Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skirtingos ryžių rūšys – skirtingos savybės

www.alkas.lt
2024-01-14 10:45:23
0
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų su nemenkai paplonėjusia pinigine. Tuomet tenka atsigręžti į tokį laiko patikrintą maistą kaip bulvės ir ryžiai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingos ryžių rūšys pasižymi kiek skirtingomis sveikatai palankiomis maistinėmis savybėmis, tad verta nusimanyti apie populiariausius – baltuosius, ruduosius, „Basmati“ bei „Jazmine“.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tai – itin biudžetą tausojantis maistas, kuris, jei laikomas tinkamai, pasižymi ilgu galiojimo laiku, todėl ryžius verta pirkti dideliais kiekiais.

Baltieji ir rudieji ryžiai – kurie palankesni sveikatai?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog renkantis ryžius svarbu atsižvelgti į jų maistingumą: vienos jų rūšys apdorojamos intensyviau, tad ir maistinių medžiagų kiekis gali būti mažesnis nei tų, kurių apdorojimas minimalus.

„Baltieji ryžiai intensyviai apdorojami, todėl gaunami rafinuoti grūdai, kurie yra minkštesni ir švelnesnio skonio. Nors ryžiai yra greitas energijos šaltinis, nes yra lengvai virškinami, rafinavimo proceso metu pašalinami išoriniai sluoksniai, kuriuose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Maistinė vertė palyginti nedidelė, joje yra nedidelis kiekis baltymų ir pėdsakai B grupės vitaminų. Iš kitos pusės, rudieji ryžiai yra nepilnai šlifuoti grūdai, juose išlieka sėlenų sluoksnis ir gemalas, todėl jų maistingumas didesnis. Jie turtingi maistinėmis skaidulomis, reikalingomis virškinimo sveikatai ir pastoviam cukraus kiekiui kraujyje palaikyti. Tai geras vitaminų, tokių kaip B grupė ir mineralų, įskaitant magnį ir seleną, šaltinis“, – apie baltųjų ir rudųjų ryžių skirtumus pasakoja gydytoja dietologė.

Verta žinoti ir apie „Basmati“ bei „Jazmine“ ryžius

Jeigu jau nuspręsta rinktis baltuosius ryžius, dr. E. Gavelienės teigimu, vertėtų pasidomėti ir mažiau Lietuvoje tradicinėmis ryžių rūšimis – „Basmati“ ir „Jazmine“: nors jų maistingumas panašus į baltųjų ryžių, tačiau dėl kitokios tekstūros išvirus, jie žmogaus kūne skaidomi lėčiau nei paprasti baltieji ryžiai.

„Basmati“ ryžiai gali būti valyti – baltieji ir mažiau apdoroti – rudieji. „Basmati“ ryžių veislės pasižymi ilgais grūdeliais ir išskirtiniu aromatu. Net ir baltųjų „Basmati“ ryžių glikemijos indeksas yra mažesnis nei įprastų ryžių, todėl jų saikingai skanauti gali ir tie, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje. Ruduosiuose „Basmati“ ryžiuose yra vidutinis kiekis skaidulų, kurios naudingos virškinimui.

O „Jazmine“ ryžiai, dažniausiai naudojami Pietryčių Azijos patiekaluose, turi kvapnų aromatą, išvirę yra šiek tiek lipnios tekstūros. Maistiniu požiūriu „Jazmine“ ryžiai panašūs į baltuosius. Sveikatai palankioje mityboje patariama kontroliuoti porcijas, kad būtų galima sekti suvartojamų kalorijų ir angliavandenių kiekį“, – sako gydytoja dietologė. 

Kodėl ryžiai – biudžetui draugiškas maistas?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad paklausiausi tarp pirkėjų – įprasti ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, o pardavimai neženkliai išauga šaltuoju metų laiku – spalio ir vasario mėnesiais.

„Ryžiai auginami įvairiose pasaulio dalyse, o plačiai paplitęs jų auginimas prisideda prie stabilaus tiekimo. „Rimi“ turime ilgagrūdžių (baltųjų, rudųjų, raudonųjų, juodųjų, „Basmati“, „Jasmine“), trumpagrūdžių „Arborio“, apvaliagrūdžių, ryžių sušiams, paelijai bei laukinių ryžių. Taip pat ryžių populiarumą lemia tai, jog jie yra neįtikėtinai universalūs ir gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti: šis maistas gali būti daugelio patiekalų pagrindas ir papildyti įvairius ingredientus. Be to, tinkamai laikomų ryžių galiojimo laikas ilgas, todėl juos lengva pirkti dideliais kiekiais be rizikos sugesti, o tai leidžia sutaupyti perkant didesnius kiekius“, – teigia O. Suchočeva.

Tinkamas laikymas namuose užtikrins ilgaamžiškumą

Pasak prekybos tinklo ekspertės, norint išlaikyti ryžius šviežius ir išvengti gedimo, labai svarbu juos tinkamai laikyti namuose, tad verta pasirūpinti sandariu indu jiems laikyti bei užtikrinti, jog jie bus laikomi vėsioje, sausoje vietoje, kurioje nėra temperatūros svyravimų.

„Pasirinkite sandarų indą ryžiams laikyti: indas su sandariai prigludusiu dangteliu padeda sulaikyti drėgmę, kenkėjus ir kitokius teršalus, kurie gali turėti neigiamos įtakos ryžių kokybei. Taip pat šis produktas turi būti laikomas vėsioje, sausoje vietoje, kad neįsiveistų pelėsis ir bakterijos.

Laikykite indą atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių, nes šiluma gali pagreitinti senėjimo procesą ir paveikti ryžių skonį bei tekstūrą. Be to, venkite laikyti ryžius vietose, kuriose labai svyruoja temperatūra: dėl staigių temperatūros pokyčių indo viduje gali susidaryti drėgmė, kuri kenkia šio produkto kokybei ir ilgaamžiškumui“, – pataria O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  2. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  3. Žuvis ir jos maistinės savybės
  4. Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį
  5. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  6. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  7. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  8. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  9. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  10. Rauginti galima ne tik daržoves
  11. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  12. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  13. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  14. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  15. Lašiša itin naudinga mūsų smegenims

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20
Brandos egzaminai
Lietuvoje

Dėl egzaminų vertinimo – kreipimasis į teismą

2025 08 20
Kolegija | vtdko.lt nuotr.
Lietuvoje

Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą

2025 08 20
Tarptautinės pajėgos Ukrainoje
Užsienyje

Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • +++ apie Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
  • Gerb.J.Vaiškūnui apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę
  • Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  
  • Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • +++ apie Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
  • Gerb.J.Vaiškūnui apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • +++ apie Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alkas.lt ir pixabay.com koliažas

Maskva – pasaulinio terorizmo sostinė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai