Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti

www.alkas.lt
2021-03-14 19:00:40
1
Šalies poreikiams morkų pakaks

pixabay.com nuotr.

       

Morkos – viena labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių. Jas gyventojai gausiai vartoja nepriklausomai nuo sezono – morkos populiarios išlieka tiek žiemą, tiek vasarą.

„Morkos iš tiesų yra vienos populiariausių daržovių ir siekdami patenkinti vartotojų poreikį, jau pačioje pavasario pradžioje pradedame siūlyti ir šviežio derliaus morkų. Jos ypač naudingos siekiant po žiemos pastiprinti organizmą ir atgauti energiją. Morkose yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Lietuvių virtuvėje ši daržovė naudojama bene kasdien: ji dedama į įvairias sriubas, troškinius, salotas“, – pasakoja Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

>Anot J. Sabaitienės, kad lietuviai taip mėgsta morkas – nenuostabu. Mat yra įprasta, kad tam tikram kraštui būdingas, vietines daržoves organizmas pasisavina geriausiai. Pastaruoju metu vartotojai itin pamėgo ir šviežių morkų sultis: jeigu norisi įvairesnio skonio, sultys dažnai maišomos ir su obuolių, ir su apelsinų. Vis dėlto vaikai mielai jas geria ir grynas.

J. Sabaitienė atskleidžia ir kelis įdomius faktus apie morkas, kurių iki šiol galbūt nebuvote girdėję.

Pradėtos auginti Afganistane. Nors šiuo metu morkų rasti galime visame pasaulyje. Manoma, kad pirmosios istorijoje morkos užaugintos Afganistano apylinkėse. Netrukus ši skani daržovė paplito aplinkinėse vietovėse, o apie 1000-uosius metus ji buvo valgoma ir Viduriniuose Rytuose, ir Šiaurės Afrikoje. Kiek vėliau morkos nukeliavo į Ispaniją, o apie XIV a. jos pastebėtos ir Šiaurės Europos soduose, ir Kinijos virtuvėje.

Morkos būna įvairių spalvų. Nors daugeliui morkos asocijuojasi su oranžine spalva – morkų būna įvairiausių: ir natūraliai baltos, geltonos ar violetinės spalvos. Pirmosios morkos iš tikrųjų buvo violetinės arba baltos spalvos. O oranžinės morkos, tokios, prie kokių esame įpratę dabar, buvo išvestos po genetinės mutacijos, kai purpurinės morkos, turinčios geltonai oranžinę šerdį, prarado spalvą ir tapo vientisos oranžinės spalvos.

Virtos morkos organizmui naudingesnės nei žalios. Įdomu tai, kad apdorotos morkos organizmui yra naudingesnės nei žalios. Pašildytos morkos išskiria net 40 procentų daugiau karotino nei žalios. Taigi, jos puikiai tinka naudoti sriuboms, jas galima troškinti svieste, kepti orkaitėje ar dėti į įvairiausius troškinius ir kitus patiekalus.

>88 procentus morkos sudaro vanduo. Nors morkos dažnai valgomis ir kaip užkandis – didžiąją jų dalį sudaro vanduo, todėl tai yra puikus produktas ne tik užkąsti, bet ir troškuliui numalšinti.

Sveikos akims. Morkos – nuo dar nuo senovės laikų buvo naudojamos, kaip vaistas regėjimui gerinti. Morkose gausu liuteino ir likopeno bei vitamino A, kuris padeda palaikyti gerą regėjimą.

Stiprina imuninę sistemą.  Morkose yra daug įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tokių kaip vitaminai B6 ir K, kalis, fosforas ir daugelis kitų naudingų medžiagų, kurios prisideda prie kaulų bei nervų sistemos stiprinimo ir smegenų veiklos gerinimo. O morkose esantys antioksidantai ne tik padeda organizmui apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, bet ir nuo kenksmingų bakterijų, virusų bei uždegimų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Buvimas namuose – galimybė stiprinti sveikatą
  2. Dėl nuovargio kaltas… pavasaris
  3. Lietuvės sumanymas namams – pasaulio geriausiųjų 50-uke (video)
  4. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  5. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  6. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  7. Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau
  8. Agurkai – naudingos daržovės
  9. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  10. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  11. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  12. 7 mitai apie maisto papildus
  13. Vasara jau įpusėjo! Palengvinkite savo mitybą
  14. Mikrokapsulės padės išlaikyti gyvenimo kokybę ir sveikatą
  15. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Patirtis says:
    5 metai ago

    Turinčius gerą REGĄ tik ryškūs REGĖJIMAI aplanko…

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

VRK: referendumams - NE!
Pilietinė visuomenė

E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?

2025 11 13
Seimas
Lietuvoje

Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą

2025 11 13
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su NATO karinio komiteto pirmininku

2025 11 13
Elektra
Energetika

„Litgrid“ pradeda elektros linijos Lietuvos elektrinė–Neris atnaujinimą

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Savivaldybių projektams ministerija paskirstė 2,4 mln. eurų

2025 11 13
Saulės žybsnis
Astronomija ir kosmonautika

Žemę talžanti magnetinė audra: kas vyksta ir ko tikėtis?

2025 11 13
Mėsa, maistas
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų

2025 11 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tikrai apie Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tik apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?
  • Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • Prezidentas susitiko su NATO karinio komiteto pirmininku

Kiti Straipsniai

Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tikrai apie Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tik apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui
  • Kažin apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
V. Povilionienė, V. Povilionis: Kad po mūsų dar būtumėm mes

V. Povilionienė, V. Povilionis: Kad po mūsų dar būtumėm mes

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai