Pirmadienis, 28 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skirtingos ryžių rūšys – skirtingos savybės

www.alkas.lt
2024-01-14 10:45:23
0
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų su nemenkai paplonėjusia pinigine. Tuomet tenka atsigręžti į tokį laiko patikrintą maistą kaip bulvės ir ryžiai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingos ryžių rūšys pasižymi kiek skirtingomis sveikatai palankiomis maistinėmis savybėmis, tad verta nusimanyti apie populiariausius – baltuosius, ruduosius, „Basmati“ bei „Jazmine“.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tai – itin biudžetą tausojantis maistas, kuris, jei laikomas tinkamai, pasižymi ilgu galiojimo laiku, todėl ryžius verta pirkti dideliais kiekiais.

Baltieji ir rudieji ryžiai – kurie palankesni sveikatai?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog renkantis ryžius svarbu atsižvelgti į jų maistingumą: vienos jų rūšys apdorojamos intensyviau, tad ir maistinių medžiagų kiekis gali būti mažesnis nei tų, kurių apdorojimas minimalus.

„Baltieji ryžiai intensyviai apdorojami, todėl gaunami rafinuoti grūdai, kurie yra minkštesni ir švelnesnio skonio. Nors ryžiai yra greitas energijos šaltinis, nes yra lengvai virškinami, rafinavimo proceso metu pašalinami išoriniai sluoksniai, kuriuose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Maistinė vertė palyginti nedidelė, joje yra nedidelis kiekis baltymų ir pėdsakai B grupės vitaminų. Iš kitos pusės, rudieji ryžiai yra nepilnai šlifuoti grūdai, juose išlieka sėlenų sluoksnis ir gemalas, todėl jų maistingumas didesnis. Jie turtingi maistinėmis skaidulomis, reikalingomis virškinimo sveikatai ir pastoviam cukraus kiekiui kraujyje palaikyti. Tai geras vitaminų, tokių kaip B grupė ir mineralų, įskaitant magnį ir seleną, šaltinis“, – apie baltųjų ir rudųjų ryžių skirtumus pasakoja gydytoja dietologė.

Verta žinoti ir apie „Basmati“ bei „Jazmine“ ryžius

Jeigu jau nuspręsta rinktis baltuosius ryžius, dr. E. Gavelienės teigimu, vertėtų pasidomėti ir mažiau Lietuvoje tradicinėmis ryžių rūšimis – „Basmati“ ir „Jazmine“: nors jų maistingumas panašus į baltųjų ryžių, tačiau dėl kitokios tekstūros išvirus, jie žmogaus kūne skaidomi lėčiau nei paprasti baltieji ryžiai.

„Basmati“ ryžiai gali būti valyti – baltieji ir mažiau apdoroti – rudieji. „Basmati“ ryžių veislės pasižymi ilgais grūdeliais ir išskirtiniu aromatu. Net ir baltųjų „Basmati“ ryžių glikemijos indeksas yra mažesnis nei įprastų ryžių, todėl jų saikingai skanauti gali ir tie, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje. Ruduosiuose „Basmati“ ryžiuose yra vidutinis kiekis skaidulų, kurios naudingos virškinimui.

O „Jazmine“ ryžiai, dažniausiai naudojami Pietryčių Azijos patiekaluose, turi kvapnų aromatą, išvirę yra šiek tiek lipnios tekstūros. Maistiniu požiūriu „Jazmine“ ryžiai panašūs į baltuosius. Sveikatai palankioje mityboje patariama kontroliuoti porcijas, kad būtų galima sekti suvartojamų kalorijų ir angliavandenių kiekį“, – sako gydytoja dietologė. 

Kodėl ryžiai – biudžetui draugiškas maistas?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad paklausiausi tarp pirkėjų – įprasti ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, o pardavimai neženkliai išauga šaltuoju metų laiku – spalio ir vasario mėnesiais.

„Ryžiai auginami įvairiose pasaulio dalyse, o plačiai paplitęs jų auginimas prisideda prie stabilaus tiekimo. „Rimi“ turime ilgagrūdžių (baltųjų, rudųjų, raudonųjų, juodųjų, „Basmati“, „Jasmine“), trumpagrūdžių „Arborio“, apvaliagrūdžių, ryžių sušiams, paelijai bei laukinių ryžių. Taip pat ryžių populiarumą lemia tai, jog jie yra neįtikėtinai universalūs ir gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti: šis maistas gali būti daugelio patiekalų pagrindas ir papildyti įvairius ingredientus. Be to, tinkamai laikomų ryžių galiojimo laikas ilgas, todėl juos lengva pirkti dideliais kiekiais be rizikos sugesti, o tai leidžia sutaupyti perkant didesnius kiekius“, – teigia O. Suchočeva.

Tinkamas laikymas namuose užtikrins ilgaamžiškumą

Pasak prekybos tinklo ekspertės, norint išlaikyti ryžius šviežius ir išvengti gedimo, labai svarbu juos tinkamai laikyti namuose, tad verta pasirūpinti sandariu indu jiems laikyti bei užtikrinti, jog jie bus laikomi vėsioje, sausoje vietoje, kurioje nėra temperatūros svyravimų.

„Pasirinkite sandarų indą ryžiams laikyti: indas su sandariai prigludusiu dangteliu padeda sulaikyti drėgmę, kenkėjus ir kitokius teršalus, kurie gali turėti neigiamos įtakos ryžių kokybei. Taip pat šis produktas turi būti laikomas vėsioje, sausoje vietoje, kad neįsiveistų pelėsis ir bakterijos.

Laikykite indą atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių, nes šiluma gali pagreitinti senėjimo procesą ir paveikti ryžių skonį bei tekstūrą. Be to, venkite laikyti ryžius vietose, kuriose labai svyruoja temperatūra: dėl staigių temperatūros pokyčių indo viduje gali susidaryti drėgmė, kuri kenkia šio produkto kokybei ir ilgaamžiškumui“, – pataria O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  2. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  3. Žuvis ir jos maistinės savybės
  4. Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį
  5. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  6. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  7. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  8. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  9. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  10. Rauginti galima ne tik daržoves
  11. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  12. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  13. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  14. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  15. Lašiša itin naudinga mūsų smegenims

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

putinas | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusija skęsta savo pačios išsikastoje srutų duobėje

2025 07 27
Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Taivau apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Rusija skęsta savo pačios išsikastoje srutų duobėje
  • Pigesnės atostogos 2025-aisiais: 5 šalys, kur valiutų kursai dirba jūsų naudai
  • Kaip atrasti džiaugsmą namuose?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Taivau apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie Darbas namuose: kaip sumažinti elektos sąskaitas?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alkas.lt ir pixabay.com koliažas

Maskva – pasaulinio terorizmo sostinė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai