Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta

www.alkas.lt
2022-04-10 17:17:29
0
Nauja tvarka supaprastins sėklų mainus

zum.lt nuotr.

       

Kiekvieną pavasarį nekantriai laukiame šviežio derliaus daržovių. Ir visai nebūtina jas valgyti žalias – pakepintos jos gali būti dar gardesnės. Žinoma, svarbu žinoti keletą taisyklių, kad jos iškeptų tobulai: skirtingas daržoves berti į keptuvę vienas po kitos pagal kepimo laiką, visada pjaustyti jas vienodo dydžio gabalėliais. O jei kepate orkaitėje, svarbu skardoje iškloti daržoves vienu sluoksniu.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad kepti galima pačias įvairiausias daržoves – pradedant maistingaisiais brokoliais ir baigiant ridikėliais, kuriuos dažniausiai valgome žalius. Visgi, J. Sabaitienė sako, kad kaip ir skirtingos rūšies mėsai – skirtingoms daržovėms galioja skirtingos paruošimo taisyklės. Vienas reikia kepti ilgiau, kitas trumpiau, vienas labai aukštoje temperatūroje, kitas – kiek žemesnėje, o kad būtų paprasčiau, „Iki“ atstovė dalijasi ir keliais patarimais, kaip skaniai paskrudinti skirtingų rūšių daržoves.

Žiediniai kopūstai. Supjaustykite juos vienodo dydžio gabalėliais, nuplaukite ir gerai nusausinkite. Apvoliokite alyvuogių aliejuje ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Apibarstykite žiedinius kopūstus druska, pipirais, kariu, trintais česnakais ar kitokiais aštresniais prieskoniais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių, 220 °C temperatūroje. Įpusėjus kepimui žiedinius išmaišykite ir kepkite, kol paruduos.

Ridikėliai. Nuplaukite ridikėlius, perpjaukite juos per pusę ar dar smulkiau. Žalią kotelį palikite, iškepęs jis irgi skanus. Apvoliokite ridikėlius alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska, pipirais ir trupučiu trintų česnakų. Sudėkite ridikėlius perpjauta puse žemyn – taip jie lengviau karamelizuosis. Kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.

Artišokai. Nupjaukite maždaug 2 cm viršūnėlės, taip pat patrumpinkite išorinių lapų galiukus. Pašalinkite plaušuotą viduriuką ir atskirkite lapelius. Kiekvieną jų įtrinkite citrinų sultimis, kad kepdama daržovė neprarastų spalvos. Ištepkite lapelius sviestu, apibarstykite druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis bei trintais česnakais. Kepkite juos orkaitėje, 200 °C temperatūroje. 10 minučių kepkite atidengtus, po to uždenkite skardą folija ir kepkite, kol artišokai suminkštės.

Brokoliai. Išskaidykite brokolius žiedynais. Didesnius perpjaukite pusiau, kad gautumėte vienodo dydžio gabalėlius. Palikdami tarpus sudėkite brokolius į kepimo skardą, apšlakstykite tirpintu sviestu, apibarstykite druska, pipirais, parmezanu bei trintais česnakais. Kepkite orkaitėje, 230 °C temperatūroje maždaug nuo 12 iki 20 minučių.

Karamelizuotos morkos. Pjaustytas arba nepjaustytas morkas sudėkite į kepimo skardą. Pagardinkite jas alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, cinamonu ir aitriųjų paprikų prieskoniais. Uždenkite morkas kepimo folija ir 15 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 215 °C. Tuomet atidenkite ir kepkite dar 15 minučių. Jeigu morkos didesnės, gali trukti ilgiau.

Smidrai. Nupjaukite ar tiesiog nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad įgautų tarškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.

Šparaginės pupelės. 10 minučių orkaitėje pakaitinkite kepimo skardą – tai padės pupelėms išlikti traškioms, neištižti. Nupjaukite pupelių ankščių galus, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų, tarkuotos citrinų žievelės ir trintų česnakų, sudėkite vienu sluoksniu į kepimo skardą ir skrudinkite orkaitėje apie 10 minučių. Kepkite 200 °C temperatūroje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  2. Bendruomenių galimybės kuriant sveiką Lietuvą
  3. Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas
  4. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  5. Agurkai – naudingos daržovės
  6. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  7. L. Slušnys: Vaikų pažintis su sveika mityba turi prasidėti ūkiuose
  8. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  9. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  10. Pievoje tarpsta ypatingos daržovės
  11. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  12. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  13. Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę
  14. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  15. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29
AB „Kelių priežiūra“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Barstytuvų vardų varžytuvės žengia į antrą etapą

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žr: Dienos klaausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
  • Budweiser apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Z. Vaišvila. Referendumas – ir mūsų įrankis

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka
  • Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles
  • Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui
  • Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

Kiti Straipsniai

Reguliojamo aukščio stalas

Kaip įsirengti tobulą darbo vietą namuose?

2025 10 28
Marija Jakubauskienė

Ministrė pažadėtų vykdomos reformos įrodymų liberalams taip ir nepateikė

2025 10 28
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Gripas

Kad vaikai sirgtų kuo mažiau

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Taupyklė

Lietuviai dažniau taupo pramogoms nei sveikatai ar vaikams

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Sveikata

Pritarta, kad viešasis sektorius turėtų pirmenybę teikti sveikatos paslaugas

2025 10 23

Skaitytojų nuomonės:

  • Žr: Dienos klaausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
  • Budweiser apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Z. Vaišvila. Referendumas – ir mūsų įrankis
  • Budweiser apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai