Savaitgalį Neringa rengia „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant karklo vytelių pamauti žiobriai, o Neringos kavinės ir restoranai visą savaitgalį tradicinei pavasario žvejų šventei ruoš išskirtinius žuvies patiekalus. Šventės proga bus taikoma įvažiavimo į Neringą lengvata, galiosianti visą parą.
„Žiobrinių“ šventei skirti renginiai prasidės balandžio 26 d. ir tęsis iki pat balandžio 28 d. Savaitgalį Neringa kviečia pradėti nuo kelionės šventinių patiekalų maršrutu, prie kurio prisijungė Juodkrantės, Pervalkos ir Nidos kavinės bei restoranai. Šioje kulinarinėje kelionėje rasite pačių įvairiausių patiekalų iš žuvies ir su žuvimi. Tačiau neabejotinai svarbiausias šventės akcentas – ant laužo kepti žiobriai.
„Žiobris – skani, riebi karpinių šeimos žuvis, kurią galima vytinti, rūkyti, gaminti kaip silkę, kepti grilyje ar ant laužo. O ir pasigaminti paprasta: tereikia druskos, pipirų ir šiek šiek česnako marinavimui“, – žuvies paruošimo būdus vardija žiobrius šventei ruošiantis Neringos žvejas ir virtuvės šefas Saulius Neliupšis.
Žiobris, anot jo, yra stipri jūroje užaugusi žuvis, kuriai užkibus žvejyboje vyksta įspūdinga kova. Žiobris priskiriamas „praeivių“ žuvų grupei: pavasarį jis migruoja iš Baltijos jūros į upes ar upelius neršti. Vidutinis Kuršių mariose sugaunamas žiobris sveria 300–500 g., tačiau retais atvejais pasitaiko ir stambesnių, net iki kilogramo svorio egzempliorių.
Žiobrius ant laužo Neringa keps balandžio 27-ąją – šią dieną numatoma daugiausia šventinių renginių. Pievoje greta Nidos uosto bus galima ne tik pačiam ant laužo žiobrį išsikepti, bet ir susipažinti su pamario krašto tradicijomis, pasiklausyti dainų.
Šeštadienio rytą Neringos svečių lauks dvi ypatingos ekskursijos, o likusią dienos dalį vyks smagūs edukaciniai ir kūrybiniai užsiėmimai, žaidimai ir veiklos vaikams, aktyvaus laisvalaikio rungtys, koncertai.
Visą savaitgalį, balandžio 26–28 d., Nidoje vyks amatų, tautodailės dirbinių ir maisto mugė. Sekmadienio popietę mažieji šventės svečiai laukiami Klaipėdos lėlių teatro spektaklyje „Apie žuvis ir žmones“.
„Ši švente pasakoja mums apie išskirtines, ilgametes pamario tradicijas. Anuomet šios tradicijos kviesdavo žvejus aptarti besibaigiantį žūklės sezoną, o šiandien ši šventė kviečia švęsti pavasarį, kuris Neringoje išskirtinai gražus. Susitikime prie žiobriais kvepiančio laužo!“, – į tradicines „Žiobrines“ kviečia Neringos meras Darius Jasaitis.
Šventės proga galios įvažiavimo į Neringą lengvata: nuo vietinės rinkliavos bus atleidžiami asmenys, į Neringą įvažiuojantys lengvaisiais automobiliais nuo balandžio 26 d. 12 val. iki balandžio 27 d. 12 val.