Penktadienis, 13 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

www.alkas.lt
2023-09-03 12:22:04
0
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Moliūgai – auksas sveikatai: plaukams, odai ir imunitetui

Iš pradžių verta atsakyti ir į kitą klausimą. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi piniginei – o ar jie naudingi organizmui? „Neabejotinai, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. – Moliūgas yra itin vertinama daržovė dėl savo savybių. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas jis jų nepraranda, todėl jį galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis praras svarbias sudedamąsias dalis.“

Dėl to, kad turi daug beta karoteno (vitamino A), moliūgai pasižymi priešuždegiminėmis ir priešvežinėmis savybėmis. Užtenka suvalgyti stiklinę moliūgų tyrės, kad organizmas gautų daugiau nei 200 proc. vitamino A paros normos, atkreipia dėmesį žinovė. Negana to, tas pats beta karotenas naudingas ir regėjimui, gali net padėti sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

„Šios daržovės bus naudingos ir odai. Tai lemia moliūguose esantys vitaminai E, C ir A. Ne be reikalo moliūgų galima rasti ir kosmetikos priemonių sudėtyje. Negana to, su šia daržove turėtų draugauti ir žmonės, besilaikantys dietos arba norintys kontroliuoti savo svorį. 100 g žalios daržovės yra tik 26 kcal, o virtas moliūgas pasižymi dar mažesne energine verte – jis turi tik 20 kcal“, – sako J. Sabaitienė.

Beje, ji ragina nepamiršti ir moliūgų sėklų – tai tikras supermaistas ir vienas geriausių maisto produktų mūsų grožiui. Jose yra tokių mineralų kaip cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis. Jos yra itin gausus nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Tad, jei norite pasirūpinti gražiais sveikais plaukais ir oda, moliūgų sėklas J. Sabaitienė pataria įtraukti į kasdienę mitybą.

Moliūgų ABC – 4 populiariausios rūšys

Daugiausia lietuvių širdžių ir skrandžių yra užkariavę paprastieji bei sviestiniai moliūgai. Šių rūšių atstovai sudaro net 80 proc. visų parduodamų moliūgų, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Moliūgai – daržovė, kuri gali girtis nuolatiniu, stabiliu populiarumo augimu. Kasmet jų pardavimai ūgteli maždaug dešimtadaliu. Nors savo šlovės valandos jie kasmet sulaukia įsibėgėjus rudeniui, tačiau matome ir besikeičiančias tendencijas – dar liepos pabaigoje pasirodžius pirmiesiems lietuviškiems moliūgams pirkėjai juos noriai dėjosi į krepšelius. O prasidedant jų derliaus pikui, paklausa auga tiek dėl patrauklios kainos, tiek dėl platesnio rūšių asortimento. Parduotuvėse jau galima rasti net kelių rūšių šių rudens karalių“, – sako V. Budrienė.

Ar žinojote, kad yra daugiau kaip 45 moliūgų rūšys? Mažų, vidutinių, didelių ir tikrų milžinų. Priešingai nei manoma, ne visi moliūgai yra oranžiniai, kai kurie jų yra žali, balti arba rudi. G. Urbonavičiūtė išskiria esminius populiariausiųjų panaudojimo virtuvėje skirtumus.

Paprastasis. Tai moliūgas, kuris įkūnija visų – nuo vaiko iki senolio – įsivaizdavimą, kas yra ši daržovė. Tai apvalūs, dideli ir oranžiniai gražuoliai.

„Ši universali daržovė turi daugybę panaudojimo būdų virtuvėje: puikiai tinka padažams ar sriuboms gaminti, jį galima kepti ir iš jo ruošti įvairius konservus. Dėl švelnaus skonio, galutinis patiekalo rezultatas labai priklauso nuo naudojamų prieskonių. Tačiau jei norite gaminti saldžius patiekalus, moliūgų desertus, verta griebtis kitų šios daržovės veislių, nes paprastasis moliūgas yra vienas iš mažiausiai saldžių“, – pataria kulinarijos technologė.

Spagetinis. Šio pailgos formos moliūgo gimtinė – Japonija, o savo pavadinimą jis pelnė dėl neįprastos minkštimo struktūros.

„Virtas jis suyra į ilgus plonus pluoštus, primenančius makaronus. Šią neįprastą spagetinio moliūgo savybę verta išnaudoti virtuvėje. Nieko nėra paprasčiau – iš šio moliūgo galima paruošti „spagečius“  arba jo dėti į sriubą vietoj makaronų. Moliūgų „makaronus“ taip pat galima marinuoti ir naudoti kaip įdomų salotų priedą“, – patarimais dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Sviestinis. Tai mažas, universalus moliūgas plona odele, nuo kitų išsiskiriantis kriaušės forma.

„Virtuvėje jis naudojamas iš esmės viskam, todėl yra viena labiausiai vertinamų moliūgų veislių, – pasakoja technologė. – Iš jo galima ruošti desertus, saldžius kepinius, jį kepti, dėti į sriubas ar padažus, taip pat patiekti kaip tyrę vietoj bulvių košės. Iš jo galima paruošti tiek pikantiškų, tiek saldžių patiekalų – tereikia nebijoti eksperimentuoti. Būtent jų puselės dažnai būna įdaromos įvairiais priedais ir kepamos orkaitėje.“

Muskatinis. Dar vadinamas Provanso moliūgu, jis akį džiugina savo grožiu. Šis didelis, suplotas rutulys su ryškiomis įdubusiomis juostomis gali būti žalias, balsvas ar geltonas.

„Dėl šiek tiek vaisinio skonio ir aromato jis dažnai naudojamas gaminant konservus, pavyzdžiui, uogienes. Taip pat puikiai derės ruošiant blynus ir pyragus. Tačiau jį taip pat galima sėkmingai naudoti gaminant pikantiškus patiekalus. Beje, jį galima valgyti ir žalią, todėl puikiai tiks salotose“, – sako G. Urbonavičiūtė.

2 naujos nebrangios idėjos, ką pagaminti iš moliūgų

Trinta moliūgų sriuba – klasika, kuria rudeniop pakvimpa daug namų. Tačiau neapsiribokite tik ja – kulinarijos technologė dalijasi 2 idėjomis, kurias verta išbandyti dar šią savaitę.

Moliūgų, vištienos ir pupelių paštetas

Reikės: stiklinės baltųjų pupelių, 150 g virto moliūgo, 200 g maltos paukštienos, 1 kiaušinio, 3 šaukštų maltų linų sėmenų, raudonojo svogūno, druskos, pipirų, česnako, saldžiosios paprikos miltelių, kario.

Gaminame:

  1. Pupeles per naktį pamirkykite vandenyje ir išvirkite. Atvėsusias supjaustykite peiliu.

  2. Dubenyje sumaišykite mėsą, moliūgą, pupeles, kiaušinį, prieskonius ir smulkintą svogūną.

  3. Masę sudėkite į formą, pabarstykite maltais linų sėmenimis ir kepkite apie 45 min. 180 laipsnių temperatūroje.

  4. Valgykite su duona, daržovėmis ar salotomis.

Pasta su moliūgu ir riešutais

Reikės: 300 g penne makaronų, 300 g moliūgo minkštimo, 2 šaukštų sviesto, 1 susmulkinto svogūno, 1 susmulkintos česnako skiltelės, 200 ml grietinėlės, 50 g tarkuoto parmezano, sauja skrudintų ir smulkintų graikinių riešutų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame:

  1. Makaronus išvirkite pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus.

  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūną bei česnaką, tuomet sudėkite kvadratėliais pjaustytą moliūgą ir kepkite, kol suminkštės.

  3. Supilkite grietinėlę, dėkite parmezano sūrį, druską ir pipirus. Virkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės.

  4. Sumaišykite padažą su virtais makaronais, pabarstykite smulkintais riešutais ir patiekite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgai tiks ir… kepsninėms
  2. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  3. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  4. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  5. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  6. Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?
  7. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  8. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas
  9. Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos
  10. Minima Tarptautinės morkų diena
  11. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  12. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  13. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos
  14. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  15. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kleboniškių muziejaus klojime – naujas teatro veiklos laikas | L. Prascevičiūtės nuotr.
Kultūra

Kleboniškių muziejaus klojime šeštadieniais vėl kviečia teatrai!

2025 06 13
Kultūros naktį Valstybės pažinimo centras kviečia iš arti patirti gyvuosius UNESCO papročius | unesco.lt nuotr.
Kultūra

Kultūros naktį Valstybės pažinimo centras kviečia iš arti patirti gyvuosius UNESCO papročius

2025 06 13
Sovietų Lietuva | wikipedia.org nuotr.
Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos

S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais

2025 06 13
LNM generalinė direktorė Rūta Kačkutė ir NŽT direktorius Saulius Mickus | lnm.lt nuotr.
Kultūra

LNM rinkinius papildė Lietuvos nacionalinis atlasas

2025 06 13
Lietuvos nacionalinis muziejus pelnė 2025 metų Europos paveldo apdovanojimą už paramos akciją Ukrainai | lnm.lt nuotr.
Kultūra

Lietuvos nacionalinis muziejus pelnė 2025 metų Europos paveldo apdovanojimą už paramos akciją Ukrainai

2025 06 13
Kruvinas pasveikinimas
Ukrainos balsas

JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai

2025 06 13
Rimantas Šadžius ir Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Seimas spręs dėl PVM lengvatų pokyčių

2025 06 12
Seimas
Lietuvoje

Seimas svarsto saugumo įnašo įteisinimą

2025 06 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • Naivus klausimas apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
  • Rimvydas apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti
  • +++ apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kleboniškių muziejaus klojime šeštadieniais vėl kviečia teatrai!
  • Kultūros naktį Valstybės pažinimo centras kviečia iš arti patirti gyvuosius UNESCO papročius
  • S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
  • LNM rinkinius papildė Lietuvos nacionalinis atlasas

Kiti Straipsniai

Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • Naivus klausimas apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
  • Rimvydas apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti
  • +++ apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
  • Nikolajus Azarovas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Netikintys Rusijos demokratija – Kremliaus propagandos aukos? | Alkas.lt koliažas

A. Navys, M. Sėjūnas. Netikintys Rusijos demokratija – Kremliaus propagandos aukos?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai