Šeštadienis, 2 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 

www.alkas.lt
2023-08-15 14:23:47
0
Alternatyva sintetiniams mėsos priedams – liofilizuoti daržovių milteliai

saltedsugaredspiced.com nuotr.

Apkepai su grybais, daržovėmis bei mėsa – ne tik gardi, bet ir įspūdingai atrodanti stalo puošmena. Rečiau nei svogūnai vartojami jų giminaičiai porai idealiai tinka nesaldiems kepiniams. Tad jei laukiate svečių, išsikepkite tokį apkepą – jis pigus, lengvai paruošiamas, be to, tai ir proga pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Nors sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daugiau antioksidantų turi žali porai, net ir termiškai apdorotuose išlieka mineralinių medžiagų bei skaidulų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti ir kokiuose patiekaluose panaudoti.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, porai labiausiai vertinami dėl antioksidantų: „Poruose randama itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių, kurie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų.

Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Tiesa, ir termiškai apdorotuose poruose išlieka skaidulų bei mineralinių medžiagų.“ 

Poruose taip pat gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis, yra vitaminų A, C ir K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui. „Porai yra ir B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų“, – teigiamas porų maistines savybes vardina gydytoja.

Savo skoniu porai panašiausi į svogūnus, tik švelnesni, ne tokie aitrūs. Porai, česnakai ir svogūnai priklauso tai pačiai – lelijinių augalų – šeimai. Dr. E. Gavelienės teigimu, tarp šių daržovių maistinių savybių yra šiek tiek skirtumų. „Lyginant su svogūnais, poruose yra šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais porus sieja veiklioji, antibakterinį poveikį turinti medžiaga, alicinas. Dėl naudos žmogaus sveikatai visos šios daržovės yra rekomenduojamos įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – pabrėžia dietologė, ragindama ragauti tiek porais, tiek svogūnais ar česnakais gardintų patiekalų.

Porai – vieni iš universaliausių daržovių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniau vartojama baltoji poro dalis, žalioji, nors ir kietesnė, taip pat tinka troškinimui ar patiekalų papuošimui: „Daugelis porus naudoja šviežioms salotoms paskaninti, nes jie turi kiek švelnesnį skonį nei svogūnai. Be to, labai populiaru apkepinti porus ir naudoti juos įvairiems užpilams, padažams. Porai puikiai papildys ir daržovių troškinius, sriubas, pyragus ar omletus.“

Šią daržovę, pasak ekspertės, geriausia laikyti šaldytuve, specialiai joms skirtame stalčiuje. „Taip pat galima atpjauti norimą poro dalį, tarkime, vidurinę, o likusias sunaudoti vėliau, kai prireiks. Daugelis, nusipirkę porus, iškart juos supjausto ir apdoroja arba laiko dalimis šaldytuve bei šaldiklyje, tačiau tai priklauso nuo maisto gamybos įpročių. Ilgiau juos laikant namuose, žalioji dalis gali truputį apvysti, bet nepaisant to, poras vis tiek bus tinkamas maisto gaminimui, jo tikrai nereikia išmesti“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Apkepas su porais ir voveraitėmis

Tešlai reikės:

280 g miltų – kvietiniai miltai

140 g sviesto – sviestas

Įdarui reikės:

4 porų – porai

280 ml grietinėlės

140 g fermentinio sūrio

25 g sviesto;

250 g voveraičių ar kitų grybų;

2 kiaušinių.

Kaip gaminti:

  1. Miltus ir sviestą suberkite į dubenį ir pirštų galiukais trinkite, kol susiformuos Tada įpilkite 8 valgomuosius šaukštus šalto vandens, paminkykite, kol visi komponentai susijungs. Suformuokite rutulį.

  2. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą, kad ji būtų maždaug 5 cm didesnė už 25 cm skersmens kepimo formą. Įklokite ją taip, kad tešla padengtų ir indo šonus. Tada apie 20 minučių pašaldykite tešlą šaldiklyje.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.

  4. Kol tešla šaldoma, keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite porus, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės. Tada padidinkite kaitrą ir sudėkite grybus. Kepkite dar 5 minutes ir išjunkite kaitrą.

  5. Šiek tiek subadykite pyrago pagrindą šakute, ant tešlos tieskite folijos ar kepimo popieriaus, išklokite pyrago formą, ant jo paberkite džiovintų pupelių. Kepkite 20 minučių, tada nuimkite popierių, pupeles ir kepkite dar 5-10 minučių, kol viršus paruduos.

  6. Dubenyje paplakite kiaušinius ir palaipsniui supilkite grietinėlę. Įmaišykite porus, grybus ir pusę sūrio. Pagardinkite prieskoniais ir supilkite įdarą į pyrago formą. Apibarstykite likusiu sūriu, tada kepkite 20-25 minutes, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Palikite atvėsti

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Cukinijos tiks net ir vafliams
  2. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  3. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  4. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  5. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  6. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  7. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  8. Rauginti galima ne tik daržoves
  9. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  10. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  11. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  12. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu
  13. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  14. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  15. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Studentai
Lietuvoje

Patvirtinta stojančiųjų konkursinio balo skaičiavimo tvarka

2025 08 01
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Kultūros ministerija ir KAM stiprina bendradarbiavimą

2025 08 01
Priešiškas dronas nukrito Lietuvos kariniame poligone Gaižiūnuose
Lietuvoje

Lietuvą atakavęs dronas sudužo Lietuvos kariniame poligone…

2025 08 01
Greičio matuoklis
Lietuvoje

Greičio matuokliai keliaus į pavojingiausius eismo ruožus

2025 08 01
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Švietimo įstaigos turės pasitvirtinti tvarkas dėl telefonų naudojimo

2025 08 01
JAV pasiuntinys bėga Kremliun
Užsienyje

Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą

2025 08 01
Žaidimų erdvė
Gamta ir žmogus

Vilniaus oro uoste atidaryta žaidimų ir pažinimo erdvė vaikams

2025 08 01
Futbolas
Gamta ir žmogus

„Aukštaitijos“ stadione – legendinio „Ekrano“ sugrįžimas

2025 08 01

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
  • KM pranešė apie Kada išvysime neseniai aptiktas karališkąsias insignijas ir kitus radinius?
  • Po 500 m. pabudus apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (IV)
  • Rimgaudas apie Klaipėda ruošiasi švęsti 773-iąjį gimtadienį!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 sumanymai, kaip surengti tobulą žaidimų vakarą
  • Patvirtinta stojančiųjų konkursinio balo skaičiavimo tvarka
  • Kultūros ministerija ir KAM stiprina bendradarbiavimą
  • Žemės paslaugos – greičiau ir patogiau

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
  • KM pranešė apie Kada išvysime neseniai aptiktas karališkąsias insignijas ir kitus radinius?
  • Po 500 m. pabudus apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (IV)
  • Rimgaudas apie Klaipėda ruošiasi švęsti 773-iąjį gimtadienį!
  • Jonas apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kraujasiurbiai vabzdžiai ne tik apkartina poilsį, bet ir platina ligas

3 kenkėjai, labiausiai gadinantys atostogas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai