Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei aitrus maistas spaudžia ašaras

www.alkas.lt
2024-01-19 13:23:09
0
Aitrus maistas | rimibaltic.com nuotr.

Aitrus maistas | rimibaltic.com nuotr.

Skovilio skalė – tai pagrindinis aitraus maisto vertinimo kriterijus. Kuo pipiras, paprika ar padažas įgauna didesnį balą, tuo maistas laikomas aitresniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog tokio maisto skonio receptoriais nejaučiame, o aitrumo skonis pasireiškia, kai į maistą sureaguoja mūsų nervų galūnėlės.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi tendenciją, jog gaminantys maistą vis labiau linkę eksperimentuoti su egzotinių šalių virtuvių aitriaisiais prieskoniais. O norintys žiemą susišildyti aitresniu maistu gali išmėginti vištienos suktinukų receptą, kuriam papildomo skonio suteiks žiupsnelis maltos aitriosios paprikos.

Aitrus skonis – tik iliuzija?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, jog aitraus skonio savaime nėra: yra kartus, saldus, sūrus, rūgštus, o aitrumą suvokiame daugiau per savotišką skausmo pojūtį. Vis dėlto, gydytojos teigimu, turime nervų galūnėles, kurios siunčia „deginantį“ pojūtį ir tuomet suprantame, kad maistas aitrus.

„Įdomu tai, kad aitrumą galime jausti visame kūne, net pirštų galiukais. Dėl to patariama aitrius prieskonius ar tiesiog aitrų maistą imti su pirštinėmis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Vartojimas priklauso nuo sveikatos būklės ir gyvenamosios vietos

Gydytoja dietologė ragina neužmiršti, kad esant bent menkiausiems pažeidimams stemplėje ar skrandyje, organizmui aitrus maistas gali būti žalingas, o žmonės, sergantys stemplės, skrandžio ar žarnyno ligomis, turintys tulžies pūslės problemų, turėtų tokio maisto visai vengti.

„Taip pat nėra bendrų aitraus maisto suvartojimo patarimų, nes tai priklauso nuo to, kur žmogus gyvena. Aitraus maisto kraštuose, tokiuose kaip Indija, Meksika, Jamaika ar Kinija, žmonės valgo aitrų maistą kelis kartus per dieną – toks kūno poreikis susidaręs genetiškai. O lietuviai dažnai neserga žarnyno infekcijomis, dėl to nesame taip prisitaikę prie aitraus maisto“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Užkerta kelią bakteriniam užterštumui ir padeda malšinti skausmą

Gydytoja dietologė taip pat pasakoja, jog aitrus maistas sudirgina nervų galūnėles, esančias gleivinėje: tai sukelia tam tikras reakcijas, kurios skatina karščio pojūtį, net prakaito išpylimą, kūnas priima tai kaip perkaitimą.

„Yra svarstymų, kad aitrus maistas yra valgomas, nes minėtos reakcijos veikia kaip apsauginės, užkertančios kelią bakterinėms infekcijoms. Tad neatsitiktinai populiariausias aitrus maistas yra tuose kraštuose, kuriuose – šilta aplinka, o žarnyno infekcijos – dažnas reiškinys, ypatingai atvykusiems iš kitų kraštų“, – aiškina dr. E. Gavelienė ir priduria, kad aitriųjų paprikų sudėtinės dalys, pirmiausia, kapsaicinas, dirgindamas tam tikrus receptorius, antriniu keliu mažina uždegimą, skausmo jutimą, tad ne veltui šios medžiagos naudojamos specialių kremų, pleistrų, skirtų gydyti patiriamam skausmui, gamyboje.

Jei ieškote aitriųjų paprikų ar jų prieskonių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog aitriųjų paprikų ir jų gaminių pasirinkimas – išties platus.

Ekspertės teigimu, mėgstantys aitrius skonius savo patiekalus gali gardinti ne tik šviežiomis aitriosiomis paprikomis ar jų prieskoniais, bet ir aitriaisiais padažais, marinatais ir net užtepėlėmis: šie pagardai suteiks papildomos tekstūros gaminamam patiekalui bei praturtins bendrą skonių paletę.

Aitrūs vištienos suktinukai

Suktinukams reikės: 

2 vnt. atšildytos sluoksniuotos tešlos lakštų;

500 g maltos vištienos;

35 g tako prieskonių;

125 g susmulkinto fermentinio sūrio;

60 mililitrų šalto vandens;

1 v. š. smulkiai supjaustytų petražolių;

1 vnt. kiaušinio (glazūrai);

1 v. š. pieno (glazūrai);

1 žiupsnelio maltos aitriosios paprikos.

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite faršą, prieskonius, sūrį, vandenį, petražoles ir gerai išmaišykite.
  3. Tešlos lakštus perpjaukite per pusę. Išilgai vieno kiekvienos tešlos juostelės krašto sudėkite ketvirtadalį maltos mėsos mišinio į dešros formą.
  4. Kitą tešlos juostelės kraštą patepkite kiaušinio plakiniu. Suvyniokite į ritinėlį taip, kad „siūlė“ būtų apačioje.
  5. Kiekvieną ritinį supjaustykite į aštuonis maždaug 3 cm ilgio ritinėlius, neperpjaudami iki galo.
  6. Dėkite ant išklotos kepimo skardos ir patepkite kiaušinio plakiniu. Pabarstykite aitriosios paprikos prieskoniais.
  7. Kepkite 15 minučių, tada perpjaukite ritinėlius iki galo ir kepkite dar 5 minutes, kol taps auksinės spalvos.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Akims padės ir poilsis, ir maistas
  2. Maistas svarbus prieš, per ir po žygio
  3. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  4. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  5. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  6. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  7. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  8. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  9. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  10. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde
  11. Oro gruzdintuvės sutaupo laiko ir elektros
  12. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  13. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  14. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  15. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Ar leisime? apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pinigai

Šventiniu metu skolinimasis augo penktadaliu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai