Karštos, tiesiai ant žarijų ar grilio iškeptos bulvės dažnam tautiečiui siejai su vaikyste ir ilgais vasaros vakarais prie laužo. Taip paruoštos bulvės yra ne tik gardus gomuriui patiekalas, bet ir turi dar kelis svarbius privalumus – taip daržovę paruošti pigu ir paprasta, o patiekus jas su įvairiais priedais gali tapti ir šventinio stalo vertu pagrindiniu patiekalu. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai visą šią savaitę, o ypač artėjant Žolinei, siūlo nusikelti į vaikystę ir prisiminti ant žarijų keptų bulvių skonį su neįprastais ir dar neišbandytais bulvių pagardais.
Mitybos specialistai teigia, kad šviežios lietuviškos bulvės, iškeptos ant laužo žarijų ar grilyje, gali būti ne tik skanus, bet ir sveikatai palankus pasirinkimas. Tinkamai paruoštos šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
Pasak jų, daugiausia vitaminų išlaikoma patiekus bulves su odele – lupenose yra kalio ir magnio, kurie ypač svarbūs optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai palaikyti. Taip pat būtent odelėje kaupiasi ir kitos naudingos medžiagos: fosforas, geležis, įvairūs vitaminai ir skaidulos.
Nostalgiją keliantis patiekalas – žarijose keptos šviežios bulvės
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad ši tautiečių kone tradicine vadinama daržovė iškyloje daugelio mėgstama dėl nostalgiškų vaikystę menančių dienų, kada išvykus į gamtą bulvės buvo kepamos ant žarijų ir valgomos užkandant kastiniu.
„Nors apie bulves galvoti kaip apie delikatesą nėra įprasta, vis tik lauže iškeptos lietuviškos šviežios bulvės – itin skanios ir ne vienam asocijuojasi su tobulais vasaros vakarais gamtoje. Tenka pastebėti, kad šios tradicijos pirkėjai neapleidžia ir vasarai einant į pabaigą – apsipirkdami išvykai į gamtą prie mėsos jie taip pat pasiima maišelį bulvių, sviesto, kastinio.
Be to, dažnas šį patiekalą mėgsta ir dėl draugiškos kainos, pavyzdžiui, visą šią savaitę kilogramu lietuviškų šviežių bulvių galima pasirūpinti už ypač mažą kainą, tad išbandyti įvairius eksperimentus gamtoje galėsite dar ir sutaupydami. O paruošę bulves dar ir su įvairiais priedais, tikiu, kad šį klasika vadinamą gardėsį, atrasite iš naujo“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais trimis skirtingais receptais, kurie patiks visiems išsiilgusiems jaukumo prie laužo.
Ant grotelių keptos bulvės su traškia plutele ir česnakiniu petražolių sviestu
Puikiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras. Jums reikės:
- 500 g lietuviškų šviežių bulvių;
- 50 g miltų;
- 100 g sviesto;
- 3 skilt. česnako;
- petražolių, druskos, aliejaus (pagal skonį).
Gaminimas. Bulves gerai nuplaukite šepetėliu ir supjaustykite storais griežinėliais. Miltus sumaišykite su druska. Bulvių griežinėlius sudrėkinkite vandeniu, pavoliokite miltų ir druskos mišinyje.
Taip paruoštus bulvių griežinėlius apšlakstykite aliejumi ir sudėkite ant grotelių. Kepsninę uždenkite dangčiu arba folija, kad geriau išsilaikytų karštis, o bulvės keptų tolygiai. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 30 min., kol gražiai apskrus. Petražoles ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su sviestu. Patiekdami ant iškepusių šiltų bulvių šaukšteliu ar peiliu uždėkite žalio prieskoninio sviesto.
Žarijose keptos pikantiška varške įdarytos bulvės
Joms paruošti reikės:
- 5 didelių lietuviškų šviežių bulvių;
- pusės svogūno;
- 200 g. varškės;
- 1 v. š. grietinėlės;
- 1 skilt. česnako;
- 100 g fermentinio sūrio;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Švariai nuplautas ir nušveistas bulves subadykite šakute, suvyniokite į foliją ir kepkite įkaitintose žarijose (iki valandos). Kol laukiate, pasiruoškite varškės įdarą: ant grotelių pakepinkite svogūną, apkepusį susmulkinkite ir sumaišykite su varške, grietinėle bei trintu česnaku. Pagardinkite druska ir pipirais.
Iškepusias ir kiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai, išskobkite ir pripildykite varškės masės. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Pabaikite kepti ant grotelių, kol išsilydys sūris.
Kastinys su ant iešmo keptomis bulvėmis ir šonine
Šias bulves skaniausia ragauti su kastiniu. Patiekalui paruošti reikės:
- 8 vidutinio dydžio lietuviškų šviežių bulvių;
- 200 g šoninės;
- 4 v. š. sviesto;
- 300 g varškės;
- 400 g grietinės;
- 200 ml rūgpienio arba pasukų;
- 2 skilt. česnako;
- druskos, kmynų, pipirų, alyvuogių aliejaus, petražolių (pagal skonį).
Gaminimas. Bulves nuplaukite su šepetėliu ir supjaustykite maždaug 1,5 cm storio riekutėmis ir suverkite ant metalinio iešmelio. Alyvuogių aliejų sumaišykite su žiupsneliu druskos, maltais pipirais ir petražolėmis, gautu mišiniu apšlakstykite kiekvieną bulvę.
Paruoštas iešmus apvyniokite folija, kad nenubėgtų aliejus ir žolelės, ir kepkite kepsninėje, ant vidutinės ugnies. Kepkite apie 40 minučių, tuomet nuimkite, aptepkite sviestu ir kepkite dar 15 minučių.
Kol bulvės kepa, kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, sumaišykite su varške. Maišydami po truputį dėkite grietinės ir pilkite rūgpienio. Susmulkinkite česnaką ir suberkite į mišinį, įberkite druskos ir kmynų. Patiekite ant viršaus pabarstę šviežių smulkintų petražolių. Bulvėms baigiant kepti ant grotelių pakepinkite šoninę, kol gražiai apskrus. Patiekite su bulvėmis ir kastiniu.