Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni

www.alkas.lt
2024-03-31 07:30:00
0
Kepta antis | iki.lt nuotr.

Kepta antis | iki.lt nuotr.

Be galo kvapni, itin minkšta ir su auksine, traškia odele – orkaitėje kepta antis vis dažniau tampa pagrindine lietuvių Velykų stalo žvaigžde. Svarbiausiai pavasario šventei pirkėjai ieško ko nors išskirtinio, todėl šalia šviežios vištienos, kiaulienos išauga susidomėjimas ir antiena, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Gardžiai paruošta Pekino antis vos už kelis eurus vaišėms suteiks iškilmingumo – tereikia atsiminti kelias taisykles, kad mėsa po kepimo būtų minkšta ir lengvai nukristų nuo kaulo.

„Žmonės ieško būdų, kaip Velykas sutikti skaniai, sočiai ir neišlaidaujant. Velykinį meniu diktuoja ne tik individualūs mitybos įpročiai, bet ir akcijos, taip pat noras pasilepinti. Pirkėjų krepšelio įvairovė atskleidžia, kad per šventę lietuviai mėgsta įmantresnius patiekalus – ne tik ruošia karpį, liežuvį, bet ir gamina jūros gėrybes, kepa antis. Juo labiau, kad artėjant Velykoms netrūksta patrauklių pasiūlymų, todėl prabangiai atrodančias vaišes galima suruošti ir už kuklią sumą“, – sako G. Kitovė.

Išskirtinės anties savybės

Nors kulinarine prasme antis priskiriama naminiams paukščiams, ji gerokai skiriasi nuo kitų paukščių skoniu, spalva ir maistingumu, sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

„Natūralioje aplinkoje antys gyvena netoli vandens telkinių, todėl jų kūnai prisitaikę prie kitokių sąlygų. Pavyzdžiui, kad šaltame vandenyje plaukiojančios antys nesušaltų, po gana stora oda slypi riebalų sluoksnis. Šie riebalai taip pat lemia, kad mėsa po kepimo išlieka sultinga. Kadangi antys ir daug skraido, jų mėsa taip pat yra tamsesnė, tvirtesnė“, – pasakoja G. Bačkovas.

Renkantis paukštį parduotuvėje, mėsos technologas pataria atkreipti dėmesį ne tik į tai, ar mėsa šviežia, bet ir į anties svorį. Nuo jo priklausys ne tik vaišių dydis, bet ir paruošimas bei skonis. Jis siūlo geriau rinktis mažesnius paukščius, kurie bus greičiausiai jaunesni. Kepant jaunų ančių mėsa greičiau suminkštėja ir išlieka sultinga, ją kepti reikės trumpiau.

Patarimai, kaip kaskart tobulai iškepti skaniausią antį

Nors vis dar gajus įsitikinimas, kad skaniai iškepti visą antį yra nemažas iššūkis, iš tiesų šį nedidelį paukštį nesunkiai gali paruošti net ir neturintys daug patirties virtuvėje. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, unikalus anties skonis jau sufleruoja, kad daug prieskonių naudoti nebūtina, o garantuotą rezultatą užtikrins vienas kepimo metodas.

Kokiais prieskoniais gardinti. Galima rinktis tiek paruoštus prieskonius, skirtus specialiai ančiai, tiek universalius mišinius, skirtus įvairių rūšių mėsai. Mišinį nesunku susikurti ir pačiam iš atskirų prieskonių ir žolelių. Populiariausi ingredientai yra druska, pipirai, kmynai, mairūnas, čiobreliai, česnakas, saldžiosios ir aštriosios paprikos, rozmarinas, sviestas. Galite ir įdėti cinamono, medaus, šiek tiek vanilės – tai suteiks originalesnį skonį. Bet visiškai pakanka naudoti tik druską ir pipirus.

„Kad ir kokius prieskonius pasirinksite, laikykitės kelių taisyklių. Visų pirma, antį nuplaukite tiek iš išorės, tiek iš vidaus ir gerai nusausinkite jos odą. Apžiūrėkite, kad nebūtų plunksnų likučių, taip pat verta nepamiršti nupjauti ir pasturgalinę liauką. Tai nėra būtina ruošiant patiekalą, tačiau antis po kepimo geriau kvepės, taip pat apsisaugosite nuo galimo paukščio apkartimo dėl likusio sekreto. Atsargiai subadykite antį šakute ar peiliu arba įpjaukite odą, nepažeidžiant raumenų. Tuomet įtrinkite prieskoniais ir palikite antį šaldytuve pastovėti 3–12 valandų“, – patarimais dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Antį galima ir įdaryti. Tradiciškai naudojami obuoliai, citrusai, kriaušės, spanguolės, džiovinti abrikosai, slyvos, razinos. Taip pat įdaryti galima ryžiais ar grikiais, sumaišytais su kita mėsa, pavyzdžiui, maltomis kepenėlėmis, baltos duonos gabalėliais, grybais, svogūnais. Jeigu įdaryti nenorite, tuomet į jos vidų tiesiog įdėkite kelias rozmarino, čiobrelių ar šviežių česnakų šakeles.

Kokioje temperatūroje ir kiek laiko kepti. Likus maždaug valandai iki planuojamo kepimo, ištraukite antį iš šaldytuvo ir palaukite, kol mėsa pasieks kambario temperatūrą. Niekada nekepkite mėsos tiesiai iš šaldytuvo – dėl terminio šoko mėsa išsausės, įspėja maisto gamybos žinovė.

Norint tobulai gardžios anties be didelių rūpesčių, G. Urbonavičiūtė rekomenduoja paukštį kepti kepimo rankovėje. Joje mėsa neišdžius, liks minkšta ir sultinga, paukščio nereikės reguliariai aplieti. Tuo tarpu odelė skaniai apskrus ir bus traški bei tikras delikatesas.

„Antis visada dėkite į kepimo skardą krūtinine puse į viršų. Ji turėtų būti kepama kepimo rankovėje apie 2 valandas 180 °C temperatūroje. Tikslus laikas priklausys nuo paukščio dydžio. Skaičiuokite taip – 1 kilogramui mėsos reikia 1 valandos. Tad jeigu antis sveria 2 kilogramus, kepkite 2 valandas. Likus maždaug 20 minučių iki išėmimo iš orkaitės, kepimo rankovę perpjaukite ar perkirpkite (būkite atsargūs – išeis karšti garai!), paukštį apliekite nutekėjusiais riebalais ir palikite apskrusti padidinę temperatūrą iki 220 °C ir įjungę grilio arba vėjelio funkciją“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė.

Iškepusią antį verta išimti iš orkaitės ir palikti maždaug 15 min. šiek tiek atvėsti – per tą laiką mėsa sugers sultis, kurios neišsilies pjaustant antį.

Su kokiu garnyru patiekti. Antis skaniausia su daržovėmis ar vaisiais, kurie pabrėžia jai būdingą skonį. Pavyzdžiui, labai derės kepti kvapnūs obuoliai, slyvos, figos, spanguolės. Pasak G. Urbonavičiūtės, verta išbandyti ir keptą antį su apelsinais, kuri bus nepaprastai kvapni, sultinga ir tiesiog tirps burnoje. Skanu prie anties patiekti įvairiausių orkaitėje keptų šviežių daržovių – bulvių, burokėlių, pastarnokų, morkų, svogūnų. Tradiciškai antiena mėgstama valgyti ir su saldžiu pagardu – bruknių uogiene, spanguolių padažu, svogūnų džemu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  2. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  3. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  4. Kad Velykų pusryčiai būtų sveikesni
  5. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  6. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  7. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  8. Visi atsakymai apie persimonus
  9. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  10. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  11. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  12. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  13. Jei aitrus maistas spaudžia ašaras
  14. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  15. Ankstyvas pavasaris – raudonųjų apelsinų metas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar leisime? apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar leisime? apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Taupyklė | pixabay.com. Tirelire Avenue nuotr.

Lietuviai vaikams kišenpinigių negaili

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai