Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nustebsite, kiek naudingų medžiagų slepia žvėriena

www.alkas.lt
2025-04-05 10:41:00
0
Mėsa

Mėsa | pixabay.com, Miriangil nuotr.

Visuomenėje vis dar sklando gajus įsitikinimas, kad žvėriena – tik gurmanų pasirinkimas, reikalaujantis ypatingų kulinarinių įgūdžių. Visgi tiesa yra visai kitokia – tai ne tik viena sveikiausių mėsos rūšių, bet ir lengvai paruošiama alternatyva kasdienei mitybai. Žvėrienoje gausu baltymų, geležies, cinko ir kitų kūnui reikalingų medžiagų. Kaip teisingai paruošti šią mėsą, jog ji lengvai taptų kasdienės mitybos dalimi?

Žvėrienos ir jos gaminių el. parduotuvės „Žvėriena.eu“ direktorė Ugnė Ipatova sako, kad pažintį nuo žvėrienos reikėtų pradėti išbandant kiek įmanoma daugiau šios mėsos rūšių.

„Viena pagrindinių klaidų – dauguma mano, jog žvėriena yra tik elniena, tad kartą jos paragavę, nusprendžia, kad žvėriena jiems nepatinka. Iš tiesų, šios mėsos racionas labai platus – ją sudaro ir stirniena, briediena, šerniena, todėl svarbiausia paragauti jų visų ir tik tuomet nuspręsti, ar tokia mėsa man visgi yra tinkama“, – tvirtina U. Ipatova.

Pasak jos, šios rūšies mėsa taip pat yra itin naudinga mūsų organizmui: „Žvėriena nuo kitų populiarių mėsų išsiskiria mažesniu riebalų kiekiu, nes laukiniai gyvūnai daugiau juda ir natūraliai maitinasi. Ji turi daugiau baltymų, geležies, cinko, B grupės vitaminų ir omega-3 riebalų rūgščių nei mums įprasta kiauliena, jautiena ar vištiena. Taip pat joje mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų, todėl žvėriena laikoma sveikesne alternatyva įprastoms mėsoms“, – pasakoja U. Ipatova.

Paruošimas itin paprastas

Svarbiausias žingsnis, jog žvėriena būtų skani ir išties naudinga kūnui – tinkamas jos pasirinkimas.

„Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį. Taip pat svarbu neapsigauti siūloma pigia žvėrienos produktų kaina, nes esminis faktorius, diktuojantis kainą produkcijai, yra sudėtis. Pavyzdžiui, pamačius ypač pigią elnienos dešrą, atkreipkite dėmesį, kiek procentų ten yra grynos elnienos, o kokia dalis – įvairių priemaišų. Džiaugiamės, jog galime pasiūlyti elnienos produktų su 98 proc. grynos elnienos, tokių produktų Lietuvos rinkoje nėra daug“, – teigia U. Ipatova.

Pasak jos, išsirinkus kokybišką mėsą, jos paruošimui ypatingų sugebėjimų nereikia – užtenka pipirų ar mėgstamų prieskonių, tačiau norint išskirtinio minkštumo mėsos, U. Ipatova rekomenduoja žvėriena marinuoti.

„Paprastai marinatui naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens – 1-2 stiklinės acto. Į marinatą nepatariama dėti druskos, kadangi ji gali išdžiovinti mėsą – užtenka užberti prieš kepant ar verdant. Paruoštas marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Dubenį su žvėrieną ir marinatu būtina pastatyti į šaldytuvą ir marinuoti ne trumpiau nei parą. Sultingiausia ir skaniausia mėsa būna po 4 parų marinavimo“, – pasakoja el. parduotuvės direktorė.

Įsigyti galima internetu

U. Ipatova pastebi, kad žvėrienos populiarumas kasmet auga – vis daugiau žmonių supranta apie šios mėsos teikiamą naudą.

„Savo socialiniuose tinkluose edukuojame žmones žvėrienos naudos klausimu – esame sukūrę net keletą rubrikų socialiniame tinkle „TikTok“, kur laužome įsisenėjusius mitus apie žvėrieną. Pastebime, jog žmonės įsitraukia, diskutuoja, o kai kurie net pakeičia nuomonę“, – pasakoja U. Ipatova.

Dažnai žmonės galvoja, jog gauti kokybiškos žvėrienos galima tik medžiojant patiems, ar turint medžiojančių pažįstamų, tačiau U. Ipatovos teigimu, šiandien žvėrienos gali įsigyti kiekvienas norintis.

„Maždaug metus bendradarbiaujame su „DPD Fresh“, kurie padeda išspręsti logistikos problemas. Specialios transporto priemonės su tinkamu temperatūros palaikymu suteikia galimybę, kad mūsų produkcija gabenant išliktų šviežia ir galėtų pasiekti kiekvieną Lietuvos kampelį. Naudojant „DPD Fresh“ visi mūsų užsakymai pirkėjus pasiekia per vieną dieną, o tai padėjo išplėsti klientų ratą“, – akcentuoja U. Ipatova.

Nuo karpačio iki didkepsnio

Dar vienas dažno žmogaus klaidingas įsitikinimas – iš žvėrienos galima pagaminti tik didkepsnį. Pasak U. Ipatovos, žvėrienos receptų bei paruošimo būdų – daugybė, ji dalijasi dvejais receptais, kurie nepaliks abejingų.

Troškinys su elniena

Elnienos kumpį supjaustykite kubeliais, apkepkite su svogūnais, česnakais bei morkomis. Tuomet užpilkite sultiniu, įpjaustykite bulvių, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir troškinkite apie 1,5 val.

Elnienos didkepsnis

Didkepsnių mėgėjams U. Ipatova siūlo pasigaminti elnienos nugarinės didkepsnį.

Elnieną supjaustykite vidutinio storumo kepsneliais, juos apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite pipirais. Tuomet iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba grilyje iš abiejų pusių po 5 min. Po kepimo nuimkite nuo kaitros ir palikite šiek tiek „pailsėti“, pagardinkite druska bei sviestu su žolelėmis.

Parengta pagal „DPD Fresh“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  2. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  3. Varškė – maistingų medžiagų šaltinis
  4. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  5. Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas
  6. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  7. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  8. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  9. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  10. Kiek laiko šaldytuve galima laikyti skirtingus maisto gaminius?
  11. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  12. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  13. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  14. Mamų virta sriuba nukels į vaikystę
  15. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Atnaujinta geležinkelio atšaka
Lietuvoje

Pratybose išbandytas perdislokavimas į Pabradės poligoną

2025 07 21
Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovykla
Lietuvoje

Prezidentas atidarė Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovyklą

2025 07 21
Pasieniečiai padeda Latvijos kolegoms
Lietuvoje

Dar 8 pasieniečiai išvyko saugoti Latvijos sienos su Baltarusija

2025 07 21
Valgyklų atnaujinimas
Lietuvoje

Kariuomenės valgyklų atnaujinimui KAM skiria 8,6 mln.

2025 07 21
Mokinių sveikatos patikra
Gamta ir žmogus

Profilaktinė vaikų patikra vasarą – mažiau steso ir rūpesčių

2025 07 21
Gėlynai
Gamta ir žmogus

Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

2025 07 21
Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija
Lietuvoje

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Rimvydui apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pratybose išbandytas perdislokavimas į Pabradės poligoną
  • Struvės geodezinis lankas: neįtikėtina Žemės matavimo istorija jau 20 metų UNESCO Pasaulio paveldo sąraše
  • Prezidentas atidarė Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovyklą
  • Dar 8 pasieniečiai išvyko saugoti Latvijos sienos su Baltarusija

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Rimvydui apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobiliai | pexels nuotr.

Automobilio pasirinkimas: naujas ar naudotas?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai