Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

www.alkas.lt
2025-08-17 18:10:00
1
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Ši vasara stebina itin nenuspėjamais orais, tačiau vienas dalykas yra pastovus ir nekintantis – šviežias, Lietuvos ūkiuose užaugintas daržovių derlius. Šįkart į parduotuvių lentynas atkeliauja visiems puikiai atpažįstamos ir daugelio pamėgtos cukinijos. Tvirtos, universalios, o svarbiausia – nebrangios ir kokybiškos cukinijos šią vasarą gali tapti tikru skonių atradimu. „Lidl“ kviečia išmėginti tris įdomius, gurmaniškus ir nebrangius receptus, kurių pagrindinis akcentas – cukinija.

„Cukinijos – vienos laukiamiausių šviežio derliaus daržovių mūsų parduotuvėse, dėl savo žemos kainos ir universalumo. Ši daržovė puikiai tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas ar net desertas. Stengiamės, kad sezono metu mūsų parduotuvėse klientai rastų šviežią derlių iš vietinių augintojų, kuriems taikome griežtesnius už Europos Sąjungos reglamentus kokybės standartus. Itin šviežias gėrybes lentynose padeda užtikrinti ir trumpa bei efektyvi logistikos grandinė – daržovės iš Lietuvos ūkių parduotuves gali pasiekti vos per keliolika valandų“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Daugybė panaudojimo būdų

Cukinijos, dar vadinamos vasariniais moliūgais, yra viena populiariausių daržovių dėl savo universalumo ir maistingumo. Turinčios mažai kalorijų, bet daug vandens – net 90 proc. jų masės, bei daugybę organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų, šios daržovės yra nepamainomos savo maistine verte.

Jos greitai auga ir dera gausiai – užtenka kelių augalų šeimai aprūpinti. Cukinijos tinka įvairiam klimatui – puikiai auga Lietuvoje, o jų yra pačių įvairiausių formų ir spalvų: žalių, geltonų, dryžuotų, apvalių ar ilgų. Jau nuo šio pirmadienio „Lidl“ parduotuvėse pirkėjų lauks jaunos ir traškios lietuviškos žaliosios cukinijos.

Šios daržovės valgomos žalios, virtos, keptos grilyje ar keptuvėje, troškintos. Iš jų gaminamos sriubos, blyneliai, apkepai, marinuojamos žiemai. Jas galima naudoti net desertuose – pyraguose ir keksiukuose. Todėl cukinija – neabejotina daržo karalienė, praturtinanti kiekvieno virtuvę gausybe įdomių, gurmaniškų ir tikrai nebrangių receptų.

Užkandis vasarai: cukinijų karpačas su citrina ir parmezano sūriu

Šiais laikais trintų cukinijų sriuba jau nieko nenustebinsi. Tačiau pačios cukinijos gali nustebinti savo pritaikomumu patiems įvairiausiems patiekalams, pavyzdžiui, cukinijų karpačui su citrina ir parmezano sūriu. Tai – gaivus ir lengvas vasaros užkandis, kurį dar ir lengva bus paruošti.

2–3 porcijoms reikės:

2 šviežių vidutinio dydžio cukinijų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 citrinos sulčių (ir trupučio tarkuotos žievelės)

30 g parmezano sūrio

Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Baziliko arba mėtos šakelių (papuošimui)

Paruošimas:

Nuplaukite cukinijas, nupjaukite jų galus. Su daržovių skustuku arba labai aštriu peiliu cukinijas supjaustykite pailgomis plonomis juostelėmis.

Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, įberkite druskos ir pipirų. Įdėkite šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės – tai suteiks intensyvesnio aromato.

Juosteles išdėliokite norima forma lėkštėje. Apšlakstykite jas paruoštu marinatu ir palikite 10–15 min., kad suminkštėtų ir įsigertų skonio.

Juosteles apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu, papuoškite baziliko ar mėtų lapeliais. Valgykite iš karto.

Kai norisi kažko sočiau: cukinijų karis su avinžirniais

Jei šiųmetė vasara tikrai neišsiskiria savo kaitra, ieškokite jos savo virtuvėje, kur kunkuliuoja egzotiškų skonių kupinas cukinijų karis su avinžirniais.

4 porcijoms prireiks:

2 vidutinių cukinijų

1 konservuotų avinžirnių skardinės

1 svogūno

1 aitriosios paprikos

2 česnako skiltelių

2 cm šviežio imbiero (arba 1 a. š. malto)

1–2 v. š. kario pastos (arba kario miltelių)

400 ml kokosų pieno

1 stiklinės smulkintų šviežių pomidorų

1 v. š. aliejaus (kokosų arba kitokio augalinio)

Druskos, pipirų pagal skonį

Šviežios kalendros (papuošimui)

Pusės žaliosios citrinos sulčių

Ryžių, kuskuso arba pitos duonelės patiekimui

Paruošimas:

Supjaustykite cukinijas kubeliais, svogūną ir aitriąją papriką – smulkiai. Česnaką ir imbierą sutarkuokite arba smulkiai sukapokite.

Puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir imbierą, kepkite 2–3 min., kol suminkštės ir paskleis aromatą.

Tuomet sudėkite kario pastą, pamaišykite ir pakepinkite dar minutę, kad atsiskleistų prieskonių skonis.

Į mišinį sudėkite pomidorus ir cukinijas, įpilkite kokosų pieno. Užvirkite, o tada sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 10–15 min., kol cukinijos suminkštės, bet išlaikys formą.

Cukinijoms suminkštėjus, į puodą suberkite nuskalautus avinžirnius. Viską pagardinkite druska, pipirais ir dar pavirkite 5 minutes. Pabaigoje įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.

Patiekalą patiekite karštą su ryžiais, pitos duonele arba kuskusu. Viską apibarstykite šviežiomis kalendromis.

Vienintelis toks: egzotiškas cukinijų džemas su citrusiniais vaisiais ir prieskoniais

Cukinija – viena universaliausių daržovių, todėl ji puikiai tinka ne tik kulinariniams, bet ir konditeriniams šedevrams. Jei jūsų lentynose rudenį atsidurdavo įprastos braškių, vyšnių ir kitokios uogienės, išmėginkite egzotišką cukinijų džemą, kuriam ypatingo skonio suteiks citrusiniai vaisiai ir prieskoniai. Šis džemas puikiai dera prie minkštų sūrių, jogurto, kepinių arba net kaip glazūra vištienai ar antienai.

Jums reikės:

1 kg nuluptų cukinijų (be sėklų, supjaustytų mažais kubeliais)

2 apelsinų (jų sulčių ir tarkuotos žievelės)

1 citrina (sulčių ir žievelės)

3–4 cm šviežio imbiero šaknies (tarkuotos)

1 a. š. malto kardamono

1 cinamono lazdelės

700 g cukraus (galima maišyti pusiau su ruduoju)

Paruošimas:

Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.

Apelsinus ir citriną gerai nuplaukite, nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis.

Cukinijas sumaišykite su cukrumi, citrusų sultimis ir jų žievelėmis. Palikite 2–3 valandoms, kad išsiskirtų sultys.

Perkelkite masę į puodą, suberkite tarkuotą imbierą, kardamoną ir cinamono lazdelę.

Virkite ant vidutinės kaitros apie 30–40 min., maišydami, kol džemas sutirštės. Pabaigoje išimkite cinamono lazdelę.

Karštą džemą supilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite aukštyn dugnu 5 minutes. Vėliau stiklainius perkelkite į lentyną, o džemą naudokite norimiems patiekalams pagardinti.

Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą, sutrinkite džemą trintuvu prieš baigiant virti.

Norint dar egzotiškesnio skonio, galima įberti truputį aitriosios paprikos dribsnių: saldumas ir aštrumas puikiai dera.

Parengta pagal „Lidl“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  2. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  3. Svogūnai: paprasta daržovė su neįtikėtina jėga
  4. Porai: žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė
  5. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  6. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  7. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  8. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  9. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  10. Viena antis – daugybė galimybių
  11. Kiauliena: plovui – viena, kepsniams – kita
  12. Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  13. Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną
  14. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  15. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pirma dera padirbėt, says:
    22 val ago

    tada jau ir užvalgyt bus galima:
    Šiuos medžius ir krūmus būtina genėti jau dabar: kitaip – neišgyvens žiemos, o derlius bus prastas
    − lrytas.lt/bustas/pasidaryk-pats/2025/08/18/news/siuos-medzius-ir-krumus-butina-geneti-jau-dabar-kitaip-neisgyvens-ziemos-o-derlius-bus-prastas-39137594

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę
  • Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

Kiti Straipsniai

Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • Kažin apie KTU mokslininkė: mašininis vertimas „išvers visą internetą“ – ar mums dar reikia vertėjų?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Putinas ir Trampas tarp griuvėsių

A. Navys, M. Sėjūnas. „Siekiant taikos“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai