Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės

www.alkas.lt
2024-08-15 13:00:00
0
Įdarytos bulvės | iki.lt nuotr.

Įdarytos bulvės | iki.lt nuotr.

Karštos, tiesiai ant žarijų ar grilio iškeptos bulvės dažnam tautiečiui siejai su vaikyste ir ilgais vasaros vakarais prie laužo. Taip paruoštos bulvės yra ne tik gardus gomuriui patiekalas, bet ir turi dar kelis svarbius privalumus – taip daržovę paruošti pigu ir paprasta, o patiekus jas su įvairiais priedais gali tapti ir šventinio stalo vertu pagrindiniu patiekalu. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai visą šią savaitę, o ypač artėjant Žolinei, siūlo nusikelti į vaikystę ir prisiminti ant žarijų keptų bulvių skonį su neįprastais ir dar neišbandytais bulvių pagardais.

Mitybos specialistai teigia, kad šviežios lietuviškos bulvės, iškeptos ant laužo žarijų ar grilyje, gali būti ne tik skanus, bet ir sveikatai palankus pasirinkimas. Tinkamai paruoštos šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.

Pasak jų, daugiausia vitaminų išlaikoma patiekus bulves su odele – lupenose yra kalio ir magnio, kurie ypač svarbūs optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai palaikyti. Taip pat būtent odelėje kaupiasi ir kitos naudingos medžiagos: fosforas, geležis, įvairūs vitaminai ir skaidulos.

Nostalgiją keliantis patiekalas – žarijose keptos šviežios bulvės

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad ši tautiečių kone tradicine vadinama daržovė iškyloje daugelio mėgstama dėl nostalgiškų vaikystę menančių dienų, kada išvykus į gamtą bulvės buvo kepamos ant žarijų ir valgomos užkandant kastiniu.

„Nors apie bulves galvoti kaip apie delikatesą nėra įprasta, vis tik lauže iškeptos lietuviškos šviežios bulvės – itin skanios ir ne vienam asocijuojasi su tobulais vasaros vakarais gamtoje. Tenka pastebėti, kad šios tradicijos pirkėjai neapleidžia ir vasarai einant į pabaigą – apsipirkdami išvykai į gamtą prie mėsos jie taip pat pasiima maišelį bulvių, sviesto, kastinio.

Be to, dažnas šį patiekalą mėgsta ir dėl draugiškos kainos, pavyzdžiui, visą šią savaitę kilogramu lietuviškų šviežių bulvių galima pasirūpinti už ypač mažą kainą, tad išbandyti įvairius eksperimentus gamtoje galėsite dar ir sutaupydami. O paruošę bulves dar ir su įvairiais priedais, tikiu, kad šį klasika vadinamą gardėsį, atrasite iš naujo“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais trimis skirtingais receptais, kurie patiks visiems išsiilgusiems jaukumo prie laužo.

Ant grotelių keptos bulvės su traškia plutele ir česnakiniu petražolių sviestu

Puikiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras. Jums reikės:

  • 500 g lietuviškų šviežių bulvių;
  • 50 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 3 skilt. česnako;
  • petražolių, druskos, aliejaus (pagal skonį).

Gaminimas. Bulves gerai nuplaukite šepetėliu ir supjaustykite storais griežinėliais. Miltus sumaišykite su druska. Bulvių griežinėlius sudrėkinkite vandeniu, pavoliokite miltų ir druskos mišinyje.

Taip paruoštus bulvių griežinėlius apšlakstykite aliejumi ir sudėkite ant grotelių. Kepsninę uždenkite dangčiu arba folija, kad geriau išsilaikytų karštis, o bulvės keptų tolygiai. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 30 min., kol gražiai apskrus. Petražoles ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su sviestu. Patiekdami ant iškepusių šiltų bulvių šaukšteliu ar peiliu uždėkite žalio prieskoninio sviesto.

Žarijose keptos pikantiška varške įdarytos bulvės

Joms paruošti reikės:

  • 5 didelių lietuviškų šviežių bulvių;
  • pusės svogūno;
  • 200 g. varškės;
  • 1 v. š. grietinėlės;
  • 1 skilt. česnako;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Švariai nuplautas ir nušveistas bulves subadykite šakute, suvyniokite į foliją ir kepkite įkaitintose žarijose (iki valandos). Kol laukiate, pasiruoškite varškės įdarą: ant grotelių pakepinkite svogūną, apkepusį susmulkinkite ir sumaišykite su varške, grietinėle bei trintu česnaku. Pagardinkite druska ir pipirais.

Iškepusias ir kiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai, išskobkite ir pripildykite varškės masės. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Pabaikite kepti ant grotelių, kol išsilydys sūris.

Kastinys su ant iešmo keptomis bulvėmis ir šonine

Šias bulves skaniausia ragauti su kastiniu. Patiekalui paruošti reikės:

  • 8 vidutinio dydžio lietuviškų šviežių bulvių;
  • 200 g šoninės;
  • 4 v. š. sviesto;
  • 300 g varškės;
  • 400 g grietinės;
  • 200 ml rūgpienio arba pasukų;
  • 2 skilt. česnako;
  • druskos, kmynų, pipirų, alyvuogių aliejaus, petražolių (pagal skonį).

Gaminimas. Bulves nuplaukite su šepetėliu ir supjaustykite maždaug 1,5 cm storio riekutėmis ir suverkite ant metalinio iešmelio. Alyvuogių aliejų sumaišykite su žiupsneliu druskos, maltais pipirais ir petražolėmis, gautu mišiniu apšlakstykite kiekvieną bulvę.

Paruoštas iešmus apvyniokite folija, kad nenubėgtų aliejus ir žolelės, ir kepkite kepsninėje, ant vidutinės ugnies. Kepkite apie 40 minučių, tuomet nuimkite, aptepkite sviestu ir kepkite dar 15 minučių.

Kol bulvės kepa, kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, sumaišykite su varške. Maišydami po truputį dėkite grietinės ir pilkite rūgpienio. Susmulkinkite česnaką ir suberkite į mišinį, įberkite druskos ir kmynų. Patiekite ant viršaus pabarstę šviežių smulkintų petražolių. Bulvėms baigiant kepti ant grotelių pakepinkite šoninę, kol gražiai apskrus. Patiekite su bulvėmis ir kastiniu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kopūstai ir bulvės ne tik balandėliams
  2. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  3. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  4. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  5. Šviežios bulvės jau keičia pernykštes
  6. Šviežios bulvės – su nauju priedu
  7. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  8. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  9. Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni
  10. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  11. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų
  12. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  13. Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvės
  14. Bulves gali pakeisti ir cukinijos
  15. Duona – nepakeičiama stalo karalienė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • )..( apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kompiuteris,užrašai

Dirbtinis protas leis pamiršti užrašų lapelius

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai