Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui

www.alkas.lt
2024-02-25 17:11:15
0
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananai | pixabay.com nuotr.

Jei po pietų užsimanote ko nors saldaus, nebūtina traukti iš spintelių miltų ir cukraus – patikėkite, gardų pyragą išsikepsite ir be jų, be to, nesigraušite, kad gerokai viršijote paros kalorijų normą. Tokiam brauniui sunaudosite ir pernokusius bananus, kurių saldumas atstos pridėtinį cukrų.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad šie gardūs vaisiai – kompleksinių angliavandenių, užtikrinančių energiją ilgesnį laiką, šaltinis, o palankiau juos valgyti toje dienos pusėje, kai esame aktyvesni. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip sunokinti pigiau įsigytus žalsvos spalvos bananus ir kur sunaudoti jau pernokusius.

Tiks ir prieš treniruotę, ir priešpiečiams

Bananai – puikus užkandis, kurį galime įdėti vaikams į mokyklą ir patiems įsimesti į darbą, ypač jei nespėjome papusryčiauti ar skubame į treniruotę sporto klube. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad suvalgę bananą greitai pasisotiname ir pajuntame jėgų antplūdį.

 „Geriausia juos valgyti toje dienos pusėje, kai esame aktyvūs: sportuojame, dirbame ar užsiimame kita, fizinių jėgų reikalaujančia veikla. Bananai – maistingi vaisiai, kuriuose gausu įvairių maistinių medžiagų – vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti“, – apie bananų privalumus pasakoja gydytoja dietologė.

Vieni mėgsta žalesnius, kiti geltonesnius ir saldesnius bananus – dr. E. Gavelienė sako, kad žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus. „Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių: jie turi daug gerųjų skaidulų, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra vienos medžiagos – surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus dėl didesnio glikeminio indekso atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, be to, juose naudingų medžiagų randama mažiau“, – primena gydytoja dietologė.

Kaip bananus laikyti namuose?

Priklausomai nuo bananų rūšies, jie gali būti ledų, įvairių desertų, kepinių ir kitų patiekalų dalis, taip pat jie mėgstami ir džiovinti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, į parduotuves švieži bananai atkeliauja iš Ekvadoro, Kolumbijos, Kosta Rikos: būna paprastųjų, taip pat ekologiškų, mažųjų „Gourmet“, o kartais ir raudonųjų.

„Bananai turi 5 nokimo etapų spalvas – nuo žalios iki geltonos su rudais ar juodais taškeliais. Žalsvi ar lengvai gelsvi bananai tiks užkandžiavimui, o geltoni su taškeliais labiausiai pravers gaminant įvairius kepinius bei desertus. Renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad bananų odelė nebūtų įtrūkusi. Pernokusį bananą iš karto išduoda juodi taškeliai. Tad, kuo daugiau žalios spalvos – tuo ilgiau bananai išsilaikys nepernokę. O įsigijus pigiau didesnį kiekį bananų ir norint juos nokinti namie, atkreipkite dėmesį, kad odelė nebūtų papilkėjusi, nes toks bananas greičiausiai dar labiau nebesunoks. Laikyti bananus reikėtų ne šaldytuve, bet kambario temperatūroje, o jei norisi kuo ilgiau juos išlaikyti ir pristabdyti nokimą, galima jų galus apvynioti maistine plėvele“, – pataria O. Suchočeva.

Ji teigia, kad nesuvalgytus bananus geriausia užšaldyti. „Taip jie beveik nepraras savo skonio ar išvaizdos savybių, bet išlaikys naudingas medžiagas bei vitaminus. Gabalėliais supjaustytus ir užšaldytus bananus vėliau galėsite panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti“, – primena ekspertė.

Šokoladinis braunis su bananais

Brauniui reikės:

4-5 vnt. didelių, gerai sunokusių bananų;

250 g riešutų kremo;

40 g nesaldintos kakavos;

1/2 plytelės tarkuoto juodojo šokolado.

Gaminimo eiga:

    1. Sutarkuokite šokoladą. Sutrinkite elektriniu trintuvu bananus, sukrėskite riešutų kremą, suberkite kakavą, išmaišykite.

    2. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą formą (20×20 cm), užbarstykite šokolado.

    3. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.

    4. Braunį atvėsinkite, paskui palaikykite jį šaldytuve bent kelias valandas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  2. Bananai – energijos suteikiantis vaisius
  3. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  4. Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams
  5. Cukinijos tiks net ir vafliams
  6. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  7. Pyragams puikiai tiks ir dribsniai
  8. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  9. Moliūgai tiks ir… kepsninėms
  10. Silkė per sūri? Tiks ne tik pienas
  11. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  12. Bananai – lietuvių mėgstamiausi vaisiai visais metų laikais
  13. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  14. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  15. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Bet ne mums tai spręsti? apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Socialiniai tinklai | pixabay.com, PhotoMIX-Company nuotr.

Socialiniuose tinkluose apsiperka pusė lietuvių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai