Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Riešutai tiks į daugybę patiekalų

www.alkas.lt
2023-11-25 10:00:55
0
Įvairių rūšių riešutai

Įvairių rūšių riešutai | Pixabay.com nuotr.

Riešutai užima svarbią vietą mūsų mityboje: jų galima rasti ant užkandžių stalo, salotose, kepiniuose ar mėgstamuose saldėsiuose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad riešutai vertinami dėl juose esančių kūnui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų, todėl jie turėtų atsirasti kasdienėje mityboje.

Mažina širdies ligų pavojų

Nors didžioji dalis riešutų į Lietuvą atkeliauja iš tolimų kraštų, rudenį jų galima rasti ir mūsų šalies miškuose. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, labiausiai riešutai vertinami dėl juose esančių sveikatai palankių riebalų, folio rūgšties, skirtingų mineralų bei antioksidantų.

„Riešutai naudingi dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų pavojų, kūnui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų. Visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankaus maitinimosi piramidę, todėl kasdienėje mityboje jos turėtų rasti savo vietą“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, riešutus galima įtraukti į daugybės patiekalų gamybą, pradedant pusryčiais, tęsiant užkandžiais ir užbaigiant pagrindiniais patiekalais ar desertais. Tai natūralus būdas praturtinti savo mitybą naudingais ingredientais: „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties bei skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad riešutai – sotus maistas, tad bendra jų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų.“

Prieš valgant pataria nuplauti

Dažnai kyla klausimas, ar prieš valgant riešutus juos būtina nuplauti. Gydytoja pataria juos nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai galėjo būti užteršti transportuojant. Plauti patariama jau išgliaudytus riešutus, taip nuo jų bus pašalinti nešvarumai, luobelės ir riešutai šiek tiek suminkštės. Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę sumažinamas skaidulų kiekis, tad tokius riešutus gali skanauti ir dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys.

Nepaisant visų riešutų naudingųjų savybių, dr. E. Gavelienė įspėja, kad riešutais gali mėgautis ne visi. Kai kuriems jie gali sukelti stiprią alergiją, todėl alergiški žmonės savo mitybos racione turėtų vengti arba visai atsisakyti šio produkto bei atidžiai skaityti etiketes, nes riešutų pėdsakų galima aptikti ir kituose gaminiuose.

Nuo įprastų – iki egzotinių rūšių

Skirtingos riešutų rūšys džiugina įvairiais skoniais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog artėjant žiemos šventėms, riešutų pardavimai išauga beveik dvigubai. Žmonės juos mėgsta dėti ne tik į šventinius kepinius, bet ir dovanoti artimiesiems. Be to, populiariausius riešutus – pistacijas – tuomet pralenkia graikiniai riešutai bei migdolai.

„Savo asortimente turime įvairių rūšių riešutų iš skirtingų pasaulio šalių: anakardžiai atkeliauja iš Vietnamo, graikiniai – iš Kinijos, lazdynų – iš Sakartvelo, kokoso traškučiai – iš Ganos, karijų riešutai – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kedrinės pinijos – iš Danijos, makadamijos – iš Zambijos. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį gali pasirinkti pagal savo skonį“, – pasakoja specialistė.

Nors riešutai yra ilgo galiojimo maistas, sendami yra linkę prarasti traškumą bei įgauti karstelėjusį ar rūgštų skonį. O. Suchočeva primena, jog norint kuo ilgiau skanauti šviežius riešutus, patartina juos laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  2. Cukinijos tiks net ir vafliams
  3. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  4. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  5. Pyragams puikiai tiks ir dribsniai
  6. Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams
  7. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  8. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  9. Moliūgai tiks ir… kepsninėms
  10. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  11. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  12. Riešutai – vitaminų lobynas
  13. Zita Kelmickaitė apie pakitusias lietuvių tradicijas: Kaip sužadėtuvių žiedelį pakeisdavo riešutai
  14. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  15. Morkos svarbios ne tik mūsų regai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • )..( apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ausinės | pixabay.com, Sweetlouise nuotr.

Klausą blogina ir įpročiai, ir ligos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai