Pirmadienis, 9 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

www.alkas.lt
2020-08-07 11:25:29
0
Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

Džiovinti vaisiai | pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Džiovinimas tai pats patikimiausias, vienas paprasčiausių ir populiariausių konservavimo būdų, kurį renkasi norintys ilgiau išsaugoti vasaros derlių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad džiovinamame gaminyje vandens koncentracija mažėja palaipsniui iki ribos, kuriai esant susidaro nepalankios sąlygos mikroorganizmams augti, vystytis ar daugintis, todėl džiovinti gaminiai gali būti ilgiau išsaugomi, galima sukaupti jų atsargų ir tinkamai laikant išsaugoti iki kitų metų.

Džiovinti ruošiamų uogų, vaisių ar grybų specialistai rekomenduoja neplauti – pakanka kruopščiai nuvalyti, apipjaustyti, jeigu reikia nulupti, o jei, pavyzdžiui, grybai per dideli – perpjauti perpus arba supjaustyti griežinėliais. Svarbiausia taisyklė – džiovinti tik sveikus ir kokybiškus, nepernokusius, nepasenusius, neperaugusius gaminius.

Kartais uogos ar vaisiai gali būti nešvarūs, žemėti arba perkami iš nepažįstamo prekeivio, tad tokiu atveju prieš džiovinimą jie turi būti kruopščiai nuplauti tekančiu geriamuoju vandeniu bei gerai nusausinami ar padžiovinami, kad išgaruotų perteklinė drėgmė.

Uogas, vaisius, grybus, prieskonius ar daržoves namų sąlygomis džiovinti galima specialiuose buitiniuose džiovintuvuose ar orkaitėje, pritaikius tinkamą (ne aukštesnę kaip 45–55 °C temperatūrą). Kai kurias daržoves (paprikas, česnakus ir kt.) galima išdžiovinti sudėjus į padėklus ant šildomų radiatorių. Vasarą džiovinti galima ir pavėsyje ar palėpėje ant švaraus popieriaus (jokiu būdu nenaudoti senų laikraščių, žurnalų) ar ant medinio lygaus padėklo subėrus plonu sluoksniu džiovinamą žaliavą. Džiovinamą žaliavą reikia dažnai vartyti, taip pat laikyti apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių bei nuo kenkėjų: vabzdžių, musių ir t. t.

Prieskoninių augalų, kurie turi eterinių aliejų, nereikėtų džiovinti aukštesnėje kaip 40 ºC temperatūroje, nes aukštesnėje temperatūroje suirtų ar degraduotų jų veikliosios maistinės medžiagos (eteriniai aliejai išgaruotų, fermentai suirtų ir netektų savo aktyvumo, vitaminų liktų tik pėdsakai). Tuo tarpu kietoms, stambioms uogoms, morkoms ar obuolių skiltelėms išdžiovinti reikalinga aukštesnė – 70 ºC džiovinimo temperatūra.

Grybus iki 40 ºC įkaitintoje orkaitėje reikėtų džiovinti tam tikrą laiką, tada juos apvertus ir pamaišius dar tiek pat laiko palikti orkaitėje. Vėliau galima padidinti temperatūrą iki 50–60 ºC ir džiovinti dar tam tikrą laiką, priklausomai nuo dujinio įrenginio ypatumų (su įjungtu ventiliatoriumi ar be jo). Svarbu visą džiovinimui skirtą laiką laikyti praviras orkaitės dureles. Kokybiškai išdžiovinti grybai turi būti švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenktis paspaudus, bet netrupėti.

Pramoniniu būdu džiovinami vaisiai, kad būtų toliau apsaugoti nuo pajuodavimo, apdorojami antioksidantais – sieros anhidridu, sulfitais, todėl prieš vartojimą tokius džiovintus vaisius ar uogas būtina nuplauti.

Džiovintiems produktams nereikia ypatingų laikymo sąlygų, svarbu, kad laikymui skirtoje patalpoje būtų sausa ir vėsu, produktai būtų tinkamai supakuoti, kad jų nepasiektų augalinės kandys bei tiesioginiai saulės spinduliai. Geriausias būdas ilgai išlaikyti džiovintus gardumynus – juos supakuoti į sandarias popierines dėžutes, popierinius ar medvilninius užrišamus ar užspaudžiamus maišelius, uždaras dėžutes ar tamsaus stiklo stiklainius. Visiškai netinkama vieta džiovintų grybų ar obuolių, kriaušių ar erškėtuogių „girliandas“ laikyti pakabintas virtuvėje, nes ten bus didelė galimybė greitai įsiveisti kenkėjams, „pagauti drėgmę“ ar kitaip sugadinti gerą ir mitybiniu požiūriu vertingą maisto gaminį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  2. Miško gėrybių metas: valgykim daug uogų, o grybus – su saiku
  3. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema | PAGD nuotr.
Lietuvoje

VRM: gyventojų perspėjimo sistema turi veikti nepriekaištingai

2025 06 09
Elektra | enmin.lrv.lt nuotr.
Energetika

Dalis gyventojų jau gali grįžti į visuomeninį elektros tiekimą

2025 06 09
Karinio miestelio statybos
Lietuvoje

Ruošiamasi Kairių karinio miestelio statyboms

2025 06 09
Laiptai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune – daugiau patogumų pėstiesiems

2025 06 09
Rinkimai, balsavimas | vrk.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma16-mečiams leisti balsuoti savivaldos rinkimuose

2025 06 09
„FOLK TRIO“ koncertas Utenoje
Menas

Džiazas ir lietuviška dvasia: „FOLK TRIO“ koncertas Utenoje

2025 06 09
Elektra | enmin.lrv.lt nuotr.
Energetika

Kaip šilti birželio orai paveiks elektros sąskaitas?

2025 06 09
Kelias | Unsplash nuotr.
Lietuvoje

Savivaldybių keliams ministeirjas paskirstė 5 mln. eurų

2025 06 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Įdomu - apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Tomas Jakutis apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Kažin apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • VRM: gyventojų perspėjimo sistema turi veikti nepriekaištingai
  • Dalis gyventojų jau gali grįžti į visuomeninį elektros tiekimą
  • Ruošiamasi Kairių karinio miestelio statyboms
  • Kaune – daugiau patogumų pėstiesiems

Kiti Straipsniai

Aptikta virš 3,5 tonų gamintojo UAB „Medaus pirkliai“ galimai suklastoto medaus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Aptikta virš 3,5 tonų gamintojo UAB „Medaus pirkliai“ galimai suklastoto medaus

2025 05 20
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

2025 04 27
Paprastoji musmirė | Vikipedijos nuotr.

Liberalas siūlo išspręsti „narkotinių“ musmirių nesusipratimą

2025 04 04
Daržovės | zum.lt nuotr.

Kad pavasario derlius šviežumą išlaikytų kuo ilgiau

2025 03 08
Obuoliai

Skirtingos obuolių rūšys – skirtingos naudos

2025 02 22
Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės? | vmvt.lrv.lt nuotr.

Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės?

2025 02 14
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Apelsinai papildys vitamino C atsargas

2025 02 02
Greipfrutai, vaisiai | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Sveikesniam valgiaraščiui – ryškiaspalvis žiemos vaisius

2025 01 11
Vitaminai širdžiai

5 svarbūs vitaminai širdies sveikatai palaikyti

2025 01 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Įdomu - apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Tomas Jakutis apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Kažin apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Tomas Jakutis apie Visuomenininkai ragina pasirašyti už NT mokesčio įstatymo pataisas, kad gyventojų būstai būtų neapmokestinami
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Darbo atlyginimas | Pixabay.com nuotr.

Nors pastebimas socialinių darbuotojų užmokesčio augimas, skirtumai savivaldybėse išlieka

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai