Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Po gausių švenčių – prie sveikų ragintų daržovių

www.alkas.lt
2025-01-04 10:43:00
0
Natūralūs probiotikų šaltiniai - rauginti kopūstai | pexels.com, J. Ohajdovos nuotr.

Natūralūs probiotikų šaltiniai - rauginti kopūstai | pexels.com, J. Ohajdovos nuotr.

Pasibaigus švenčių maratonui daugeliui sausį norisi pailsėti nuo gausių vaišių stalų, pradėti labiau rūpintis mityba ar rinktis lengvesnius patiekalus. Dietologų teigimu, puikus būdas pradėti maitintis sveikiau – į savo kasdienę mitybą įtraukiant raugintas daržoves.

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė pažymi, kad šios tradicinės lietuviškos gėrybės gali ne tik padėti pagerinti virškinimą, sustiprinti imunitetą, praturtinti organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir sušildyti už lango siaučiant žvarbiems orams.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikina, kad raugintos daržovės yra tapusios lietuviškų patiekalų klasika. „Vienos šeimos daržoves raugia pačios ir turi iš kartos į kartą perduodamus receptus, o kiti mėgsta pirkti jau paruoštas, Lietuvos ūkininkų užraugtas daržoves, kurios visada pasižymi kokybe, yra traškios ir gero skonio.

Raugintų daržovių mūsų pirkėjai ypatingai ieško šaltuoju metu, kada taip norisi paruošti šildančių troškinių, sriubų ar kitų valgių. Šiuo metu visi norintys daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai, pailsėti nuo pralėkusių švenčių gausių vaišių stalų ar paprasčiausiai pagerinti virškinimą, pasigaminti tradicinių raugintų daržovių patiekalų visą pirmąjį naujų metų savaitgalį gali dar ir reikšmingai pigiau, sutaupant. O puiki žinia ta, kad būdų, kaip panaudoti konservuotas daržoves – visa gausybė, todėl pagal savo norus receptą, tikiu, atras kiekvienas“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Raugintos daržovės – aukso gysla kūnui

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė tikina, kad rauginimas – vienas geriausių daržovių konservavimo būdų. Raugintuose gaminiuose, anot jos, gausu antioksidantų, kurie gali padėti gerinti žarnyno mikroflorą, mažinti uždegiminius procesus ir lėtinių ligų atsiradimą, stiprinti imunitetą.

„Rauginamose daržovėse padaugėja vitamino C, taip pat jose gausu probiotikų ir postbiotikų. Apie probiotikų naudą žino daugelis, o štai apie postbiotikus yra kalbama kur kas rečiau. Tačiau jie yra labai svarbūs žarnyno ląstelių atsistatymui, apsaugai nuo infekcijų, imunoregeneracijai, apetito kontrolei ir lipidų – riebalų – apykaitai“, – vardina V. Kurpienė.

Dietistė pabrėžia, kad nors žmonėms, susiduriantiems su rėmeniu, raugintos daržovės gali pabloginti pilvo pūtimą, tačiau jei pilvą pučia dėl mikrobiotos disbalanso – reguliariai valgant raugintas daržoves galima padėti išspręsti šią problemą greičiau. „Norint gauti teigiamos naudos, svarbu šias daržoves vartoti reguliariai. Rauginti produktai yra sveika mūsų paveldo dalis, o šaltuoju metų laikotarpiu, 1–2 kartus per dieną prie šviežių ir šakninių daržovių vartojimo įtraukiant raugintas daržoves, turėsite puikų sprendimą ir žarnynui, ir imunitetui“, – pataria V. Kurpienė.

Ji taip pat priduria, kad patiekalai su raugintomis daržovėmis yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Tuo pačiu ji dalijasi dviejų receptų idėjomis, kaip šias daržoves įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Aštri raugintų kopūstų sriuba

Ši sveika raugintų kopūstų su pupelėmis sriuba, anot V. Kurpienės, puikiai tinka žiemos sezonui. Jai paruošti reikės:

·         100 g raugintų kopūstų „Linkėjimai iš kaimo“;

·         50 g margųjų pupelių;

·         40 g morkų;

·         40 g pomidorų;

·         30 g svogūnų;

·         8 g pomidorų pastos;

·         5 g česnako;

·         3 g daržovių sultinio kubelio;

·         1 g lauro lapų;

·         druskos, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos (pagal skonį).

Gaminimas. Pupeles nuplaukite ir mirkykite (daiginkite) apie 8–10 valandų. Išmirkytas pupeles sudėkite į verdantį vandenį, kartu suberkite ir prieskonius bei sultinio kubelį. Sudėkite į puodą nuspaustus raugintus kopūstus ir pomidorų tyrę.

Kol pupelės su kopūstais verda, supjaustykite svogūną, česnaką, morkas bei pomidorus. Supjaustytas daržoves pakepkite ant lydyto sviesto ir suberkite į puodą. Pavirkite ir paragaukite, jei trūksta rūgštelės – išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Atminkite, kad kopūstai turi likti traškūs.

Orkaitėje kepta antis įdaryta raugintais kopūstais

Jai pagaminti reikės:

·         1 vnt. anties (apie 2 kg);

·         150 g raugintų kopūstų „Linkėjimai iš kaimo“.

Marinatui:

·         2 v. š. saldžiosios paprikos prieskonių;

·         2 v. š. druskos (dedame tik prieš pat kepimą);

·         1 v. š. džiovinto mairūno;

·         1 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         2 a. š. juodųjų pipirų;

·         1 skiltelės česnako.

Gaminimas. Paruoškite antį: išpeškite plunksnų galiukus, jei tokių yra, nupjaukite pasturgalinę liauką, pašalinkite perteklinius riebalus. Nuplaukite iš išorės ir vidaus bei nusausinkite, kad gerai priliptų prieskoniai. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus (išskyrus druską), ištrinkite jais antį ir įdėkite parai marinuotis į šaldytuvą.

Prieš kepdami antį atšildykite ją iki kambario temperatūros. Kol antis šyla galima pasiruošti įdarą (patroškinti raugintus kopūstus) ir iki 220 laipsnių įkaitinti orkaitę. Ančiai atšilus įdarykite ją kopūstais. Rekomenduojama įdarius užsiūti viršutinę ir apatinę dalis, kad įdaras neiškristų. Suriškite paukščio kojas siūlu arba specialia virvele, sparnelius susekite mediniu dantų krapštuku. Prieš pat dedant kepti, pabarstykite druska abi anties puses ir įtrinkite.

Sudėkite antį į skardą ar kepimo indą nugara į apačią ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15 minučių ir tada sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių. Sumažinus kaitrą į orkaitę po antimi įdėkite indą su vandens talpa, kad šis garuotų ir drėkintų orą. Kepkite dar 2 valandas. Kepimo laikas apytiksliai skaičiuojamas 1 kg – 1 val. Kas 15 minučių atidarykite orkaitę ir su šaukštu ant viršaus pilkite susidariusį skystį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  2. Jei vaikai vengia daržovių
  3. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  4. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  5. Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai
  6. Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas
  7. Kad persivalgymas nesugadintų švenčių nuotaikos
  8. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  9. K. Bondar: Nepainiokime švenčių su maistu ir gėrimais nukrautu stalu
  10. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  11. Geras padažas prie patiekalo – pusė darbo
  12. Už saiką prie Velykų stalo kūnas tikrai padėkos
  13. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  14. Slyvos – ir desertams, ir prie mėsos
  15. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos
  • Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Urtės Jasenkos paroda – apie tai, ką privalome atminti

Urtės Jasenkos paroda – apie tai, ką privalome atminti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai