Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pasaulinę maisto dieną – priminimas apie maistu plintančias ligas

www.alkas.lt
2020-10-16 13:17:22
0
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Minėdami Pasaulinę maisto dieną – spalio 16-ąją – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad beveik vienas iš dešimties žmonių pasaulyje kasmet suserga valgydamas užteršto maisto. ULAC duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 459 per maistą ir aplinką išplitę protrūkiai, iš viso juose sirgo 1204 žmonės, iš jų daugiau nei pusė – 805 (66,9  proc.) – buvo gydyti ligoninėse.

Iš 459 protrūkių, 410 (89,3 proc.) buvo šeiminiai, o 49 (10,7 proc.) – išplitę. Išplitę protrūkiai dažniausiai buvo siejami su vaikų ugdymo įstaigomis (39 protrūkiai), maisto tvarkymo subjektų veikla (5 protrūkiai).

Protrūkiai buvo registruojami visose šalies administracinėse teritorijose, tačiau daugiausia pranešimų gauta iš Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Klaipėdos NVSC departamentų. Daugiau – miestuose (71 proc. visų protrūkių) nei kaimuose (29 proc.). Daugiausiai protrūkių kilo kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais. Vyravo negausūs su 2–3 susirgimais protrūkiai. Jie sudarė net 92,5 proc. visų protrūkių. 2019 m. didžiausiame protrūkis su 39 ligoniais buvo užregistruotas vaikų ugdymo įstaigoje, kuris išplito per užterštą maistą, nesilaikant tinkamos higienos.

Dažniausia protrūkių priežastimi 2019 m. buvo rotavirusai, noravirusai ir salmonelės, tačiau daugiau nei pusėje protrūkių sukėlėjo nustatyti nepavyko. Pagrindiniai protrūkių perdavimo veiksniai buvo higienos stoka (užterštos rankos, aplinka, maisto gaminimo įrankiai), maistas (vištiena ir jos produktai, kiaušiniai ir jų produktai).

Bakterijų, virusų, sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti žalioje mėsoje, paukštienoje, subproduktuose, žaliame karvės ar ožkos piene, kiaušiniuose ir ant jų, ant daržovių ir vaisių. Maistas gali būti užterštas jį perdirbant, netinkamai laikant, nesilaikant maisto ruošimo bei asmens higienos taisyklių, naudojantis netinkamai išplautais įrankiais, indais, pjaustymo lentelėmis.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), maisto sauga kelia vis didesnę grėsmę žmonių sveikatai, o 40 proc. šių ligų naštos tenka vaikams iki 5 metų. Maistu plintančios ligos kliudo socialiniam ir ekonominiam vystymuisi, daro žalą nacionalinei ekonomikai, turizmui ir prekybai.

ULAC medikai primena, kad užsikrėtimo riziką ligas sukeliančiais mikroorganizmais mažina:

  • Tinkamas rankų plovimas gali dukart sumažinti apsinuodijimo maistu atvejų skaičių ir žymiai sumažinti sergamumą kitomis infekcijomis
  • Švara. Visus virtuvės paviršius, pjaustymo lenteles, įrankius plauti karštu vandeniu su indų plovikliais. Dažnai keisti virtuvinius rankšluosčius,  šluostes, kempinėles,  plauti +60 °C temperatūroje ar mirkyti buityje naudojamuose balikliuose.
  • Atskyrimas žalių produktų nuo paruošto vartojimui maisto.  Labai svarbu nenaudoti tų pačių lentelių, peilių žalios mėsos tvarkymui ir termiškai apdoroto maisto tvarkymui. Nedėti išplauto maisto atgal į originalią pakuotę, naudoti švarų maisto laikymo konteinerį. Nedėti kito maisto į lėkštes, kuriose prieš tai buvo žalias gyvūninis maistas.
  • Tinkamas maisto apdorojimas karščiu. Maistas yra saugus tuomet, kai gaminio viduje pasiekiama reikiama temperatūra, kuri sunaikina patogenines bakterijas. Geriausia naudoti maisto termometrą matuojant temperatūrą gaminio viduje.
  • Maisto atvėsinimas, šaldymas. Nelaikyti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., vasarą – 1 valandą. Neatitirpinti užšaldyto maisto kambario temperatūroje. Atitirpinamas maistas turi būti laikomas šaldytuve arba greitai atitirpinti mikrobangų krosnelėje. Marinuojamas maistas taip pat turi būti laikomas šaldytuve. Ilgiau laikytą šaldytuve maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Graužikai maisto gaminius užteršia išmatomis, seilėmis, plaukais ir platina ligas
  2. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  3. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  4. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  5. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  6. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  7. Ką turime žinoti apie šių metų gripo sezoną
  8. Šiandien minima klastingos infekcijos – hepatito C – diena
  9. Šiandien minima Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS diena
  10. Dažniausiai užduodami klausimai apie skiepus
  11. PSO atsako į dažniausius klausimus apie gripo A(H7N9) virusus
  12. 2012 m. Lietuvoje užregistruota 160 naujų ŽIV infekcijos atvejų
  13. Užsikrėtusiųjų tymais daugėja: registruojami nauji šios infekcinės ligos atvejai
  14. Lietuvoje nustatytas įvežtinės maliarijos atvejis
  15. Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis toliau didėja

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

5 d. uždarymas | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių

2025 07 07
Kultūra

Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje

2025 07 07
Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių
  • Akademiko V. Stanio skaitymai apie augalus ir tvarumą
  • Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje
  • Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

Kiti Straipsniai

Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Atostogos | zenpr.lt nuotr.

Kuriose užsienio šalyse atostogos nuostolingiausios?

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Rotavirusas vasarą neatostogauja

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Aistis apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Seimo Audito komitetas: „Praktinio mokymo centrai kuriami ir įrengiami neaišku kam…“

Darbo ginčų komisija: per 9 mėnesius – 7,7 mln. eurų darbuotojų naudai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai