Sekmadienis, 12 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lietuviai kasmet išmeta po 140 kilogramų maisto

www.alkas.lt
2024-01-05 13:09:13
0
Maistas, maisto ruošimas

Maistas, maisto ruošimas | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

       

Pasaulio maisto sistemos išmeta ketvirtadalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Šią taršą galėtų mažinti kiekvienas, jei tik įvestų tvarką šaldytuve ar virtuvės lentynose, tačiau kol kas vien Lietuvos gyventojai kasmet išmeta po 140 kilogramų maisto. Reprezentatyvi „Spinter tyrimų“ apklausa atskleidė, kad pasibaigusio galiojimo maistą išmeta kas antras šalies gyventojas.

Apklausos, kurią inicijavo didžiausia Baltijos šalyse duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja „Mantinga“, duomenimis, apytiksliai kas antras (56 proc.) Lietuvos gyventojas stengiasi pirmiau sunaudoti maisto gaminius, kurių galiojimo laikas gali greitu metu pasibaigti. Tuo tarpu kas trečias (33 proc.) kartais atkreipia dėmesį į galiojimo laiką, o 11 proc. apklaustųjų galiojimo laiką pažiūri tik tuomet, kai nori patikrinti, ar maistas dar tinkamas vartoti.

„Maistas, jo kaina bei kokybė, yra vieni jautriausių klausimų. Vis dėlto, reikšminga dalis Lietuvos gyventojų gana atsainiai žiūri į maisto produktų panaudojimo planavimą. Nors pusė prioritetą teikia tiems gaminiams, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą, tačiau likusiems kur kas paprasčiau pažvelgti į etiketę ir nuraminti savo sąžinę, kad štai, jau nebevalgoma, išmetu. Pakeitus savo požiūrį, geriau planuodami maisto sunaudojimą ne tik prisidėtume prie klimato krizės mažinimo, bet ir sumažintume savo išlaidas maistui“, – sako „Mantingos“ tvarumo projektų vadovė Domantė Lubytė.

Įmonės iniciatyva, remiantis tyrimo rezultatais buvo sudarytas Lietuvos maisto vartojimo tvarumo žemėlapis, kuris atskleidė, kad netolerancija maisto švaistymui labiausiai pasižymi Utenos, Alytaus, Tauragės ir Vilniaus apskričių gyventojai. Pagal tyrimo metu nagrinėtų skirtingų kriterijų visumą žemiausios indekso pozicijos atiteko Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės ir Panevėžio apskritims.

„Kaip verslui, kurio pagrindinė veikla yra maisto produktų gamyba, mums itin svarbi maisto švaistymo tema. Iniciatyvą pradėjome siekdami atkreipti ir visuomenės dėmesį į šią problemą ir kartu paskatinti atsakingą pasirinkimą – pirkti tikslingai, tik kruopščiai suplanavus savo poreikius. Žemėlapio duomenys leidžia pasidžiaugti tuo, kad nors rezultatai tarp apskričių  skiriasi, nė viena šalies apskritis nepasižymi itin dideliu abejingumu į tvarų maisto pasirinkimą ir vartojimą“, – dalinasi ji.

Paklausta, kodėl tam tikros apskritys išmeta daugiau maisto negu kitos, pašnekovė mano, kad viena iš priežasčių gali būti tai, kad vis dar nesame įgudę skaityti maisto etiketes, kurios nurodo „vartoti iki“ arba „geriausias iki“. Pastarasis užrašas byloja, kad maisto gaminys bus tinkamas vartoti ir po nurodytos datos, tačiau jo savybės gali būti minimaliai pakitusios. Tuo tarpu „vartoti iki“ yra kur kas griežtesnis, aiškiu ir konkrečiu terminu apibrėžiantis gaminio suvartojimo laiką.

„Spinter tyrimų“ duomenimis, vos 6 proc. Lietuvos gyventojų kasdien arba kelis kartus per savaitę tenka išmesti pasibaigusio galiojimo maistą. Daugiau negu pusė (52 proc.) apklaustųjų teigė, kad tai jiems tenka daryti kartą ar kelis kartus per mėnesį, o 42 proc. respondentų tokių maisto gaminių išmesti praktiškai netenka.

D. Lubytė atkreipia dėmesį, kad nors du iš penkių šalies gyventojų sako, kad iš esmės niekada maisto neišmeta, europinė maisto išmetimo kiekių statistika rodo, jog tą darantys maisto išmeta daug. Jos teigimu, norint sumažinti iššvaistomo maisto kiekį, prieš einant į parduotuvę vertėtų užmesti akį į tai, ką turime, ką reikėtų suvartoti pirmiausiai, tada atidžiai suplanuoti, kokių maisto gaminių trūksta, ką ketinate gaminti ir kada suvalgysite pagamintą maistą.

„Tuomet neliks pagundos pirkti papildomų gaminių, kurie savo egzistavimą užbaigs sąvartyne. Pirmiausia reikėtų stengtis suvartoti tuos gaminius kurie genda greičiausiai. Tai įprastai būna termiškai neapdorotas maistas: šviežia mėsa, vaisiai arba daržovės. Juos šaldytuve vertėtų laikyti priekyje, prieš akis. Taip pat naudotis įrankiais, kurie galėtų pasufleruoti receptus, atsižvelgiant į asmeniškai jūsų turimus maisto gaminius“, – pataria pašnekovė.

Kartu su maistu „išmetame“ ir savo laiką

8 proc. apklaustųjų kasdien arba kelis kartus per savaitę tenka išmesti jau pagaminto, bet nesuvalgyto maisto likučius, 47 proc. respondentų tai nutinka kartą arba kelis kartus per mėnesį, tuo tarpu likusiems 45 proc. – beveik niekada, rodo apklausa. Organizacijos „Žiedinė ekonomika“ steigėjo Domanto Tracevičiaus teigimu, tai, kad su šia problema susiduria tik mažuma, džiugina, tačiau vertėtų prisiminti, jog išmetant jau pagamintą maistą kartu švaistome ir elektrą bei vandenį, kuriuos naudojome ruošdami patiekalus.

„Negana to, „išmetame“ ir savo asmeninį laiką, kurį skyrėme maisto gamybai. Jeigu pastebite, kad pagaminote per daug maisto, jo likučius galima supakuoti ir laikyti šaldymo kameroje, o išalkus nereikės gaminti iš naujo. Kita vertus, jeigu neturite jokios galimybės maistą suvartoti vėliau, tačiau netoli jūsų gyvenamosios vietos yra komposto dėžė, turėkite omenyje, kad tokie likučiai puikiai tinka kompostavimui“, – pataria jis.

Jis sako, kad maisto švaistymo problema slypi negebėjime planuoti – žmonės nori daug, tačiau neįvertina savo poreikių bei galimybių.

„Tačiau tai galioja ne tik pavieniams asmenims, bet ir mažmeninės prekybos centrams. Jie taipogi turi daugybę maisto, kurio galiojimas greitu metu pasibaigs – idealiu atveju, šie gaminiai galėtų būti išdalinami organizacijoms, kurios rūpinasi skurde esančiais žmonėmis, negalinčiais įsigyti tam tikrų maisto gaminių. Galime pasidžiaugti, kad tokių įmonių Lietuvoje tikrai yra, tačiau norėtųsi, kad prie to prisijungtų ir dauguma“, – sako žiedinės ekonomikos specialistas.

Paklaustas, kodėl apskritai svarbus atsakingas maisto vartojimas, D. Tracevičius atsako, jog maisto pramonė atsakinga už vieną didžiausių indėlių į klimato kaitą.

„Todėl maisto švaistymas yra labai aktuali problema. Kažkas įdėjo daugybę pastangų ir laiko, siekdamas užauginti ar paruošti maisto produktą vartojimui, o tai tuo pačiu jau yra savotiškas aplinkos teršimas, kadangi kai kuriuose ūkiuose vis dar naudojamos mineralinės trąšos arba iškastiniu kuru varomi traktoriai bei kombainai, todėl švaistydami maistą mes šią taršą kone padvigubiname“, – tikina jis.

Pašnekovo manymu, išmetamo maisto kiekius padėtų sumažinti ne tik planavimas, bet ir gausesni bei labiau prieinami duomenys.

„Žmogus turėtų užtikrintai žinoti, kad jeigu ant maisto gaminio etiketės parašyta „geriausias iki“, maistas tikrai bus tinkamas vartoti net ir praėjus nurodytai datai. Taip pat svarbu vartotojams suteikti įgūdžių ir žinių apie maisto tausojimą – ką daryti su likučiais, kaip juos panaudoti dar kartą, o jeigu jų nesigauna panaudoti, ką daryti, kad nereikėtų išmesti. Būtų puiku, jeigu to būtų mokoma dar mokyklose ar darželiuose – tai leistų jaunesnėms kartoms mažinti neigiamą poveikį aplinkai ir sukurti tvaresnę ateitį“, – apibendrina žinovas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  2. Pasaulinė maisto diena ragina nešvaistyti
  3. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  4. Trečdalis lietuvių maisto papildus maišo su maisto priedais
  5. Nuo iššvaistymo išsaugota 4790 tonų maisto
  6. Tyrimas: lietuviai pasiilgę kelionių
  7. Lietuviai nerimauja dėl išlaidų šildymui
  8. Šiemet lietuviai atostogoms išlaidauti nežada
  9. Šią vasarą lietuviai dažniau keliaus į užsienį
  10. Per karantiną lietuviai nevengė pavalgyti sočiau ir dažniau
  11. Lietuviai prisipažįsta – vienkartinių kaukių keisti neskuba
  12. Tyrimas: nepaisant koronaviruso, lietuviai kalėdinėms dovanoms pinigų negaili
  13. Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos
  14. Sudarytas maisto vartojimo įpročių žemėlapis
  15. Per šventes maisto išmetame trečdaliu daugiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vargu apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Mikabalis apie R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją
  • Puiku apie Šilalėje šiuolaikiniai sprendimai, jungiantys istoriją ir gamtą
  • Puiku apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Alzheimerio liga: pirmieji požymiai, kuriuos svarbu pastebėti
  • 5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė
  • Ieškoti pagalbos dėl priklausomybės trukdo netikėjimas ir gėda
  • Ko nepamiršti paliekant sodybą prasidėjus šaltajam metui

Kiti Straipsniai

Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Narkotikai, vaistai

Ieškoti pagalbos dėl priklausomybės trukdo netikėjimas ir gėda

2025 10 12
Kelio ženklas – gyvūnai

Kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Vanduo, kranas, čiaupas

Ir nedidelis jo trūkumas gali mažinti koncentraciją, sustiprinti nerimą

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Stresas

Didžiausią stresą žmonėms kelia karas, darbas ir politinės kovos

2025 10 10
Būstas

Žaismingos veiklos namuose – visapusė nauda

2025 10 05
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Ekologiškumo teiginiai reklamoje – svarbu pagrįstumas ir aiškumas

Ekologiškumo teiginiai reklamoje – svarbu pagrįstumas ir aiškumas

2025 09 30

Skaitytojų nuomonės:

  • Vargu apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Mikabalis apie R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją
  • Puiku apie Šilalėje šiuolaikiniai sprendimai, jungiantys istoriją ir gamtą
  • Puiku apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Ne visai apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
7 būtini tyrimai, galintys atskleisti „pasislėpusią“ ligą

Kokie kraujo tyrimai priklauso nemokamai?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai