Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

www.alkas.lt
2021-03-27 19:10:31
0
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Žuvis – pakankamai greitai gendan, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį?

„Žuvis savo maistinėmis savybėmis yra vienas iš labiausiai vertinamų ir naudingų valgių žmogui. Specialistai rekomenduoja žuvies valgyti bent 3 kartus per savaitę. Tai lengvai virškinimas ir greitai paruošiamas maistas. Žuvis pasižymi baltymų gausa, joje taip pat galima rasti ir nemažai A ir D vitaminų, omega-3 rūgščių. Be to, žuvis yra mažai kalorijų turintis maistas“, – sako Prekybos tinklo „Iki“ gaminių kokybės vadovė Aldona Čepulis.

Pasak jos, pirkti šaldytą žuvį – nėra blogas pasirinkimas, nes ji užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį ir šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies. Tačiau labai svarbu yra žinoti, kaip tinkamai ją atšildyti, todėl A. Čepulis dalijasi ir keliomis taisyklėmis, kuriomis reikėtų vadovautis atšildant žuvį:

Mikrobangų krosnelės – nenaudoti. Daugelis žuvį bando atšildyti kuo greičiau, mikrobangų krosnelėje, tačiau šis pasirinkimas nėra geriausias dėl to, kad drastiškai pasikeičia žuvies temperatūra. Taip žūva dalis gerųjų joje esančių medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą.

Kambario temperatūroje – dauginasi bakterijos. Žuvies nereikėtų atšildyti ne tik mikrobangų krosnelėje, bet ir kambario temperatūroje. Anot ekspertės, nors žuvies atšildymas kambario temperatūroje nėra toks drastiškas, kaip mikrobangų krosnelėje – visgi žuvį atšildant šiuo būdu gali pasikeisti jos tekstūra, o ir bakterijos šilumoje dauginasi daug greičiau.

Šaldytuvas – tinkamas pasirinkimas. Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia žuvį iš kameros ištraukti iš vakaro.

Vandenyje su ledukais – atšyla palaipsniui. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote ją pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių. Žuvį geriausia atšildyti neišėmus iš pakuotės, nes tuomet į jos mėsą neprisunks daug vandens.

Svarbu nusausinti. Anot ekspertės, atšildžius žuvį, atsargiai išėmus ją iš pakuotės, prieš kepant dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai nesikaramelizuos.

Pakartotinai neužšaldyti. Dar viena klaida, kurią kartais daro žmonės – pakartotinai ją užšaldo. A. Čepulis teigia, kad to daryti nevalia, nes taip pasikeis ne tik žuvies skonis, tekstūra, bet ji ir neteks gerųjų savo savybių bei maistinės vertės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams
  2. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  3. Kaip maitintis sergant vėžiu?
  4. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  5. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  6. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  7. Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?
  8. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  9. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  10. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  11. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  12. Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui
  13. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  14. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  15. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. ruzzija laimi
  • Ar vienas masažas per savaitę gali pagerinti savijautą?
  • 5 ženklai, kad laikas keisti stabdžių diskus – susirūpink, jei girdisi šis garsas
  • Plona ar stora antklodė – kas geriau darželinukui?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Bondarenko, Šelestas apie KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pinigai | pixabay.com nuotr.

Tyrimas: didžioji dalis gyventojų nežino, iš kur pasiskolinti pigiausia

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai