Trečiadienis, 23 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą

www.alkas.lt
2024-12-22 18:16:00
0
Obuolių pyragas | pixabay.com nuotr.

Obuolių pyragas | pixabay.com nuotr.

Mėgaudamasis šilta lėkšte sriubos ar dieną pradėdamas nuo gardžių naminių varškėčių porcijos, ragaudamas sotų troškinį ar lepindamasis tradiciniais bulviniais patiekalais dažnas lietuvis tarytum nejučia kabina ir į lėkštę deda šaukštą grietinės. Be jo dažnai neapsieina ir konditeriai.

Tai yra vienas iš tų gaminių, kurie retai atsiduria prožektorių šviesoje, tačiau neabejotinai užima svarbią vietą Lietuvos gyventojų mityboje ir maisto kultūroje. Nenuostabu, kad greitinė yra ir daugelio šventinio stalo pirkinių sąrašuose. Tad kuo gi toks ypatingas šis gerai pažįstamas pieno gaminys ir ką skanaus su juo galima pasigaminti virtuvėje prieš šventes?

Grietinės „išradėjos“ – pieno rūgimo bakterijos

Grietinės vartojimo tradicijos mūsų kraštuose turbūt yra tokios pat senos kaip ir paties pieno, iš kurio ji yra gaunama. Už tai, kad daugelį patiekalų galime pagardinti ypatingu skoniu ir švelnia tekstūra pasižyminčia grietine turėtume būti dėkingipieno rūgimo bakterijoms irpirmųjų karvių augintojų pastabumui. Tai jie suprato, kad nuo pieno nugriebtai grietinėlei surūgus, gaunamas už pieną ilgaamžiškesnis sotus produktas, kuris išsiskiria savo skoniu ir puikiai tinka mitybos racionui papildyti bei įvairiems patiekalams pagardinti.

Natūrali grietinė yra sudaryta daugiausiai iš pieno riebalų. Joje taip pat yra šiek tiek baltymų ir angliavandenių bei kitų maistinių medžiagų.

Renkantis verta atkreipti dėmesį į keletą dalykų

Šiandien parduotuvėse galima rasti įvairių grietinės gaminių su sumažintu riebalų kiekiu, tačiau natūrali grietinė turėtų būti ne mažiau kaip 30 proc. riebumo. Nors dažnam žodis riebalai kelia neigiamas asociacijas, riebesnė grietinė dažnai yra labiau išreikšto ir sodresnio skonio, tirštesnės tekstūros. Tokia grietinė gali suteikti patiekalams ypatingą skonį ir konsistenciją, todėl ji labiau vertinama kulinarijoje.

„Kitas svarbus dalykas – norint gaminį vadinti grietine, jame turi būti ne mažiau kaip 10 proc. pieno riebalų. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį siekiant išsirinkti kokybišką greitinę. Svarbu nesusimaišyti, nes rinkoje yra ir tokių gaminių, kuriuose vietoj pieno riebalų naudojami įvairūs augaliniai riebalai – pavyzdžiui, palmių ar kokosų. Tai jau nebe grietinė, o grietinės ir augalinių riebalų mišinys. Jo maistinės ir skonio savybės neprilygsta tradiciškai natūraliai lietuviškai grietinei“, – sako bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Anot pieno gaminių žinovės, siekiant užtikrinti kokybę, visa Mažeikių pieninėje gaminama „Dvaro“ grietinė yra ne mažesnio kaip 30 proc. riebumo, o jos sudėtyje nenaudojami jokie pieno riebalų pakaitalai. Žinovės teigimu, kruopščiai atrinkti raugai, ištobulintas technologinis procesas ir griežta kokybės kontrolė leidžia išgauti ypatingą skonį ir tekstūrą.

Tai yra vienos svarbiausių priežasčių, dėl kurių jau legendine tapusi 40 proc. riebumo ar klasikiniame mėlyname maišelyje parduodama 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinė daug metų išlieka tarp lietuvių favoritų šioje pieno produktų kategorijoje.

Gali tapti nepamainoma ruošiant šventinį stalą

Rūgštokas, bet švelnus grietinės skonis, tiršta ir lygi jos konsistencija daro šį produktą nepamainomu įvairių patiekalų pagardu, padažų ir desertų ingredientu. Jis neabejotinai gali praversti ir ruošiant šventinį stalą. Štai keletas receptų, kurie leis atskleisti grietinės galimybes virtuvėje.

Silkė su grietine ir kiaušiniais

Kokios gi Kūčios ir Kalėdos be silkės! Jei atsibodo visi įprasti jos paruošimo variantai, idėjų galima pasiskolinti iš kaimynų estų. Būtent Estijoje populiarus tradicinis patiekalas – silkė su grietine ir kiaušiniais (heeringas koorekastmes).

Jam paruošti prireiks:

·       4 juostelių švelniai sūrios atlantinių silkių filė

·       2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų

·       400 ml 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinės

·       2-4 kietai virtų kiaušinių

·       ryšulėlio šviežių krapų

Paruošimas:

Supjaustykite silkių filė nedideliais gabalėliais ir sudėkite į serviravimo indą. Ant viršaus dėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Tuomet užpilkite grietinę ir tolygiai ją paskirstykite. Dėkite atskirai susmulkintus kiaušinių baltymus ir trynius bei krapus. Norint patrauklesnės estetinės išvaizdos iš šių ingredientų galima suformuoti vienas po kito einančius geltonos, baltos ir žalios spalvos ruožus.

Tačiau taip pat galima kiaušinius su krapais sumaišyti ir pakloti vieną bendrą sluoksnį. Serviravimo indą valandai ar kelioms dėkite į šaldytuvą. Tuomet šį lengvai paruošiamą ir šventėms puikiai tinkantį patiekalą galima patiekti su juoda duona ar virtomis bulvėmis. Skanaus!

Špinatų, artišokų, trijų sūrių ir grietinės užkandis

Grietinė yra įvairiems pagardams ir padažams tobulai tinkantis ingredientas. Puikus to pavyzdys su kukurūzų traškučiais, pitos duonele, prancūzišku batonu ar trapučiais patiekiamas pagardas (dip), kuris gali tapti išskirtiniu jūsų šventinio stalo užkandžiu.

Jam paruošti prireiks:

·       350 g špinatų lapų (tinka švieži arba šaldyti)

·       400 g konservuotų artišokų

·       ryšulėlio laiškinių svogūnų

·       2 česnako skiltelių

·       100 g mocarela sūrio

·       pusės stiklinės tarkuoto parmezano sūrio

·       230 g kreminio sūrio

·       stiklinės 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinės

·       pusės stiklinės majonezo

·       pusės arbatinio šaukštelio druskos

·       žiupsnelio juodojo pipiro

·       šaukšto smulkintos citrinos žievės

·       alyvuogių aliejaus kepimui ar kepimo purškalo

·       mėgstamų duonelių, traškučių ar trapučių

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo indą jį padengdami alyvuogių aliejumi ar išpurkšdami kepimo purškalu.

Špinatų lapus dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite, kol suminkštės (jei naudosite šaldytus špinatus, prieš virdami juos atšildykite mikrobangų krosnelėje). Apvirtus špinatus nusausinkite ir perplaukite šaltu vandeniu. Tuomet dar kartą nusausinkite, išspausdami vandenį rankomis, ir stambiai supjaustykite.

Taip pat supjaustykite nusausintus artišokus, svogūnų laiškus ir susmulkinkite česnako skilteles. Pasmulkinkite mocarelos gabalėlius ir pusę jų kartu su visu parmezano bei kreminiu sūriu bei prieš tai paruoštomis daržovėmis ir žalumynais dėkite į įkaitintą keptuvę. Į ją taip pat supilkite grietinę, majonezą, įberkite druskos ir pipiro.

Viską kaitinkite ant vidutinės ugnies dažnai maišydami 8-10 minučių – kol sūriai išsilydys, o masė pradės garuoti. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies ir į gautą masę suberkite smulkintą citrinos žievelę. Išmaišykite.

Tuomet viską perkelkite į kepimo indą tolygiai paskirstydami. Ant viršaus sudėkite likusį mocarelos sūrį. Kaitinkite orkaitėje, kol viršutinis sūrio sluoksnis gražiai apskrus. Turėtų pakakti 3-5 minučių.

Belieka šį apetitą žadinantį užkandį patiekti šiltą su kukurūzų traškučiais, pita, kitomis duonelėmis ar mėgstamais trapučiais. Jais kabinkite tąsų šiltą pagardą iš bendro indo. Skanaus!

Grietininis pyragas

Praktiškai neišsemiamos grietinės panaudojimo galimybės egzistuoja konditerijoje. Joje grietinė dažnai tampa esminiu ingredientu. Tuo įsitikinti leidžia gardaus grietininio pyrago receptas.

Pyragui paruošti prireiks:

·       pusės stiklinės nesūdyto „Dvaro“ sviesto (kambario temperatūros)

·       1 stiklinės baltojo cukraus

·       2 didelių kiaušinių

·       2 stiklinių miltų

·       2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

·       pusės arbatinio šaukštelio jūros druskos

·       pusantros stiklinės 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinės

·       2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto

Įdarui reikės:

·       ketvirtadalio stiklinės baltojo cukraus

·       ketvirtadalio stiklinės rudojo cukraus

·       pusantros stiklinės cinamono miltelių

·       vienos stiklinės smulkintų pekano (karijų) arba graikinių riešutų

Pyragą galima papuošti ir paskaninti glaistu, kuriam paruošti prireiks:

·       pusės stiklinės cukraus pudros

·       1-2 arbatinių šaukštelių pieno

Paruošimas:

Iki 180 °C temperatūros įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo indą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, druską, kepimo sodą bei kepimo miltelius ir atidėkite į šalį.

Atskirame inde elektriniu maišytuvu suplakite sviestą ir baltąjį cukrų, kol gausis purios tekstūros masė. Į ją įdėkite vanilę ir vėl išplakite. Tuomet įmuškite kiaušinius ir dar kartą išplakite, kol viskas gerai susimaišys.

Į gautą masę supilkite pusę prieš tai paruoštų miltų ir atsargiai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Dėkite pusę grietinės ir dar kartą išmaišykite, o tuomet procedūrą pakartokite įdėdami likusius miltus, o galiausiai – ir likusią grietinę. Viską išmaišę turėtumėte gauti vientisą masę.

Atskirame inde sumaišykite įdarui skirtus ingredientus.

Pusę paruoštos tešlos supilkite į kepimo indą ir suformuokite tolygų sluoksnį. Tešlą apibarstykite puse paruošto cinamono, cukraus ir riešutų įdaro. Dėkite likusią tešlą ir suformuokite dar vieną tolygų sluoksnį. Ant viršaus proporcingai paskirstykite likusį cinamoną su cukrumi ir riešutais.

Kepimo indą 30 minučių dėkite į orkaitę. Ar pyragas tikrai iškepė, galite patikrinti į jo vidurį įsmeigdami smeigtuką. Jei ištrauktas smeigtukas yra švarus, reiškiasi pyragas iškepęs. Išėmę pyragą iš orkaitės leiskite jam 10-15 minučių atvėsti. Pyrago viršų apšlakstykite iš sumaišytos cukraus pudros ir pieno gautu glaistu. Kvapnus ir minkštas grietininis pyragas paruoštas patiekti!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  2. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  3. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  4. Ko nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę
  5. 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant troškinį
  6. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  7. 3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus
  8. Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
  9. 6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau
  10. Atskirti kokybišką pieną – nesudėtinga
  11. Kefyras ir rūgpienis – panašūs, bet skirtingi
  12. Varškė – maistingų medžiagų šaltinis
  13. Viena antis – daugybė galimybių
  14. Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?
  15. Kad karpio skonis būtų kuo geresnis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Susisiekimas, neįgalieji | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma peržiūrėti A+ juostos naudojimo tvarką asmenims su negalia

2025 07 23
Žuvys
Lietuvoje

Per pusmetį į vandenis išleista virš 17 mln. žuvų jauniklių

2025 07 23
Žvyrkelis
Lietuvoje

Žvyrkelių asfaltavimo programa įgauna pagreitį

2025 07 23
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai |
Lietuvoje

Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas

2025 07 23
Namų atnaujinimas
Lietuvoje

Namų atnaujinimui numatyta 26 mln. eurų paramos

2025 07 23
Pinigai
Lietuvoje

Tyrimas: kuo lietuviai keistų II pensijų pakopą

2025 07 23
Kompiuteris ir šuo
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: kova su elektroniniais nusikaltimais nepakankama

2025 07 23
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Ministerija siūlo koreguoti stojančiųjų į aukštąsias mokyklas balus

2025 07 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Siūloma peržiūrėti A+ juostos naudojimo tvarką asmenims su negalia
  • Kaip išsirinkti sportinę aprangą moterims?
  • Per pusmetį į vandenis išleista virš 17 mln. žuvų jauniklių
  • Žvyrkelių asfaltavimo programa įgauna pagreitį

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Švietimo kursai >Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
EP pirmininkė R. Metsola įteikė 2024 m. Sacharovo premiją E. González Urrutia ir M. Corina Machado | europarl.europa.eu nuotr.

Europos Parlamentas Sacharovo premija pagerbė Venesuelos opoziciją

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai