Sekmadienis, 15 gruodžio, 2024
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

www.alkas.lt
2021-02-27 13:32:09
0
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Malta mėsa | iki.lt nuotr.

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams, koldūnams ar blynams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairiems sotiems troškiniams, sriuboms arba gali būti puikus įdaras pikantiškiems pyragams.
Kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas?
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, patvirtina, kad pirkėjai renkasi tiek smulkintą mėsą, tiek faršą, ir paaiškina, koks yra šių produktų skirtumas. Pasak G. Bačkovo, smulkinta mėsa gaminama po paskerdimo praėjus iki 6 parų. Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Galima sakyti, kad tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų. Į faršą gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Sužinoti, kuo pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį.
Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio. Ši mėsos dalis turi ne tik raumens, bet ir šiek tiek riebalo, todėl pagamintas faršas bus skanus ir sultingas.
Į ką atkreipti dėmesį?
Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą turime žinoti bent kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką. Renkantis tokią mėsą pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo.
„Turbūt nesuklysiu pasakydamas, kad pirmiausiai mes perkame akimis. Todėl rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą taip pat turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: ji turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi, patamsėjusi ar papilkėjusi“, – teigia G. Bačkovas.
Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data. Kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–4 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. Jeigu mėsą laikome šilčiau negu nurodyta ant etiketės – gedimo procesas prasideda dvigubai greičiau, todėl svarbu laikytis ant etikečių parašytų nurodymų.
Dar vienas dalykas į kurį, anot G. Bačkovo, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etikės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertini, ar tikrai taip ir yra. Riebesnį faršą galima naudoti gaminant kotletus ar cepelinus, o liesesnį – ruošiant čili troškinį.
Paklaustas, ar pirkėjams mėsą verta namuose malti patiems, G. Bačkovas sako, kad dėl didelių mėsos produktams keliamų reikalavimų parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa ar faršas yra itin aukštos kokybės, todėl vargintis ir faršą gaminti namuose, anot jo, paprasčiausiai neapsimoka. Tačiau jeigu namuose ruošiate patiekalą, kuris reikalauja ypatingos rūšies maltos mėsos – galite ją susimalti ir patys.
Mėsos ekspertas dalijasi ir smulkintos jautienos troškinio su daržovėmis receptu, kuris puikiai tiks šaltai dienai.
Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais
Reikės (2 porcijoms)
  • 220 g smulkintos jautienos
  • 0,5 vnt. brokolio
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • Druskos
  • Sezamo sėklų
  • Aliejaus kepimui
Paruošimas:
Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes.
Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokią mėsą rinktis?
  2. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  3. Per karantiną lietuviai nevengė pavalgyti sočiau ir dažniau
  4. Lašiša – puikus baltymų šaltinis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Žiemos Saulėgrįžos šventė
    Religija

    Vilniaus Romuva kviečia į Žiemos Saulėgrįžos šventę

    2024 12 14
    „Iki“ pradeda bendradarbiavimą su Lietuvos kūrėjais – parduotuvėse pradėjo skambėti lietuviška muzika | iki.lt nuotr.
    Kultūra

    „Iki“ pradeda bendradarbiavimą su Lietuvos kūrėjais – parduotuvėse pradėjo skambėti lietuviška muzika

    2024 12 14
    Lietuvos gydytojų sąjungai – 100 metų! | adverum.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Lietuvos gydytojų sąjungai – 100 metų!

    2024 12 14
    Druskininkų G. Matulionio 103 šaulių kuopos jaunieji šauliai | R. Viniarskaitės nuotr.
    Istorija

    LGGRTC atstovai dalyvavo moksleivių partizanų dainų šventėje

    2024 12 14
    Restauruotas alfabetinis 1831–1832 m. sukilimo dalyvių sąrašas | voruta.lt nuotr.
    Istorija

    Restauruotas alfabetinis 1831–1832 m. sukilimo dalyvių sąrašas

    2024 12 14
    Tęsiamas dainų karalienės K. Skrebutėnienės palikimo išsaugojimo darbas | ignalina.lt nuotr.
    Kultūra

    Tęsiamas dainų karalienės K. Skrebutėnienės palikimo išsaugojimo darbas

    2024 12 14
    Lietuvos žurnalistų Vilties laisvės premija paskirta žurnalistei Anastasijai Boika | lzs.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Lietuvos žurnalistų Vilties laisvės premija paskirta žurnalistei Anastasijai Boiko

    2024 12 14
    Prezidentas susitinka su Teisėjų taryba
    Lietuvoje

    Prezidentas susitiko su Teisėjų taryba

    2024 12 13

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • jo apie D. Kuolys. Ką daryt su rusų kultūra? – neįveikiamas galvosūkis lietuviškiems protams
    • Bartas apie Seimas suteikė valstybės pripažinimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“!
    • Bartas apie J.Trinkūnas. Romuvos kelias
    • +++ apie Restauruotas alfabetinis 1831–1832 m. sukilimo dalyvių sąrašas

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Kalėdos šiandien ir prieš 10 metų: dovanos ir planavimo įpročiai
    • Socialinių tinklų draudimas vaikams: ar įkvėps Australijos pavyzdys?
    • D. Kuolys. Ar užrašas „padarykim rusiją vėl mažą“ yra antirusiškas?
    • Vilniaus Romuva kviečia į Žiemos Saulėgrįžos šventę
    Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

    Kiti Straipsniai

    Kepta antis | pixabay.com nuotr.

    Viena antis – daugybė galimybių

    2024 12 14
    Namų šildymas

    Populiariausi namų šildymo būdai – briketai, granulės ir malkos

    2024 12 12
    Terasos įrengimas

    Terasos įrengimo variantai – sprendimai namų jaukumui

    2024 12 12
    Vienkartinė pakuotė | unsplash.com nuotr.

    Ar tikrai daugkartinė pakuotė visuomet geresnis sprendimas už vienkartinę?

    2024 12 04
    Midijos | pixabay.com, Enow nuotr.

    Norisi ko nors neįprasto? Išbandykite midijas

    2024 12 01
    Paakių pagalvėlės | pexels.com nuotr.

    Kaip tinkamai naudoti paakių pagalvėles, kad pasiektumėte geriausią poveikį?

    2024 11 27
    Estetinis dantų plombavimas | freepik.com nuotr.

    Kaip vyksta estetinis dantų plombavimas?

    2024 11 27
    Lietuviai po truputį atranda moliūgus

    Moliūgai – sveikas pagrindas įvairiems patiekalams

    2024 11 01
    Nišiniai kvepalai | vecteezy.com nuotr.

    Kaip teisingai pasirinkti nišinius kvepalus?

    2024 10 29
    pixabay.com, Vika_Glitter nuotr.

    Nuo kurio amžiaus reikia nustoti vaikui pirkti vaikiškus baldus?

    2024 10 23

    Skaitytojų nuomonės:

    • jo apie D. Kuolys. Ką daryt su rusų kultūra? – neįveikiamas galvosūkis lietuviškiems protams
    • Bartas apie Seimas suteikė valstybės pripažinimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“!
    • Bartas apie J.Trinkūnas. Romuvos kelias
    • +++ apie Restauruotas alfabetinis 1831–1832 m. sukilimo dalyvių sąrašas
    • +++ apie V. Mikailionis. Teologijos disputas Seime arba kaip katalikiško kultūrinio šovinizmo sekėjai kovojo prieš Romuvą
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)

    Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)

    Alkas.lt

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai