Trečiadienis, 11 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas

www.alkas.lt
2022-09-18 15:27:26
0
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Soduose medžių šakos jau linksta nuo sirpstančių kriaušių. Šie sultingi, saldūs bei labai skanus vaisiai sezono metu puikiai tinka sveikatai palankiai bei subalansuotai mitybai papildyti. Dėl kalcio ir kitų maistingųjų medžiagų gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria kriaušes įtraukti į kasdienį meniu ir jas valgyti ne tik nusiskynus nuo medžio, bet ir dėti į salotas bei desertus, kepti orkaitėje ar kepsninėje.

Tuo tarpu „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti ir tinkamai laikyti kriaušes namuose, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios, o derliumi galėtumėte mėgautis net rudeniui pasibaigus.

Odelę patariama nulupti

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušė yra sezoninis vaisius, todėl labiausiai jas rekomenduojama į savo mitybos racioną įtraukti rudenį.

„Visų pirma kriaušės vertinamos dėl vitamino B, C ir K, mineralų vario ir kalio, skaidulų. Tai puikus geležies šaltinis, padedantis stiprinti raudonuosius kraujo kūnelius. Kriaušėse yra lignanų bei fitoestrogenų, kurie rūpinasi kraujagyslėmis ir gali užkirsti kelią kraujavimui. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai“, – sako dr. E. Gavelienė.

Nepaisant kriaušių naudos, gydytoja įspėja, jog kasdienė vaisių norma neturėtų viršyti 200 – 300 gramų. Tam, kad gautume skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, specialistė rekomenduoja valgyti kuo įvairesnių vaisių, todėl geriau apsiriboti viena kriauše per dieną: „Nors pati vaisiaus odelė yra geras skaidulų šaltinis, gali būti, kad iš toli atvežtos kriaušės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo jo daugiau patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Todėl atvežtinių kriaušių odeles patariama nulupti.“

Gydytoja pastebi, kad kriaušių vartojimo būdas dažnai priklauso nuo jų kietumo. „Dažniausiai valgymui ieškoma šiek tiek minkštesnių, o kietesnės kriaušės dažniau naudojamos kaip kepinių ar salotų ingredientas: jas galima kepti orkaitėje ar ant griliaus, trinti į įvairius padažus. Tiesa, kuo labiau sunokęs vaisius, tuo daugiau jame fruktozės.“

Kaip išsirinkti?

Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės Rūtos Genienės, rinktis reikėtų nei per žalius, nei per daug prinokusius vaisius. Jei norima kriaušes skanauti tik po kelių dienų, geriau rinktis žalesnes, kietesnes kriaušes:

„Norint išlaikyti kriaušes kuo ilgiau šviežias, jas geriausia laikyti vėsioje, sausoje, nuo šviesos apsaugotoje vietoje arba šaldytuve ir kuo mažiau jas liesti ar trankyti. Nuo lietimo ir spaudimo kriaušės paviršius apsispaudo ir pradeda greičiau gesti.  Jei kriaušė buvo nupirkta jau prinokusi, ji išsilaikys apie 4 dienas, jei buvo žalia – ilgiau.“

Tačiau, ką daryti, jei kriaušė per daug sunoko? Pernokusios kriaušės paprastai laikomos saugiomis valgyti, kai yra termiškai apdorotos. Jei kriaušė yra labai minkšta, jos skonis bus ne toks skanus bei gali sukelti virškinimo problemų, todėl geriausiai tokias kriaušes virti. Kai vaisiai sunoksta, jie tampa saldesni, todėl puikiai tinka desertams gaminti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  2. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  3. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų
  4. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  5. Rauginti galima ne tik daržoves
  6. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  7. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  8. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  9. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  10. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  11. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  12. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  13. Melionai – saldūs ir nekaloringi
  14. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  15. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

FNTT | fntt.lt nuotr.
Lietuvoje

FNTT pradėjo tyrimą dėl UAB „Garnis“ gautos paramos – dėmesio centre ir Ministras Pirmininkas G. Paluckas

2025 06 10
Dainius Radzevičius | Alkas.lt, J.Vaiškūno nuotr.
Lietuvoje

D. Radzevičius paskirtas žurnalistų etikos inspektoriumi

2025 06 10
KAM, A. Pliadžio nuotr.
Lietuvoje

Energetikos objektų apsaugai – antidroninės sistemos

2025 06 10
Šviestuvas | enmin.lrv.lt
Lietuvoje

Savivaldybėse baigti gatvių apšvietimo atnaujinimo projektai

2025 06 10
Vokiečių gatvė
Lietuvoje

Atnaujinama sostinės Vokiečių gatvė, bus eimo pokyčių

2025 06 10
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

E. Sabutis ragina EK imtis veiksmų dėl navigacijos trikdžių

2025 06 10
Piniginė, pinigai
Lietuvoje

Seimas ėmėsi sveikatos priemokų

2025 06 10
Kauno geležinkelio stotis
Lietuvoje

Atnaujinamos Kauno geležinkelio stoties prieigos

2025 06 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Eugenijus Murajevas apie Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Michailas Velleris apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
  • Jonas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • FNTT pradėjo tyrimą dėl UAB „Garnis“ gautos paramos – dėmesio centre ir Ministras Pirmininkas G. Paluckas
  • D. Radzevičius paskirtas žurnalistų etikos inspektoriumi
  • Energetikos objektų apsaugai – antidroninės sistemos
  • A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje

Kiti Straipsniai

Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Eugenijus Murajevas apie Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Michailas Velleris apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
  • Jonas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Rimgaudas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Buitinė technika pati neišsivalo

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai