Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Moliūgai – sveikas pagrindas įvairiems patiekalams

www.alkas.lt
2024-11-01 10:43:00
0
Lietuviai po truputį atranda moliūgus

pixabay.com nuotr.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, kasmet moliūgas tampa rudens sezono žvaigžde – vis daugiau pirkėjų pasinaudoja tuo, kad moliūgas yra nebrangus, neįtikėtinai universalus virtuvėje, o vos vieno jo pakanka sočiam patiekalui.

„Jau seniai praeityje laikai, kai moliūgas buvo laikomas egzotiška daržove. Kiekvieną rudenį tradiciniai moliūgai nuspalvina Lietuvos ūkininkų laukus, iš kurių atkeliauja į parduotuvių lentynas. Jose jie neužsiguli – pirkėjai spalį juos tiesiog šluote šluoja, nes dažnai būna taikomos įvairios nuolaidos, akcijos. Nors tradiciniai oranžiniai „Clever“ moliūgai neabejotinai populiariausi, pirkėjai vis labiau pamėgsta ir kitas rūšis – pavyzdžiui, sviestinius. Taip pat mėgsta namus, terasas pasipuošti nevalgomais, bet ypač puošniais dekoratyviniais moliūgais“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

3 įdomūs faktai apie moliūgus

Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, moliūgai – tai tikra rudens dovana, kurios pranašumai geriausia atsiskleidžia virtuvėje.

Valgykite į sveikatą. Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie padeda užtikrinti sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų, pažymi „Iki“ vaisių žinovė. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karatenoidai, apsaugantys kūną nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas savo naudingų savybių nepraranda, todėl jį galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis praras svarbias sudedamąsias dalis.

Neišmeskite sėklų – jos tikras supermaistas. Jas dažnas įpratęs pirkti jau paruoštas, bet sveikatai palankų ir grožiui naudingą užkandį lengva pasigaminti patiems. Jose yra tokių mineralų kaip cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis, tad bus ne tik skanu, bet ir sveika. „Atskyrus sėklas nuo minkštimo, jas nuplaukite, gerai nudžiovinkite, apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais (malta paprika, česnakų milteliais, čili, cinamonu ar kt.). Kepkite sėklas iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, retkarčiais pamaišant, kol jos taps auksinės spalvos ir traškios. Sėklos bus skanus ir baltymingas užkandis, taip pat derės salotose ar sriubose“, – pataria J. Sabaitienė.

Kad tapo Helovino simboliu, dėkingi turime būti airiams. Airijoje nuo senų laikų pasakojama legenda apie vagį Šykštųjį Džeką (Stingy Jack), kuriam pavyko pergudrauti net patį velnią. Kai Džekas galiausiai mirė, jo sielos nenorėjo nei dangus, nei pragaras. Velnias jį esą išsiuntė į naktį tik su degančia anglimi, kurią Džekas įsidėjo į tuščiavidurę ropę ir pradėjo klajoti po Žemę. Kai airių imigrantai atvežė šį folklorą į Ameriką, jie pastebėjo, kad moliūgai, kurių gausu Naujajame pasaulyje, dėl savo dydžio ir tekstūros drožinėjimui tinka dar labiau. Taip gimė tradicija moliūguose išpjauti veidus, kurie simbolizavo tarp pasaulių įstrigusias sielas.

Kaip pasigaminti moliūgų piurė, be kurios rudens neįsivaizduoja amerikiečiai

Moliūgai – labai universali daržovė. Ją galima troškinti, trinti, virti ar kepti – naudoti nuo sriubos ar troškinio iki pyrago ar sausainių. Gardinant įvairiais prieskoniais ar derinant su kitais produktais, moliūgai gali atskleisti visai naują, rodos, ankščiau neragautą skonį, pasakoja J. Sabaitienė.

Moliūgai išpopuliarėję visame pasaulyje, jie auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Tačiau neabejotinai būtent Šiaurės Amerikoje moliūgai užima bene svarbiausią vietą rudens racione, Helovino tradicijose, taip pat ruošiant patiekalus Padėkos dienai.

„Taupydami laiką, amerikiečiai dažnai naudoja konservuotą moliūgų tyrę, kuri yra ypač universali, gali būti naudojama tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Moliūgų piurė yra kepinių ir desertų pagrindas, tokių kaip legendinis moliūgų pyragas, keksiukai, bandelės ar duona. Be to, ji gali būti naudojama sriuboms, troškiniams ar padažams, nes suteikia kreminę tekstūrą. Ji taip pat populiari sveikuose patiekaluose – naudojama košėms, kokteiliams“, – pasakoja „Iki“ kulinarai.

Moliūgų tyrę lengva pasigaminti ir namuose. Naudokite ją iškart arba užšaldykite – taip pasirūpinsite sveiku ir nebrangiu pagrindu patiems įvairiausiems patiekalams.

Naminė moliūgų tyrė

Reikės: 1 šviežio moliūgo, druskos (nebūtina).

Gaminame:

    1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

    2. Perpjaukite moliūgą per pusę, (jeigu labai dideles – galite ir į kelias dalis) išskobkite sėklas. Jeigu norite, pabarstykite vidinę pusę druska ir sudėkite pjautine puse žemyn ant skardos. Kepkite 40-60 min., kol daržovė suminkštės, o šakutė lengvai įsmigs. Palikite atvėsti.

    3. Rankomis nulupkite minkštimą nuo odelės ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Gerai sutrinkite iki vientisos masės, vis sustodami ir nuvalydami indo šonus. Sudėkite į marlę ar ploną audinį ir palikite apie 30 min pastovėti virš dubens, kad nuvarvėtų perteklinis skystis.

Sveiki blynai su moliūgų tyre

Reikės: 2 didelių šaukštų moliūgų tyrės, 1 puodelio kiaušinių baltymų, 1 puodelio avižinių dribsnių, 1 puodelio grūdėtos varškės, ½ šaukštelio cinamono, ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, jeigu reikia – šiek tiek cukraus ar medaus.

Gaminame:

      1. Visus ingredientus sudėkite į maišytuvą. Sutrinkite iki vientisos masės.

      2. Keptuvę su šiek tiek sviesto ar aliejaus įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Formuokite blynus ir kepkite, kol juose pasirodys nedideli burbuliukai, apie 2-3 minutes. Apverskite ir kepkite 2-3 minutes arba tol, kol taps auksinės spalvos.

      3. Patiekite šiltus su medumi, sirupu ir riešutais.

Kreminės tekstūros makaronai su moliūgų tyre

Reikės: 2 puodelių moliūgų tyrės, 450 g mėgstamų makaronų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 3-4 česnako skiltelių, ½ puodelio grietinėlės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio malto muskato riešuto, tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminame:

      1. Makaronus išvirkite dideliame puode su stipriai pasūdytu vandeniu, kol bus al dente. Pasilikite 1½ puodelio makaronų vandens ir nusausinkite.

      2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite išspaustą česnaką ir kepkite, kol pasklis aromatas, apie 1 minutę. Supilkite moliūgų tyrę, 1 puodelį makaronų vandens ir šluotele plakite, kol padažas susimaišys ir taps blizgus. Įpilkite grietinėlę ir išmaišykite. Jei reikia, įpilkite dar makaronų vandens. Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu. Sumaišykite su makaronais ir patiekiant apibarstykite tarkuotu parmezanu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  2. Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams
  3. Moliūgai tiks ir… kepsninėms
  4. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  5. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  6. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  7. Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių
  8. Šviežios bulvės – su nauju priedu
  9. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  10. Rudens daržovės – dabar pačios naudingiausios
  11. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  12. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  13. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  14. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  15. Morkos – širdžiai ir akims

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams – daugiau draudimo įmokų kompensacijų

2025 07 30
Krašto apsaugos ministerija
Lietuvoje

KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos

2025 07 29
Santaros klinikos | lsveikata.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema

2025 07 29
Simonas Gentvilas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis

2025 07 29
Sudaryta darbo grupė naujai Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymo redakcijai parengti
Lietuvoje

Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo

2025 07 29
Larsas Klingbeilas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Vokietijos vicekancleriu

2025 07 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • vladas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • P.Skutas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams
  • Rugpjūčio 1-ąją kviečia Klaipėdos miesto įkūrimo šventė!
  • Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma
  • R. Pauliukaitienė. Minint 100-ąsias Liongino Baliukevičiaus-Dzūko gimimo metines

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • vladas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • P.Skutas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • oi apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Statybos | am.lrv.lt nuotr.

Statybą leidžiančio dokumento išdavimas trumpės pusmečiu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai