Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ar reikia plauti kruopas ir kiti naudingi patarimai

www.alkas.lt
2025-01-11 12:16:00
0
Maistas, kruopos

Maistas, kruopos | pixabay.com, Enotovyj nuotr.

Kruopos ant lietuvių stalų puikuojasi jau daugelį šimtmečių – jos turi daug naudingų medžiagų, yra pagrindas įvairiems patiekalams, leidžiantis sutaupant pasirūpinti sočiu maistu. Ir nors jas mėgstama keisti bulvėmis ar makaronais, kruopų ir grūdinių kultūrų populiarumas neblėsta, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, jeigu sausį paprastai pirkėjams norisi mažiau saldumynų, tai kruopoms pirmasis metų mėnuo – tikra šlovės valanda. 

Šaltuoju metų laiku norisi sotesnių, šildančių, energijos suteikiančių patiekalų, o kartu ir daugiau dėmesio skirti subalansuotai mitybai, tad žiemą kruopos gerokai dažniau keliauja pirkinių krepšelius, pastebi ji. 

„Tai universalus ir plačiu privalumų spektru pasižymintis produktas, todėl kruopos, grūdinės kultūros populiarios tarp įvairių pirkėjų. Klasikinės, lietuviams nuo seno pažįstamos kruopos, tokios kaip ryžiai, grikiai, tebekaraliauja topuose. Prie jų daugelis esame įpratę dar nuo vaikystės, o kadangi jos nėra greitai gendantis produktas, per akcijas jų nuperkami kiekiai stipriai išauga – tą stebime ir šią savaitę“, – pirkėjų įpročius atskleidžia G. Kitovė. 

Pasak tinklo atstovės, pastaraisiais metais labai akivaizdus ir postūmis dar aktyviau rūpintis sveikesniu gyvenimo būdu, kas lemia didelį kai kurių konkrečių produktų augimą. Pavyzdžiui, „chia“ sėklų pernai nupirkta dvigubai daugiau nei 2023-iaisiais, stipriai populiarėja viso grūdo kapotos avižos, taip pat jau prieš kelerius metus ūgtelėjusio aktualumo nepraranda linų sėmenys.

Keletas taisyklių ruošiant kruopas

Nesvarbu, ką ruošite – maistingą pusryčių košę, skanų garnyrą prie mėsos, o gal sotų pagrindinį patiekalą – gaminti iš kruopų nėra sudėtinga. Visgi, „Iki“ šefai siūlo prisiminti keletą pagrindinių taisyklių, kad rezultatas nenuviltų.

Birias kruopas bei grūdines kultūras nuplaukite – bet ne visas. Kruopas prieš ruošimą rekomenduojama nuplauti ir peržiūrėti, nes gamybos procese gali atsirasti priemaišų ar pažeistų grūdų. Galite jas supilti į dubenį, užpilti šaltu vandeniu 1 cm virš kruopų paviršiaus, išmaišyti ir palaukti, kol kruopos nusės į dugną. Surinkite ir išmeskite viską, kas plūduriuoja. Geriausia tokiu būdu kruopas nuplauti 2-3 kartus. Tačiau manų, kuskuso kruopų avižinių dribsnių nereikia skalauti. 

„Nuplovimas turi ir kitų privalumų. Plaunant soras taip pat sumažinamas natūralus jų kartumas. Ryžiai, grikiai, bus biresni, puresni, nes nuskalavimas padės pašalinti krakmolo perteklių. O jeigu kruopas, pavyzdžiui, perlines, dar ir pamirkysite – sutrumpinsite jų ruošimo laiką. Tad jei žinote, kad pusryčiams valgysite kruopas, galite jas išmirkyti vakare ir sutaupyti laiko ryte“, – pažymi „Iki“ šefai.

Atsiminkite, kad jos išbrinks. Verdant kruopos padidėja nuo 2 (grikiai) iki 3 kartų (miežinės kruopos). Tai derėtų įvertinant ir renkantis puodą jų virimui, ir planuojamą porcijų skaičių.

Ruošti kruopas maišeliuose ar ne – asmeninis pasirinkimas. Parduotuvių lentynose gausu tiek birių kruopų, tiek ir patogiai supiltų į porcijinius maišelius. „Gaminti kruopas maišeliuose labai paprasta ir greita – tiesiog įmetus jas į verdantį vandenį ir pavirus. Maišeliuose supakuotas kruopas paprasčiau laikyti ir porcijuoti, tačiau kita vertus, jas ruošiant negalime patikrinti, ar jos jau išvirusios. Jeigu dėl to nerimaujate, maišelį galite prakirpti ir į puodą suberti palaidas kruopas. Būsite ramūs dėl porcijos, o taip išvirtos bus minkštesnės ir biresnės“, – sako „Iki“ maisto technologai.

Per dažnai nemaišykite. Būkite atsargūs ir verdant kruopas per dažnai nemaišykite. Pernelyg intensyvus maišymas gali lemti, kad išvirusios jos bus per minkštos, gali pasižymėti gumine konsistencija, sulipti. 

Paeksperimentuokite. Kad kruopos įgautų daugiau skonio, jas galite virti ne tik vandenyje, bet ir sultinyje, o, pavyzdžiui, sorų kruopas – ir piene. Dar daugiau, kruopas galima ir kepti. „Jeigu prieš tai jas išvirsite, kepimas nereikalaus daug laiko, o taip paruoštos jos pasižymės kitokia tekstūra – pavyzdžiui, apkeptos košės paviršius tampa traškus, o vidus išlieka minkštas ir švelnus.

Taip gali būti lengviau įtikinti pusryčių košę valgyti net ir vaikus. Naudinga ir tai, kad kepant išvirtas kruopas galima puikiai panaudoti jų likučius iš ankstesnių valgymų. Tai tausoja resursus ir sumažina maisto švaistymą“, – atkreipia dėmesį tinklo maisto žinovai. 

3 naujos idėjos pusryčiams

Yra daugybė priežasčių, kodėl verta rinktis kruopas – jos pigios, maistingos, sočios ir atveria be galo plačius kulinarinius horizontus. Viena iš priežasčių ypač svarbi šaltuoju metų laiku: kruopose yra daug tirpių skaidulų, kurios yra maistas mūsų žarnyne gyvenantiems mikrobams. O gera mikroflora reiškia gerą imunitetą.  

„Be to, kruopos yra produktas, kuriame gausu sudėtinių angliavandenių. Gliukozė iš jų išsiskiria palaipsniui, o tai leidžia palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje. Tai, savo ruožtu, leidžia pradėti dieną su pilnomis „baterijomis“. Dėl to kruopos puikiai tinka pirmajam dienos valgymui“, – sako „Iki“ šefai ir dalijasi trimis naujomis idėjomis sočiam, lengvai pagaminamam ir taupiam pusryčių patiekalui.

Kepta avižinė košė su bananais 

Reikės: 150 g avižinių dribsnių, 2 bananų, 400 ml įprasto pieno arba augalinio gėrimo, 50 g razinų arba džiovintų spanguolių, 2 šaukštų medaus, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio cukraus.

Gaminame:

  1. Į kepimo indą supilkite avižinius dribsnius. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Į nedidelį puodą supilkite pieną, įdėkite šaukštą sviesto, razinas ir šaukštą medaus. Viską kelias minutes kaitinkite, kol sviestas ištirps. Pienas neturi užvirti – jis tiesiog turi būti karštas. Jeigu norite, galite įmaišyti šaukštelį kakavos ar žiupsnelį cinamono.
  3. Visą puodo turinį supilkite į indą su dribsniais ir lengvai sumaišykite.
  4. Nulupkite ir supjaustykite prinokusį bananą. Tolygiai paskirstykite gabalėlius kepimo inde su dribsniais, kurie jau bus išbrinkę nuo šilto pieno. Nulupkite antrą bananą ir perpjaukite jį išilgai pusiau. Uždėkite jį ant viršaus. Banano viršų patepkite likusiu medumi. Jeigu norite, kartu su bananais galite įdėti ir smulkintų graikinių riešutų arba kapoto šokolado.
  5. Įdėkite indą ant vidurinės lentynos į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Likus 2 minutėms atsargiai išimkite indą ir apibarstykite košės viršų šaukšteliu cukraus. Jei reikia, iš viršaus trumpam įjunkite grilinimo funkciją, kad bananai paruduotų. Košė skaniausia bus šilta.

Kepti grikiai su kiaušiniais

Reikės: 100 g grikių kruopų, 1 saldžiosios paprikos, 1 nedidelio svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 4 kiaušinių, šviežių gražgarsčių, 3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, 6 vyšninių pomidoriukų, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Kruopas išvirkite lengvai pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, nusausinkite. Papriką smulkiai supjaustykite.
  2. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, juos kartu pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Sudėkite papriką, kepkite, kol suminkštės. Tuomet sudėkite kruopas, maišydami kepkite apie 3 minutes, pagardinkite druska, pipirais, jei norite – ir itališkų žolelių mišiniu.
  3. Padarykite 4 duobeles ir į kiekvieną įmuškite po kiaušinį. Palaikykite ant ugnies, kol tryniai sustings, bet liks pusiau skysti. Ant viršaus užbarstykite tarkuotą sūrį, pjaustytus pomidoriukus ir gražgarstes. Patiekite iš karto, geriausia tiesiai iš keptuvės. 

Keptos perlinės kruopos su daržovėmis ir feta

Reikės: 200 g perlinių kruopų, 1 cukinijos, 60 g šparaginių pupelių, 1/3 poro, 100 g fetos sūrio, 2 šaukštų nesūdytų žemės riešutų, 1 šaukšto sojų padažo, druskos, pipirų, aliejaus.

Gaminame:

  1. Išvirkite perlines kruopas lengvai pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės ir nusausinkite. Šparagines pupeles virkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių.
  2. Kepimo indo dugną ištepkite alyvuogių aliejumi. Į indą sudėkite virtas kruopas, virtas šparagines pupeles, griežinėliais supjaustytą cukiniją ir porą. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir sojų padažu. Ant viršaus sutrupinkite fetos sūrį.
  3. Kepkite apie 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepus apibarstykite žemės riešutais.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  2. Kuo naudingi Pomi-T papildai?
  3. Renkantis melioną reikia įvertinti 4 dalykus
  4. Kiaulienos mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų
  5. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  6. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  7. Patarimai ruošiant šventinį stalą
  8. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  9. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save
  10. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  11. Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių
  12. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  13. Vištieną ruoškite saugiai: žinovas primena 3 dalykus
  14. 7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo
  15. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Krikščionybė

J. Basanavičius. Iš krikščionybės santykių su senovės lietuvių kultūra (II)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai