Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rudens daržovės – dabar pačios naudingiausios

www.alkas.lt
2024-10-06 13:43:00
0
Burokėliai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

       

Vasaros šiluma pasitraukė palikusi ne tik nuostabių prisiminimų, bet ir subrandinusi gausų daržovių derlių. Kopūstai, burokėliai, auksinės kukurūzų burbuolės, svogūnai ir porai, kvapnūs salierai bei rudens simboliu jau tapę moliūgai – šios gamtos gerybės dabar pačios šviežiausios.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė ragina pasinaudoti sezoninės mitybos privalumais – čiupti kuo daugiau daržovių ir gaminti namuose spalvingas sriubas ar sotų troškinį.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalijasi, kad bendradarbiavimui su ūkininkais bei vietiniais tiekėjais visada skiriamas didžiulis dėmesys, todėl pirkėjus kasdien pasieka atsakingai prižiūrėtas, atrinktas lietuviškas ir kokybiškas sezoninis derlius.

Daržovės – nepamainomas medžiagų šaltinis

Prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad visos daržovės yra nepamainomas skaidulinių medžiagų šaltinis – jos itin naudingos virškinimui, puikiai žarnyno sveikatai palaikyti. „Be to, daržovėse gausu antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su ląstelių pažeidimais bei uždegimais, stiprinti imuninę sistemą, jose yra mūsų kūnui būtinų vitaminų, mineralų, palaikančių sveikatą ir užtikrinančių kūno atsparumą“, –  priduria dietistė I. Trusovė.

Pavyzdžiui, ryškiai oranžinės daržovės kaip morkos ir moliūgai yra naudingos dėl didelio beta karoteno kiekio, kuris virsta vitaminu A, svarbiu regėjimui, odos sveikatai ir imuninės sistemos stiprinimui: „Šios ryškios daržovės turi mažai kalorijų tad drąsiai tinka valgyti optimizuojant svorį, o be to – jos ir skoniu praturtins daugybę patiekalų.“

Sezoninės mitybos įtaka sveikatai

Anot dietistės, netgi bulvės padės ne vien numalšinti alkį, bet ir suteiks vitaminų C ir B6, kurie svarbūs imuninės sistemos stiprinimui ir nervų sistemos veiklai. „Bulvės taip pat turi kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir palaikyti širdies sveikatą. Beje, ši daržovė yra itin maistinga, tad ją svarbu vartoti saikingai ir paruoštas sveikais būdais“, – apie rudens derliaus naudas pasakoja mitybos specialistė.

Ji pažymi, kad dauguma mūsų krašte augančių rudeninių daržovių turi daug vitamino C ir K, kurie labai svarbūs imunitetui, odos bei kaulų sveikatai, įvairių mineralų, antioksidantų. Šių vitaminų – ypač vitamino C, taip pat kitų naudingųjų medžiagų koncentracija pati didžiausia šviežiose daržovėse, tad būtent todėl sveikai mitybai toks svarbus vietinis sezoninis derlius.

Dietistė I. Trusovė primena, kad bene paprasčiausias būdas skaniai panaudoti daržovių derlių – pasigaminti troškinį ar sriubą. Pasak jos, tokie patiekalai sušildys vėsiais vakarais, o pagaminti juos užtrunka itin mažai laiko. Ji dalijasi net trimis sezoninio rudens derliaus receptais, kuriuos mėgsta jos visa šeima.

Moliūgų sriuba su porais

Reikės:

  • 500 g moliūgo;

  • 2 porų;

  • 1 vidutinio dydžio bulvės;

  • 1 morkos;

  • 1 svogūno;

  • 2 skiltelių česnako;

  • 1 litro daržovių sultinio;

  • 200 ml kokosų pieno;

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

  • druskos ir pipirų (pagal skonį);

  • šviežių petražolių arba čiobrelių papuošimui (nebūtina).

Gaminimas. Nulupkite moliūgą, bulves, morką ir nuplaukite porus bei supjaustykite daržoves nedideliais kubeliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką – kepkite kelias minutes, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos.

Į puodą sudėkite moliūgo, bulvių, morkų ir porų gabaliukus, viską švelniai kepkite apie 5 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Tuomet užpilkite daržoves sultiniu, įberkite druskos, pipirų, užvirkite ir sumažinkite ugnį. Sriubą virkite apie 20–25 minutes, kol daržovės visiškai suminkštės. Joms išvirus, elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos, kreminės konsistencijos.

Supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite. Jei sriuba per tiršta, galite įpilti dar šiek tiek sultinio ar vandens. Patiekite sriubą šiltą, papuoštą šviežiomis petražolėmis arba čiobreliais.

Daržovių sriuba su šonine

Reikės: 

  • didelės morkos;

  • 5 bulvių;

  • svogūno;

  • gabalėlio šviežios šoninės;

  • kopūsto;

  • 1 šaukšto lydyto sūrelio;

  • mėgstamo sultinio;

  • vandens;

  • alyvuogių aliejaus kepimui.

Gaminimas. Susmulkinkite šoninę ir pakepkite puode storu dugnu, kuriame virsite sriubą. Tuomet suberkite sukapotus svogūnus, pakepinkite kol paruduos ir berkite sutarkuotas morkas. Viską dar keletą minučių pakepkite ir užpilkite užvirinto vandens bei sultinio. Sudėkite smulkiai supjaustytas bulves, kopūstus, virkite apie 25 minutes ir įdėkite šaukštą lydyto sūrelio.

Jautienos ir daržovių troškinys

Reikės:

  • 600 g jautienos sprandinės;

  • 100 g konservuotų pupelių;

  • skardinės smulkintų pomidorų;

  • 2 didelių morkų;

  • svogūno;

  • 2 saliero stiebelių;

  • česnako;

  • pipirų;

  • žolelių;

  • alyvuogių aliejaus

  • 50 ml sojos padažo

  • plovo prieskonių

  • vandens.

Gaminimas. Supjaustykite jautieną juostelėmis, pabarstykite pipirais ir paskrudinę ant keptuvės dėkite į ketaus puodą ar kitokį indą, tinkamą troškinti orkaitėje. Keptuvėje, kur skrudinote jautieną, pakepkite supjaustytas daržoves ir suberkite jas ant mėsos. Pilkite pupeles, pomidorus, sojų padažą, prieskonius ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų visus ingredientus. Troškinkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, uždengtame inde.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikatos dienai – 5 naudingiausios daržovės
  2. Rauginti galima ne tik daržoves
  3. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  4. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  5. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  6. Kai kurie vaisiai ir daržovės naudingi ir šunims
  7. 7 daržovės, kurių geriau nedėti į šaldytuvą
  8. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  9. Agurkai – naudingos daržovės
  10. Valgiaraštį praturtins rudens karalius – moliūgas
  11. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  12. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  13. Pigiausių rudens gėrybių derinys patiks visiems
  14. Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?
  15. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kontrabanda
Lietuvoje

Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas

2025 10 29
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais

2025 10 28
Susitikimas su profesinėmis sąjungomis
Lietuvoje

Pareigūnų profesinėms sąjungoms pristati numatomi pokyčiai

2025 10 28
Elektrrinis traukinys
Lietuvoje

Sostinės geležinkelio stotyje pristatytas naujasis elektrinis traukinys

2025 10 28
Klientų aptarnavimo centras
Lietuvoje

Vilniaus savivaldybėje – naujas klientų aptarnavimo centras

2025 10 28
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Pasirašytas Vyriausybės ir LSA susitarimas

2025 10 28
Sukčių žinutė | Lietuvos pašto nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos paštu apsimetantys sukčiai gviešiasi pinigų ir duomenų

2025 10 28
Aplinkos būklės duomenų biblioteka
Gamta ir žmogus

Oro duomenys – aplinkos būklės duomenų bibliotekoje

2025 10 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jimmy Dore apie Žvalgų dieną pristatomas naujas istorinis komiksas apie pasipriešinimo legendą Juozą Lukšą
  • Spalio 30 d. ginti Laučienės! apie Griežtinami lietuvių kalbos mokėjimo imigrantams reikalavimai
  • +++ apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • +++ apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas
  • Kaip įsirengti tobulą darbo vietą namuose?
  • Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Pareigūnų profesinėms sąjungoms pristati numatomi pokyčiai

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip planuoti rudens dienas, kad liktų laiko sau?

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Jimmy Dore apie Žvalgų dieną pristatomas naujas istorinis komiksas apie pasipriešinimo legendą Juozą Lukšą
  • Spalio 30 d. ginti Laučienės! apie Griežtinami lietuvių kalbos mokėjimo imigrantams reikalavimai
  • +++ apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • +++ apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
  • DABAR visi į LRT apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

Dauguma nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai