Šeštadienis, 11 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

www.alkas.lt
2025-06-28 16:55:00
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

       

Parduotuvių lentynas ryškiomis spalvomis numarginę įvairių veislių pomidorai primena, kad dabar – puikiausias metas imtis eksperimentų virtuvėje, traukti konservavimo reikmenis iš stalčių ir ruošti netikėtus vasariškus receptus. Tačiau, ar žinojote, kad skirtingos daržo karaliumi tituluojamos daržovės veislės lemia ne tik skonį, bet ir paskirtį? Vieni jų labiau tinkami gardinti salotas, kiti – skanesni apdoroti, o kokią įtaką skoniui daro skirtingos jų veislės bei konservavimo būdai, kviečiama įsitikinti ir patiems.

Pomidorai – viena mėgstamiausių tautiečių daržovių, pagal pardavimus nusileidžianti tik bulvėms, rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Labiausiai pomidorai daugelio vertinami dėl savo universalumo – juos galima naudoti salotoms, troškiniams ir sriuboms gaminti, jie prideda gaivumo sumuštiniuose ir mėsainiuose ar praverčia kaip garnyras šalia pagrindinių patiekalų. Ši daržovė tuo pačiu yra ir neatsiejama Lietuvoje populiarių ispaniškos ir itališkos virtuvių dalis: naudojami ant brusketų, ruošiant tradicinius, makaronams skirtus ar kiek aštresnius padažus.

„Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė Julija Butkevič pastebi, kad dabar mėgautis pomidorais – pats geriausias metas. Nors dažno šalies gyventojo šiltnamyje ar ant palangės šios daržovės dar nesubrendo, prekybos tinkle – apstu įvairiausių jų rūšių, kurios tinkamos ne tik patiekalams gaminti, bet ir konservavimo sezonui pradėti.

„Paprastai šio daržo karaliaus sezonas Lietuvoje piką pasiekia įpusėjus vasarai, tačiau užsienyje derlius jau dabar stebina tiek rūšių įvairove, tiek ir skoniu. Todėl būtent artėjant liepos mėnesiui tradiciškai rengiame teminę savaitę, dedikuotą pomidorams, kurių metu pirkėjams siūlome gerokai platesnį nei įprastai įvairių šios daržovės veislių asortimentą ir galimybę jų išragauti pigiau“, – kalba J. Butkevič.

Skirtingiems patiekalams – vis kiti pomidorai

„Maximos“ atstovė pomidorus pataria rinktis pagal tai, kokį patiekalą norima patiekti ant stalo. Pavyzdžiui, salotoms puikiai tinka subalansuoto skonio violetiniai „Murice“, tvirti ir traškūs mažieji „Toma Muse“ ar gaivaus vaisinio skonio oranžiniai pomidorai su šakelėmis. Tuo tarpu lapines daržoves itin rekomenduojama derinti su sultingais geltonaisiais slyviniais pomidorais. Salotoms ir kitiems patiekalams puikiai tiks šių metų pažiba – ilgai išliekantį umami poskonį turintys sodrūs juodi „Yoom“ veislės pomidorai.

„Šių daržovių pasirinkimas labai priklauso nuo kiekvieno individualių norų. Toks pat principas galioja ir gaminant idealiu pasirinkimu vasarą laikomą gaspačą. Nors šiam patiekalui puikiai tiktų slyviniai pomidorai „San Marzzano“, tačiau jį galima paįvairinti su išskirtinę spalvą ir švelnesnį skonį suteikiančiais geltonais ar oranžiniais pomidorais. Akivaizdu, kad pomidoras – plačiai panaudojama daržovė, su kuria eksperimentuoti gali paskatinti šiuo metu tinkle esantis gausus jų pasirinkimas. Įdomu, kad pomidorus galima panaudoti net gaminant desertus“, – leistis į skonių kelionę ragina „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Idealus metas pomidorų konservavimui

Norint geriausio rezultato, prie mėsos ir žuvies patiekalų patariama naudoti saldžiarūgščius lietuviškus avietinius pomidorus. Kepimui kepsninėje – daržoves storesne odele, pavyzdžiui, saldesnius smulkiuosius pomidorus. Tokios daržovės gražiai apskrunda, tačiau viduje esantis minkštimas išlieka tvirtas ir intensyvaus skonio.

„Dėl universalaus smulkiavaisių pomidorų panaudojimo susidomėjimas jais pastaruoju metu itin išaugo, tad parduotuvėse stengiamės pasiūlyti vis daugiau naujų jų veislių, populiarėja ir šios rūšies pomidorų rinkiniai. Vieni tokių – itin kruopščiai atrinkti „Toma Chef“ pomidorai“, – įžvalga dalinasi J. Butkevič.

Ji priduria, kad viena smulkiavaisių pomidorų populiarumo paslapčių – jie idealiai tinka ir konservavimui kaip ir žalieji dryžuoti pomidorai. Be to, anot J. Butkevič, šiuo metu ne tik puiki proga užsiimti skirtingų pomidorų veislių degustavimu, bet ir konservavimu, kadangi tinklo parduotuvėse jam skirtų priemonių galima įsigyti pigiau. Trūksta idėjų? Pašnekovė dalinasi dviem išskirtiniais konservuotų pomidorų receptais, kurie išties nustebins namiškius ir svečius.

Marinuoti žalieji pomidorai su aitriąja paprika

Reikės:

·         3–4 vnt. žaliųjų dryžuotų pomidorų;

·         3 vnt. šakelių šviežio baziliko;

·         60 g šalotinių svogūnų;

·         1 vnt. didelės aitriosios paprikos.

Marinatui reikės:

·         240 ml ryžių acto;

·         240 ml vandens;

·         100 g cukraus;

·         2 v. š. druskos.

Gaminimas. Pomidorus prieš konservuojant patariama paruošti papildomai. Pirma supjaustykite juos griežinėliais. Sudėję pirmą sluoksnį į dubenį, apibarstykite druska ir tokius veiksmus pakartokite su kitais sluoksniais. Uždenkite ir palikite kambario temperatūroje per naktį, po to – pašalinkite susidariusį skystį.

Ruošiant marinatą nedideliame puode sumaišykite actą, vandenį, cukrų ir druską. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ir druska visiškai ištirps. Nukelkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti bent 10 minučių. Susmulkinkite baziliką, šalotinius svogūnus ir aitriąją papriką bei kartu su pomidorais sudėkite į stiklainį. Užpilkite atvėsusiu marinatu, gerai užsukite dangtelį ir laikykite šaldytuve 24 valandas. Per šį laiką bent kelis kartus supurtykite, kad geriau susimaišytų skoniai. Taip konservuotus žaliuosius pomidorus šaldytuve galima laikyti iki 2 mėnesių ir naudoti gaminant sumuštinius, mėsainius bei salotas.

Lėtai kepti vyšniniai pomidorai alyvuogių aliejuje

Reikės:

·         900 g vyšninių pomidorų;

·         180 ml alyvuogių aliejaus;

·         3 vnt. šviežio čiobrelio šakelių;

·         7 vnt. šviežio baziliko lapelių;

·         3 vnt. česnako skiltelių;

·         0,5 a. š. druskos;

·         juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 110 laipsnių temperatūros. Į didelę kepimo skardą sudėkite pomidorus, čiobrelius, suplėšytą baziliką ir sutraiškytą česnaką. Apšlakstykite 3 v. š. alyvuogių aliejaus (apie 45 ml), suberkite pipirus ir druską, gerai išmaišykite ir šaukite į orkaitę. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 2,5–3 valandas. Pomidorai turi šiek tiek apskrusti, bet likti minkšti viduje.

Iškepus išimkite čiobrelius, baziliką ir česnaką, o atvėsusius pomidorus sudėkite į švarų stiklainį. Juos užpilkite likusiu alyvuogių aliejumi taip, kad būtų visiškai apsemti. Laikykite šaldytuve iki 4 savaičių. Prisiminkite, kad laikomas šaltai aliejus gali sustingti, tad prieš vartojimą patariama stiklainį bent šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  2. Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams
  3. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  4. Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?
  5. Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams
  6. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  7. Moliūgai – sveikas pagrindas įvairiems patiekalams
  8. Kokios kaimynystės nemėgsta pomidorai?
  9. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  10. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  11. Grietinė suteiks patiekalams naujų skonių
  12. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  13. Pomidorų veislės lemia ne tik skonį
  14. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai
  15. Pupelės: nuo mineralų iki antioksidantų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Prutenu genocidas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Rimgaudas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • +++ apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 programėlės, padėsiančios vyresnio amžiaus žmonėms
  • Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis
  • Pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti rimtų negalavimų
  • Ką pravartu žinoti vairuojant automobilį užsienyje?

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Prutenu genocidas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Rimgaudas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • +++ apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • Op TV apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Trampas Hagoje po smūgių Iranui

M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai