Trečiadienis, 24 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

www.alkas.lt
2025-08-10 16:55:00
0
Užkandžiai su lašiša

Užkandžiai su lašiša | IKI nuotr.

       

Daugeliui pažįstama padėtis: jei ant stalo yra sumuštinukų su rūkyta ar sūdyta lašiša – jų lėkštė tuščia liks tikriausiai pati pirmoji. Lašiša, paskaninta tik citrinos gabalėliu ir papuošta krapais, paprasčiausią sumuštinį paverčia žvaigžde. Bet galimybės su visų mėgstama žuvimi yra labai plačios – šią savaitę su ja verta paruošti šį tą naujo ir skanaus, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. Sulauksit daug liaupsių, o kiti net neįtars, kad ruošai skyrėte visai mažai laiko ir išlaidų.

„Lietuviai apskritai lašišą labai mėgsta ir valgo ją įvairiais pavidalais. Kepa, grilina, troškina patys, mėgsta jos paštetus, užtepėles, rūkytas papilves. Sūdyta arba rūkyta lašišos taip pat labai paklausios – ypač, ruošiantis draugų, šeimos susibūrimams ar tiesiog norint palepinti artimuosius skaniu maistu. Dažnai joms taikomos akcijos, o tokia žuvis yra labai universali – tiks tiek pusryčiams ant sumuštinio, prie kiaušinienės ar į kišą, tiek ir priešpiečių salotoms ar skaniems, maistingiems patiekalams vakare“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Koks skirtumas tarp rūkytos ir sūdytos lašišos?

Per daugelį metų šie du terminai susiliejo šnekamojoje kalboje ir daugelis nesusimąstydami laiko juos kone sinonimais. Tačiau iš tiesų rūkyta ir sūdyta lašiša yra du skirtingi maisto produktai, pagaminti taikant skirtingus procesus.

Išvaizda šie du skanūs maisto produktai gali būti labai panašūs – jie turi glotnią, šilkinę tekstūrą, gražią oranžinę spalvą. Abiem būdais paruošta lašiša tiesiog tirpsta burnoje, o dar ir naudinga organizmui – riebi žuvis yra puikus baltymų ir omega-3 rūgščių šaltinis.

„Skirtumus nusako jau patys pavadinimai – rūkyta lašiša yra pasūdoma, o tada rūkoma. Tuo tarpu sūdyta lašiša paprastai sūryme praleidžia ilgesnį laiką, tačiau yra nerūkyta. Dėl to dažniausiai ji yra kiek sūresnė, tačiau pats skonis švelnesnis. O rūkyta pasižymi dūminio poskoniu, yra išraiškingesnė“, – paprastai paaiškina E. Semaška.

Tad kurią rinktis – tiesiog skonio klausimas. Tiek su viena, tiek su kita paruošite labai skanių užkandžių, kurių receptais dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė.

Lavašo arba tortilijų suktinukai su lašiša

Reikės: 200 g rūkytos arba sūdytos lašišos, 1 pakuotės tortilijų arba lavašo, 200 g šviežio tepamo sūrio, gražgarsčių, 1 saldžiosios paprikos, druskos, pipirų, šviežių krapų, petražolių.

Gaminame:

  1. Į tepamą sūrį įmaišykite smulkintus krapus ir petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Nenaudokite per daug druskos, nes kiti ingredientai jau yra gana sūrūs.
  2. Mišiniu ištepkite tortilijas arba lavašą. Smulkiais kvadratėliais supjaustykite papriką ir pabarstykite ant viršaus. Tada išdėliokite lašišą, o ant jos sočiai uždėkite gražgarsčių.
  3. Suvyniokite tortilijas ar lavašą kuo tvirčiau į ritinį, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų. Tuomet lašišos suktinukus supjaustykite 1-2 cm storio riekelėmis. Galite kiekvieną persmeigti dantų krapštuku – bus paprasčiau valgyti.

Lašišos pyragėliai

Reikės: 150 g rūkytos arba sūdytos lašišos, 1 lakšto bemielės sluoksniuotos tešlos, 100 g tepamo šviežio sūrio, 1 kiaušinio. (Galite įdėti ir šviežių špinatų, pakepintų svogūnų, tarkuoto sūrio).

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Tešlą lengvai pakočiokite ir ištepkite sūriu. Ant viršaus išdėliokite rūkytos lašišos gabaliukus. Jeigu naudojate ir kitus priedus – juos taip pat. Susukite tešlą į ploną ir ilgą ritinį. Įdėkite į šaldytuvą apie 20 minučių – tada bus lengviau supjaustyti.
  3. Supjaustykite ritinį maždaug 1 cm storio riekelėmis ir sudėkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  4. Kiekvieną gabalėlį aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite orkaitėje maždaug 20 min., kol tešla įgaus gražią auksinę spalvą. Iškeptus apibarstykite šviežiais svogūnų laiškais, sezamo sėklomis.

Varškės ir lašišos užtepėlė

Reikės: 100 g rūkytos lašišos, 180 g grūdėtos arba paprastos varškės, 50 g graikiško jogurto, 2-3 trumpavaisių agurkų, 1 mažo svogūno, šviežių krapų, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Nuplaukite agurkus ir sutarkuokite, sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skystis.
  2. Supjaustykite rūkytą lašišą plonais gabalėliais, susmulkinkite svogūną. Sumaišykite varškę su jogurtu ir smulkintais krapais. Nusausinkite agurkus ir visus ingredientus sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Naminė pica su lašiša ir kaparėliais

Reikės: 200 g rūkytos lašišos, 250 g mocarelos, 1 raudonojo svogūno, 1 šaukšto kaparėlių, saujos juodųjų alyvuogių, šviežių krapų, pipirų, druskos; picos padui (arba naudokite pirktinę tešlą): 400 ml vandens, 800 g miltų, žiupsnio druskos, žiupsnio cukraus, 10 g sausų mielių ir šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Cukrų ir sausas mieles suberkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, supilkite alyvuogių aliejų, vandenį su cukrumi bei mielėmis ir minkykite tešlą rankomis apie 15 minučių. Po to uždenkite ir leiskite mielėms atlikti savo darbą. Kai tešla iškils maždaug dvigubai, ją dar kartą paminkykite, padalinkite į 4 lygias dalis, kiekvieną jų suformuokite į kamuoliuką, vėl uždenkite ir palikite dar 15–20 minučių. Tuomet iš kiekvieno kamuoliuko rankomis suformuokite apvalius picų padus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Ant picų išdėliokite supjaustytus priedus ir kepkite 10-15 minučių, kol picos kraštai taps auksinės spalvos ir traškūs.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių
  2. 5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai
  3. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  4. Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga
  5. Naujo skonio maistui suteiks marinatai
  6. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  7. Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę
  8. Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio
  9. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  10. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  11. Geras padažas prie patiekalo – pusė darbo
  12. Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių
  13. Kaip išsirinkti šviežią kiaulienos mentę
  14. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  15. Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rasa Čepaitienė apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • O jei iš tiesų? apie Rusija surengė išpuolius prieš NATO rytinį sparną – Estiją ir Lenkiją
  • Skubėkite pasirašyti apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • Kasčiūnas: griežčiau reikia apie VU vyks 7-oji tarptautinė taikomosios kalbotyros konferencija „Kalbos ir žmonės“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Cheminės medžiagos | advance1clean.com nuotr.

Paviršiai, kurių actu geriau nevalyti

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Rasa Čepaitienė apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • O jei iš tiesų? apie Rusija surengė išpuolius prieš NATO rytinį sparną – Estiją ir Lenkiją
  • Skubėkite pasirašyti apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • Kasčiūnas: griežčiau reikia apie VU vyks 7-oji tarptautinė taikomosios kalbotyros konferencija „Kalbos ir žmonės“
  • Michailas Velleris apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai