Silkės patiekimas per Kalėdas turi gilią kultūrinę ir istorinę reikšmę įvairiuose Šiaurės bei Rytų Europos regionuose. Iki šiol šios žuvies patiekalai karaliauja ant žiemos švenčių stalo, tad nei vienas giminių susibūrimas neapsieina be frazės „Dėkis dar silkės“.
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, silkė neabejotinai vertinama dėl savo nepakeičiamųjų riebalų, tačiau svarbus jos paruošimas, kad patiekalas išliktų sveikatai palankus. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad net ir labiausiai skubantys pirkėjai gali nesijaudinti, kad šv. Kūčių ar Kalėdų stalas liks be tradicinių silkės patiekalų – tereiks užsukti į prekybos tinklo parduotuvę ir įsigyti naminės gamybos skoniui nenusileidžiančių šios žuvies patiekalų. O tie, kurie ras laisvą valandėlę šventinio pasiruošimo sūkuryje, gali išmėginti mažiau įprastą silkės su saulėje džiovintais pomidorais receptą.
Pasižymi širdies apsauginėmis savybėmis
Žiemos švenčių metu artimųjų stalas pasiskirsto į dvi stovyklas – tuos, kurie neįsivaizduoja šv. Kūčių ir Kalėdų be silkės patiekalų ir į tuos (dažniausiai – vaikų pusė), kurie raukosi vien pamatę sidabriškai žvilgančią žuvį, patiektą ant bendro vaišių stalo. Vis dėlto, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad nevertėtų atsisakyti silkės švenčių metu – tai omega-3 riebalų rūgštimis turtinga žuvis.
„Silkė ypač vertinama dėl gausaus omega-3 riebalų rūgščių kiekio. Šie nepakeičiamieji riebalai garsėja savo širdies ir kraujagyslių apsauginėmis savybėmis. Reguliarus silkės vartojimas gali prisidėti prie lėtinio uždegimų mažinimo, kraujospūdžio mažinimo ir kitų, su lėtiniu uždegimu susijusių, ligų prevencijos“, – maistinę silkės naudą pabrėžia gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė priduria, kad silkė yra ne tik naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis.
„Silkėje esantys baltymai labai svarbūs raumenų atstatymui, imuninės sistemos palaikymui ir hormonų gamybai. Įtraukdami silkę į savo racioną, galite patenkinti baltymų poreikį ir tuo pačiu metu gauti papildomų nepakeičiamųjų amino rūgščių“, – teigia dietologė.
Padeda gauti B grupės vitaminų
Dr. E. Gavelienės žiniomis, silkės maistingumas apima ir svarbiausius vitaminus bei mineralus: šioje žuvyje ypač gausu vitamino D, B grupės vitaminų, bet to, randama ir seleno.
„Silkėje yra vitamino D, labai svarbios maistinės medžiagos kaulų sveikatai, imuninei sistemai ir bendram gyvybingumui. Be to, silkė padeda gauti B grupės vitaminų, įskaitant B12 ir niaciną, palaikančių energijos apykaitą ir nervų sistemą. Selenas – mikroelementas, pasižymintis antioksidacinėmis savybėmis, dar labiau padidina žuvies maistinę vertę, nes apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir palaiko imuninę funkciją“, – sako gydytoja dietologė.
Skanu, bet būtina atkreipti dėmesį į natrio kiekį
Tačiau dr. E. Gavelienė kviečia nenumoti ranka į silkės paruošimo būdą, kuris lygiai taip pat svarbus norint išties gauti maistinės naudos iš šios žuvies.
„Įtraukdami silkę į savo patiekalus, apsvarstykite įvairius paruošimo būdus, kad išlaikytumėte jos maistinę vertę. Dažniausiai ant stalo keliauja marinuota, sūdyta silkė. Natrio, mineralo, sudarančio druskos pagrindą, perteklius nėra sveikatai palankus. Todėl prieš ruošiant silkės patiekalą verta natrio kiekį sumažinti. Tai galima padaryti silkę mirkant vandenyje, arbatžolių arbatoje ar piene. Prie silkės patiekiamos daržovės patiekalo maistingumą tik padidins“, – aiškina gydytoja.
Aktualumo neprarandanti kulinarinė tradicija
Istoriškai Katalikų bažnyčios tradicija Kūčių vakarą susilaikyti nuo mėsos turėjo įtakos tam, kad žuvis, ypač silkė, tapo populiariu šventinių patiekalų pasirinkimu. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, žiemos mėnesiais silkės prieinamumas ir įperkamumas, taip pat lengvas jos konservavimas sūdant, rūkant ar marinuojant, dar labiau sustiprino jos vietą Kalėdų kulinarinėse tradicijose.
„Laikui bėgant Kalėdų švenčių dalimi tapo specifiniai silkės patiekalai, pavyzdžiui, marinuota silkė su svogūnais, grietine ar bulvėmis. Šie patiekalai ne tik atspindi praktinius sezoninio prieinamumo ir konservavimo būdų aspektus, bet ir turtingą kultūrinį paveldą bei iš kartos į kartą perduodamas kulinarines tradicijas“, – įsitikinusi ekspertė.
Silkė su saulėje džiovintais pomidorais
Silkei reikės:
80 g saulėje džiovintų pomidorų;
400 g silkės aliejiniame sūryme;
100 g svogūnų;
2 v. š. garstyčių;
3 v. š. saulėgrąžų aliejaus;
Žiupsnelio pipirų;
1 v. š. balzaminio acto;
4 v. š. alyvuogių aliejaus, paimto iš pomidorų sūrymo.
Gaminimo eiga:
- Svogūną nulupkite, supjaustykite plonai, sudėkite į koštuvą ir užpilkite karštu vandeniu. Leiskite jam atvėsti.
- Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite silkę nuo aliejaus pertekliaus ir supjaustykite ją dviejų centimetrų pločio gabalėliais.
- Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite plonomis juostelėmis, tada perkelkite juosteles į dubenį su svogūnu ir silke.
- Puodelyje sumaišykite saulėgrąžų aliejų, pipirus, balzaminį actą ir garstyčias. Viską gerai išmaišykite ir bent dviem valandoms atidėkite į šaldytuvą.