Vienas veiksmingiausių ir skaniausių būdų kovoti su šaltomis žiemos dienomis yra karšti gėrimai. Juos lengva paruošti, tad per mažiau nei dešimt minučių galima mėgautis išskirtiniais gėrimais, kurie praskaidrins bet kokią žvarbią žiemos dieną.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog ciberžolė pasižymi dideliu gastronominiu universalumu ir siūlo ją dėti į skanią arbatą. Be to, tai ne tik pigus, bet ir sveikatai palankus prieskonis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis bei maistui suteikiantis gelsvą spalvą. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia išbandyti ne tik šokolado ar riešutų sviesto gėrimus, bet ir auksinio pieno receptą, kuris suteiks jaukumo.
Ypatingai stiprus antioksidantas
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ciberžolė kilusi iš pietvakarių Indijos ir priklauso tai pačiai šeimai kaip imbieras. Tai ypatingas augalas, kurio naudingosios savybės žmogaus organizmui pastebėtos jau seniai. Be to, tai vienas populiariausių augalų kosmetikos ir maisto pramonėje, dėl savo ypatingų spalvinių gamų suteikiantis gelsvą atspalvį.
„Ciberžolė yra ypatingai stiprus antioksidantas, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis. Nors ji dažniausiai vertinama dėl kurkumino – vienos iš pagrindinių veikliųjų medžiagų bei pigmentų, mokslas yra nustatęs dar beveik 380 aktyvių medžiagų, randamų šiame prieskonyje. Ciberžolėje galime rasti įprastų B grupės vitaminų bei mineralinių medžiagų – kalcio, kalio, geležies. Tad su oksidaciniu stresu bei lėtiniu uždegimu susijusių ligų atveju rekomenduojama į maistą dėti ciberžolę. Ji taip pat naudinga sergant širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu“, – prieskonio maistinę naudą pažymi dr. E. Gavelienė.
Anot jos, atlikti skaičiavimai rodo, jog tam, kad pasijaustų naudingosios ciberžolės savybės, šio prieskonio užtenka nuo pusės iki vieno gramo per dieną. Tad pusės arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės paprastai pakanka pagardinti pupelių ar ryžių patiekalus, sriubas, troškinius, padažus bei marinatus: „Šviežia ar džiovinta ciberžolė turi maloniai aitrų skonį, kuris išryškina kitus prieskonius. Dėl pipirinių ir citrusinių natų, tai puikus prieskonis patiekalams pagardinti, tačiau rekomenduojama kartu įberti šiek tiek juodųjų pipirų, kurie suteiks aštrumo ir padės geriau įsisavinti kurkuminą.“
Nepaisant ciberžolės teikiamos naudos, gydytoja dietologė įspėja, kad šio prieskonio nerekomenduojama vartoti nėštumo metu, nes jis gali stimuliuoti gimdos susitraukimus: „Be to, dideli ciberžolės kiekiai yra siejami su padidinta kraujavimo rizika, tad vartojant vaistus, skirtus kraujo krešumo reguliavimui, reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Saikingai šį prieskonį vartoti reikėtų ir turintiems polinkį į inkstų akmenų susidarimą.“
Dažniausiai naudojama kaip maisto priedas
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kulinarijoje ciberžolė yra labai vertinamas augalas, pasižymintis dideliu gastronominiu universalumu: „Nors jos kulinarinis vartojimas labiau įsišaknijęs Azijoje, pastaruoju metu dėl kultūrinių mainų į mūsų aplinką patenka daug naujų patiekalų, kuriuose kaip prieskonis naudojama ciberžolė. Iš augalo išgaunami oranžinės arba geltonos spalvos milteliai dažniausiai naudojami kaip maisto priedas. Europos Sąjunga ciberžolę priskyrė E-100 pavadinimui – maisto priedų, kurie naudojami kaip dažikliai, kategorijai. Ji suteikia aromatą, skonį bei geltoną spalvą.“
Šaltuoju metų laiku negalima pamiršti ir šildančios arbatos, mat ciberžolė dažnai naudojama ne tik kaip prieskonis ar maisto papildas, bet ir kaip šildantis gėrimas. „Nors arbatą skanaujame bet kuriuo metų laiku, žiemos sezonu ji tampa vartojama kaip organizmą šildantis gėrimas. Yra keletas būdų, kaip paruošti gardžią ciberžolės arbatą. Tam galite naudoti tarkuotas augalo šaknis arba miltelius. Į užvirusį ir kiek atvėsusį vandenį įberkite šaukštelį ciberžolės miltelių, įdėkite šaukštelį medaus, įmeskite citrinos griežinėlį ir išmaišykite. Taip galėsite mėgautis ne tik šildančiu, bet ir naudingosiomis savybėmis pasižyminčiu gėrimu. Jei jums pasisekė aptikti augalo šaknį, ją sutarkuokite, tačiau turėkite omenyje, jog šviežia ciberžolė išteps rankas, todėl lupdami ir tarkuodami mūvėkite virtuvines pirštines“, – pataria specialistė.
Naminis karštas šokoladas
Gėrimui reikės:
250 ml pasirinkto pieno;
1 valgomojo šaukšto kakavos;
1-2 valg. šaukštų minkšto šviesiai rudojo cukraus;
25 g juodojo šokolado (smulkiai supjaustyto);
1 valgomojo šaukšto plaktos grietinėlės.
Gaminimo eiga:
-
Pieną, kakavą, cukrų ir šokoladą kaitinkite nedideliame puode ant vidutinės ugnies, kol pradės garuoti ir šokoladas ištirps. Suplakite, kad kakava ištirptų.
-
Gėrimą supilkite į puodelį, tada įpilkite grietinėlės. Patiekdami užtarkuokite dar šiek tiek šokolado.
Auksinio pieno receptas (Ciberžolės pienas)
Gėrimui reikės:
2 ½ puodelių nesaldinto ir neriebaus migdolų arba kokosų pieno;
1 cinamono lazdelės arba 1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
5 centimetrų šviežios ciberžolės griežinėliais arba 1 ½ arbatinio šaukštelio malto ciberžolės prieskonio;
2 centimetrų šviežio imbiero griežinėliais arba ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero;
1/2 arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus;
Šaukštelio juodųjų pipirų;
1 valgomojo šaukšto klevų sirupo arba medaus.
Gaminimo eiga:
-
Į nedidelį puodą supilkite pieną, cinamono lazdelę, ciberžolę, imbierą, kokosų aliejų ir juoduosius pipirus.
-
Dažnai maišydami virkite, kol užkais, bet neužvirs.
-
Paragaukite ir įberkite saldiklio.
-
Jei naudojote šviežią ciberžolę ir imbierą, gėrimą perkoškite ir supilkite į puodelius. Jei ne, padalykite į du puodelius.
-
Jei norite, prieš patiekdami galite pabarstyti maltu cinamonu.
Žemės riešutų sviesto karštas šokoladas
Gėrimui reikės:
2 valgomųjų šaukštų (25 g) granuliuoto cukraus;
1 valgomojo šaukšto (7 g) kakavos miltelių;
1 valgomojo šaukšto vandens;
1 puodelio pieno;
1 kupino valgomojo šaukšto kreminio žemės riešutų sviesto;
Neprivalomi priedai:
Plakta grietinėlė;
Žemės riešutų sviesto padažas.
Gaminimo eiga:
-
Nedideliame puode sumaišykite cukrų, kakavos miltelius ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol cukrus ir kakavos milteliai ištirps.
-
Supilkite pieną, žemės riešutų sviestą ir išmaišykite. Po truputį maišydami kaitinkite, kol pienas pradės garuoti ir žemės riešutų sviestas visiškai ištirps.
-
Supilkite į puodelį, jei norite, ant viršaus papildomai užberkite plaktos grietinėlės bei žemės riešutų sviesto padažo ir mėgaukitės.