geriau nevartoti žmonėms, kurie serga žarnyno ligomis, pavyzdžiui, divertikulioze.“

Kokias vynuoges renkasi pirkėjai?

Vynuogių parduotuvių lentynose galime rasti ištisus metus, tačiau prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad pagrindinis jų sezonas yra rugsėjo ir spalio mėnesiais. Būtent tuo metu parduotuvių lentynas pasiekia didelė vynuogių veislių įvairovė.

„Nors Lietuvos sąlygomis jau galima užauginti gardžių vynuogių, jų sezonas per trumpas, kad derliaus pavyktų užauginti ir masinei prekybai. Tačiau įvairių vynuogių „Rimi“ lentynose galima rasti visus metus. Dažniausiai jos importuojamos iš Italijos, Ispanijos, Graikijos, Moldovos, Makedonijos, Egipto, o žiemos sezono metu atkeliauja net iš Peru. Lietuviai labiausiai mėgsta žaliąsias „Sultana“ rūšies vynuogės, kurios pasižymi saldžiu skoniu ir yra besėklės“, – pasakoja žinovė.

E. Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad geriausias metas ragauti vynuoges yra rudens pradžia: „Gausiausią vynuogių įvairovę parduotuvėse galime pamatyti rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kaip tik tuo metu mus pasiekia įvairesnės veislių rūšys, pasižyminčios išskirtiniu skoniu ir kvapu. Pavyzdžiui, mano mėgstamiausia veislė – „Cotton Candy“.

Tokį pavadinimą jos turi dėl savo skonio, primenančio cukraus vatą. Uogų saldumą lemia ne tik veislė, bet ir augimo aplinka, o trūkstant drėgmės jos gali šiek tiek apkarsti. Vynuogių sezono metu patariu išmėginti kuo daugiau veislių, nes lentynose jos ilgai neužsibūna. Galima su šeima pasidaryti net savotišką skirtingų veislių degustaciją. Tai ne tik smagus, bet ir skanus užsiėmimas. Be to, verta išbandyti ir šaldytų vynuogių, jas tiktai pamėgs vaikai“, – kviečia E. Krasauskienė.

Prekybos tinklo atstovė primena, kad renkantis vynuoges svarbu atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Vynuogių kekės koteliai turėtų būti kuo žalesni, tai indikuoja vynuogių šviežumą. Uogos žievelė neturėtų būti įtrūkusi ar subliuškusi, o spalva kažkaip pakitusi. Namuose vynuoges patartina laikyti šaldytuve ir plauti tik prieš vartojant.

Norėdami išvengti kondensato susidarymo, į pakuotės ar indo dugną įklokite popierinį rankšluosti drėgmei sugerti, taip uogos ilgiau išliks tinkamos vartoti.“

Vynuogių salotos su antiena, daigintais kviečiais ir cikorijų lapais

Patiekalui reikės:

300 g besėklių vynuogių;

1 vnt. cikorijos;

75 g špinatų;

150 g daigintų kviečių;

15 g sviesto;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 vnt. anties krūtinėlės;

15 g pakepintų lazdynų riešutų.

Padažui reikės:

1 v. š.  balzaminio acto;

4 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį sumeskite atskirtus cikorijos lapus, špinatus, suberkite daigintus kviečius, vynuoges, riešutus (jei nekepinti, prieš tai pakepinkite).

  2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir aliejų. Dėkite anties krūtinėlę odele į apačią ir kepkite, kol gražiai apskrus. Apverskite ir pakepkite dar 2 minutes. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C ir pašaukite anties krūtinėlę 5–7 minutėms. Iškepusią krūtinėlę supjaustykite griežinėliais.

  3. Pasigaminkite padažą: į dubenį supilkite balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Salotas ir antieną išdėliokite ant lėkštės ir apipilkite padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  2. Ko dar nežinote apie vynuoges?
  3. Užšaldyti galima ne tik mėsą ir uogas
  4. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  5. Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga
  6. Imunitetą sustiprinti gali padėti glotnučiai
  7. Šaldome sodų uogas – serbentus ir agrastus
  8. Košę valgyti patartina ne tik Košės dieną
  9. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  10. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  11. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  12. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  13. Kodėl negalima valgyti skaitant ar dirbant kompiuteriu?
  14. Psichologas M. Daugelavičius: Mūsų norą valgyti ir apsipirkimo įpročius lemia oro sąlygos
  15. Prieskonių užsiauginti gali kiekvienas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai
Lietuvoje

Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija

2025 08 20
Ginkluotė
Lietuvoje

Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos

2025 08 20
Vyriausybė imasi priemonių valstybės tarnautojų skaičiui mažinti
Lietuvoje

Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų

2025 08 20
Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija
  • Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos
  • Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų
  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Santuoka | pixabay.com nuotr.

Populiariausios vestuvių datos – vasaros šeštadieniai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai