Pirmadienis, 13 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

www.alkas.lt
2025-09-13 17:02:00
0
Uogienė

Uogienė | pixabay.com, TesaPhotography nuotr.

       

Jau pats geriausias metas pasirūpinti, kad gardžių vasariškų gėrybių netrūktų žiemą. Platus šviežių uogų asortimentas ir patrauklios kainos sufleruoja, kad dabar jau laikas virti kvapnias uogienes, ruošti džemus. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjus domina pačios įvairiausios uogos – ir nors šilauogės pastaraisiais metais tapo ypač madingos, ne tik jos mėgaujasi sparčiai augančiu populiarumu.

Kokia gi vasara be uogų – daugeliui šiuo metu jos tampa kasdieniu pirkiniu, sako tinklo atstovė. Juk sauja jų – ne tik pigus, sveikas užkandis, bet ir pagrindas įvairiems eksperimentams virtuvėje.

„Statistika rodo, kad šiemet uogų norisi ypač – pirkėjai šią vasarą įvairių šviežių uogų nupirko virš dešimtadaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Įtakos tam, matyt, padarė ir orai – uogų derlius savuose soduose šiemet nebuvo toks gausus, o lėkštę jomis nuspalvinti ir pasilepinti gaivumu vis tiek trokšte trokštama. Matome, kad pirkėjai dairosi tiek akcijų, tiek ir įvairovės. Tradiciškai pirkėjų mėgstamiausiomis išlieka braškės, šilauogės, klientai mėgsta avietes, serbentus. Bet vis daugiau jų pamilsta ir gervuoges – kiekvieną vasarą jos vis populiarėja, o šią jau nupirkta 1,4 karto daugiau nei praėjusią“, – įdomią statistiką atskleidžia G. Kitovė.

Tiks ir prie blynų, ir prie sūrių

Nieko nereikia įtikinėti, kad uogos yra tiesiog skanios – pačios vienos, ant ledų, glotnutyje, salotose, įvairiuose desertuose. O mūsų močiutės ir mamos sugebėdavo sukurti tikrai stebuklingus skonius naudodamos tik jas ir cukrų. Tačiau šiandien gyventojai domisi skirtingomis alternatyvomis, ieško sveikesnių uogienių receptų, pastebi „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

„Uogienė gali būti ne tik skani, bet ir sveika. Tai ypač aktualu norint sumažinti vartojimo cukraus kiekį tiek suaugusių, tiek vaikų racione. Be pridėtinio cukraus paruošta ji turės mažiau kalorijų, bet vis tiek džiugins ant šviežios duonos riekės, košėje, su varške, gardinant blynus, vaflius ar sūrių lėkštėje“, – sako tinklo maisto gamybos žinovė.

Paruošti skanią uogienę iš sezoninių uogų be cukraus nesunku – E. Semaška dalijasi naudingais patarimais, kad skoniu ir naudingomis savybėmis galėtumėte mėgautis be sąžinės graužimo.

Naudokite prisirpusias uogas. Uogos pačios yra natūraliai saldžios, o kuo tobuliau jos sunokusios – tuo malonesnio skonio yra. Kadangi nenaudosite pridėtinio cukraus, svarbu pasirinkti jas šviežias, sveikas ir prisirpusias. Tai gali būti avietės, gervuogės, braškės, šilauogės, kitos mėgstamos uogos ar jų mišiniai. Pavyzdžiui, šilauogės gardžiai derės su gervuogėmis, braškės – su avietėmis.

Verdant pamaišykite. Tiesiog sudėkite uogas į puodą, geriausia su dvigubu dugnu, ir pavirinkite ant mažos ugnies. Kaitinti geriausia apie valandą, kol jos suirs ir suminkštės, sutirštės. Svarbu ir vis pamaišyti jas, kad nepriliptų prie dugno.

Įberkite žiupsnelį druskos. Gali pasirodyti keista, tačiau tai veikia – druska išryškina natūralų uogų saldumą ir užtikrina, kad jos išlaikytų savo skonį. Dėl jos uogos geriau išskiria savo sultis ir šiek tiek lengviau sutirštėja. Saikas čia svarbus, pabrėžia E. Semaška. Paprastai vienam kilogramui uogų pakanka tik žiupsnelio druskos. Tuomet ji nuveiks savo magiją, o uogienėje nejusite jokio sūrumo.

Jei norite saldžiau – naudokite natūralius produktus. Jei visgi šeima – dideli smaližiai, ir uogienė jiems turi būti išties saldi, vietoj cukraus dėkite gamtos dovanas: datulių, figų, medaus, agavų ar klevų sirupo, datulių, ksilitolio, stevijos, eritritolio. Žinoma – saikas turi būti geriausias sąjungininkas. Galima ir įdėti natūraliai saldžių vaisių tyrės – pavyzdžiui, bananų, obuolių, kriaušių.

Eksperimentuokite. Turėkite omenyje, kad be cukraus pagaminta uogienė gali šiek tiek skirtis savo tekstūra ir skoniu nuo tradiciškų. Todėl verta pagardinti ją su įvairiais prieskoniais, kad sukurtumėte įsimintinesnę valgymo patirtį. Pavyzdžiui, cinamonas, vanilė, gvazdikėliai, kardamonas ar imbieras suteiks unikalaus kvapo ir gilumo, todėl uogienė bus dar skanesnė. Citrinos arba apelsino žievelė puikiai papildys saldžių uogų skonį, suteikdama daugiau šviežumo ir aromato intensyvumo.

Pilkite į sterilizuotis stiklainius ir denkite naujais danteliais. Tai – be galo svarbu, nes kitaip uogienė gali pradėti greitai gesti. Labai švariai išplaukite stiklainius, o naujus dangtelius ir dezinfekuokite. Venkite naudoti senus dangtelius – jie dažnai net ir po vieno naudojimo būna šiek tiek deformuoti. Tai gali lemti, kad jūsų vargas nueis perniek – nesandariai uždarytame inde gali pradėti veistis bakterijos.

Jeigu ruošiate žiemai – pasterizuokite. Išvirtą uogienę atvėsinkite ir laikykite šaldytuve. Jeigu norite gerokai prailginti galiojimo laiką, reikės pasterizuoti. Tai galima atlikti keliais būdais, iš jų populiariausi yra du. Šlapias – kai uždaryti stiklainiai apie 15 minučių paverdami puode su vandeniu. Ir sausas – kai jie apie 40 minučių pakaitinami 130 laipsnių orkaitėje.

Šilauogių džemas su „chia“ sėklomis

Reikės: 450 g šilauogių (arba šilauogių ir gervuogių), 80 g datulių be kauliukų, 1 žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio „chia“ sėklų, 1/2-1 šaukštelio citrinos žievelės.

Gaminame:

  1. Datules susmulkinkite, sudėkite į puodą su uogomis ir druska. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol uogos suminkštės, pradės burbuliuoti. Tada sumažinkite kaitrą iki silpnos, uždenkite puodą ir virkite, kol vaisiai suminkštės dar labiau, apie 10 minučių.

  2. Įmaišykite „chia“ sėklas ir citrinos žievelę, išmaišykite ir virkite dar 3–5 minutes, kol sėklos padės uogienei sutirštėti. Paragaukite – jeigu norisi saldžiau, galite įdėti šaukštelį medaus.

  3. Leiskite atvėsti, tada padėkite į šaldytuvą. Šaldytuve džemas išsilaikys iki savaitės. Tačiau šį džemą galite ir užšaldyti sandariuose indeliuose.

Braškių uogienė be cukraus

Reikės: 1 kg šviežių braškių, 2-3 šaukštų citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, vanilės, jei norite tirštesnės uogienės lyg džemo – 1-2 šaukštelių želatinos arba agar-agar.

Gaminame:

  1. Braškes kruopščiai nuplaukite, pašalinkite kotelius ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, įpilkite citrinos sulčių ir įberkite prieskonių.

  2. Virkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais pamaišant, kol uogos pradės irti ir išskirs sultis. Jei naudojate želatiną arba agar-agar, sudėkite ir pavirkite dar keletą minučių maišant, kol medžiaga ištirps.

  3. Kai mišinys pasieks norimą konsistenciją, perpilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Aviečių ir agavos uogienė

Reikės: 500 g aviečių, žiupsnelio druskos, 200 ml agavos sirupo, 1 šaukšto citrinos sulčių, šiek tiek cinamono (nebūtina).

Gaminame:

  1. Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Jas, druską, agavos sirupą ir citrinos sultis sudėkite į puodą. Virkite ant mažos ugnies 20–30 min., retkarčiais pamaišydami, kol uogienė sutirštės.

  2. Jei norite įdėti cinamono, įdėkite jį per paskutines 5 virimo minutes.

  3. Karštą uogienę supilkite į iš anksto sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus
  2. Suvaldžius cukrų: susitvarko spaudimas, cukraus kiekis kraujyje, apima jėgų antplūdis, mažėja svoris
  3. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  4. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  5. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku
  6. Pistacijos. Nauda sveikatai ir visapusiškas panaudojimas
  7. Kaip išsirinkti šviežią kiaulienos mentę
  8. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  9. Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys
  10. Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių
  11. Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  12. Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?
  13. Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša
  14. Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu
  15. Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13
Kelio darbai, kelio ženklas
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti kelias Zujūnų seniūnijoje

2025 10 13
Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Pratybos „Vyčio skliautas 2025“ – dar vienas žingsnis į saugumą

2025 10 13
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedami klimatui neutralių kelio dangų bandymai

2025 10 13
„Sodra“
Gamta ir žmogus

Turėjote nedarbingumą? Nepamirškite kreiptis ir į „Sodrą“

2025 10 13
Pratybos
Lietuvoje

Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • T.B. + R.J. apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams
  • Kaip gauti iš anksto apmokėtą kortelę internetu per kelias minutes
  • Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai
  • „Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • T.B. + R.J. apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Prieš 8 d. apie A. Medalinskas. Putinas ir Trampas liko patenkinti
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Magnis

Ne tik mėšlungis gali išduoti magnio trūkumą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai