Nors dažniausiai ant kalėdinio stalo nugula kepti kalakutai, antys ar kiaulienos kumpis, nepamirškime žuvies. Jei silkės su įvairiais pagardais ragavome per Kūčių vakarienę, Kalėdoms galima išsikepti šviežios lašišos ar su sūdyta bei rūkyta pasigaminti suktinukų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad moksliniai tyrimai patvirtina, jog žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, (o jų randama lašišose) vartojimas gerina atmintį ir mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.
Žuvis – bent du kartus per savaitę
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad žuvies daugumos mūsų mūsų mityboje trūksta, todėl ir kasdien, ir per šventes, verta pasigaminti gardžių jos patiekalų. Nors lašiša laikoma riebia žuvimi, jos riebalai, skirtingai nuo mėsos riebalų, mums naudingi:
„Lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų – daugiausia A, B grupės ir D, taip pat E ir K. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“
„Lašišos taip pat naudingos mūsų smegenims bei nervų sistemai. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai kartu su vitaminais A ir D stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, o vitaminas A mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.
Ji primena, kad naudingiausia valgyti šviežią žuvį, o jei jau užšaldytą atšildome, vėl jos užšaldyti nepatartina. Nors reikšmingų skirtumų tarp įvairių žuvų rūšių nėra, pasak E. Gavelienės, jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės. „Žuvies siūloma valgyti bent du kartus per savaitę, tad vieną kartą galima rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką, tuną ar kitas žuvis. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu mityba bus pakankamai įvairi“, – sako gydytoja dietologė.
Kaip lašišos filė šaldytuve išlaikyti ilgiau
Kartais žuvies su akcija nusiperkame iš anksto, o gaminti ruošiamės savaitgalį – šaldyti jos nesinori, tad visada iškyla klausimas, kiek ilgai ją šviežią galima išlaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirmiausia pataria išsirinkti kokybišką žuvį.
„Patarčiau atkreipti dėmesį į jos spalvą bei kvapą: žuvies oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu. Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Jei norite lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, siūlau ją apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų galite išvirti skanią žuvienę ir taip sutaupyti“, – siūlo ekspertė.