Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gaminant voveraites – jokio vandens

www.alkas.lt
2023-08-13 06:00:53
0
Grybai, voveraitės

Grybai, voveraitės | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Auksines voveraites lietuviai noriai savinasi kaip nacionalinį sezoninį skanumyną, tačiau jos laikomos vertingu ir gan brangiu delikatesu daugelyje šalių. Tai vienas vertingiausių grybų italų virtuvėje, o prancūzai kalbėdami apie voveraites pažymi pikantišką jų skonį su riešutų poskoniu bei abrikosų kvapo natomis. Lietuvoje kaip tik prasidėjo šių gražuolių grybų sezonas.

Didžiąją dalį savo gyvenimo didmenine miško uogų ir grybų prekyba užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, jog šie metai iš tiesų netipiniai, mat grybai kaip niekad vėlyvi.

„Jei taip ir toliau, dzūkų mergos bus nuogos! Pamenu, anksčiau per Jonines bent sriubai pasirinkti voveraičių būdavo įprasta. Labiau patyrę grybautojai tokiu metu jau ir kibirais rinkdavo, po vieną kitą kilogramą atnešdavo priduoti. O šiemet viskas nusikėlė į liepą ir tik jai persiritus į antrą pusę grįžtame į dzūkiškas vėžes“, – kalba V. Martusevičius.

Daugiau nei dešimtmetį prekybos tinklui „Maxima“ voveraites tiekiančios įmonės atstovas įsitikinęs, kad sezono metu tiesiog privalu bent kartą kitą pasimėgauti voveraičių patiekalais, tačiau, nežinant grybingų vietų, net ir pusdienis praleistas miške gali nueiti perniek. Tad galimybė miško gėrybių įsigyti įprastose parduotuvėse – tikras išsigelbėjimas nepatyrusiems grybautojams.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, voveraitės kasmet labai laukiamos ir noriai perkamos.

Nuskintoms voveraitėms vanduo – ne draugas

„Man voveraitės net per daugybę metų išlieka delikatesu. Jų skonis niekad nepabosta, o ragaujami patiekalai visuomet siejasi su Lietuva, mišku, vaikyste. Nors dabar kulinarinių eksperimentų su voveraitėmis apstu – šefai visame pasaulyje jas naudoja ir su makaronais, ir su picomis – man skaniausi tradiciniai receptai. Vienas mėgstamiausių – tai močiutės gamintos voveraitės. Jas ji kepdavo su lašinukais – lengvai, vos keletą minučių, pagardinus druska ir pipirais, o patiekdavo su šviežiomis mūsų augintomis bulvėmis, keliais šaukštais grietinės ir smulkintais krapais“, – lig šiol mėgstamiausiu receptu dalijasi užkietėjęs grybautojas V. Martusevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad voveraitės yra saugios vartoti net termiškai neapdorotos, todėl jų nereikia nuvirti prieš valgant. Priešingai – gaminant voveraites vandens reikėtų vengti. Net plaunant šiuos grybus jų geriau nemirkyti vandenyje, o sausu būdu nuvalyti miško paklotės likučius, paskui tik lengvai praplauti po tekančiu vandeniu.

„Grybai lengvai atiduoda vandeniui maistines bei skonio savybes, tad per kruopščiai plaunant, o dar blogiau – pavirus ir išpylus vandenį – iš šio vertingo delikateso liks tik graži spalva“, – teigia V. Martusevičius.

Voveraites gaminti labai paprasta – norint jomis paskaninti bet kokį mėsos, žuvies ar daržovių patiekalą, galima jas tiesiog paskrudinti su trupučiu įkaitinto aliejaus arba sviesto. Norint, kad grybai apskrustų, juos reikėtų kepinti didelėje keptuvėje, dedant vienu sluoksniu ir paliekant pakankamai erdvės – tuomet grybuose esantis vanduo greitai išgaruos ir jie apkeps.

Kitas patikrintas būdas maksimaliai pasimėgauti voveraičių skoniu – patroškinti jas savose sultyse. Jeigu turite didesnį kiekį voveraičių, berkite jas į puodą su iš anksto pakepintais svogūnais ir česnakais, uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos kaitros. Šiukštu nepilkite jokio vandens – jo gausu pačiose voveraitėse, tad lėtai kaitinant puodas prisipildys skysčio. Vertingi grybai nepraras skonio, o kartu gausite nuostabų sultinį, kurį galima naudoti sriubai, padažui ar net užšaldyti žiemai.

Iš miško ar parduotuvės parneštas voveraites V. Martusevičius pataria laikyti šaldytuve, idealiausia temperatūra yra +4 laipsniai. Tokiomis sąlygomis šie grybai gali išbūti iki dviejų savaičių.

Norintiems pasimėgauti šviežių voveraičių derliumi, siūlomaa išbandyti nesudėtingus, bet išskirtinio skonio receptus.

Voveraičių sviestas

Reikės: 200-250 g šviežių voveraičių, 200 g kambario temperatūros sviesto, pora skiltelių česnako, 1-2 šalotinių svogūnėlių, čiobrelių (arba kitų mėgstamų prieskoninių žolelių), druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: didelėje keptuvėje ant trupučio įkaitinto aliejaus arba ghi sviesto pakepinkite voveraites apie 5 minutes, tuomet suberkite gerai susmulkintus svogūnus ir česnaką, čiobrelio lapelius ir pamaišydami kepkite dar kelias minutes. Nuimkite nuo viryklės, atvėsinkite, o tuomet gerai sukapokite pačias voveraites peiliu arba elektriniu smulkintuvu. Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukite mediniu šaukštu, kad taptų purus, paskaninkite druska ir pipirais bei sumaišykite su kepintomis ir susmulkintomis voveraitėmis. Šį mišinį iškart tepkite ant šviežios arba paskrudintos duonos arba gardinkite bet kokius patiekalus.

Voveraičių sviestą galite laikyti šaldytuve standžiai susukę į maistinę plėvelę, kepimo popierių arba hermetiškame indelyje. Jį taip pat patogu užšaldyti porcijomis ir išsaugoti vasaros skonį žiemai.

Karališka voveraičių sriuba

Reikės: 250-350 g šviežių voveraičių, dviejų svogūnų, keleto česnako skiltelių, 40 g sviesto, saujos saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje), 1 šaukšto miltų, 100 ml grietinėlės, druskos, pipirų pagal skonį, saujos krapų ir petražolių, kubelio vištienos sultinio.

Gaminame: Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes pasmulkinkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu. Saulėje džiovintus pomidorus susmulkinkite. Ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus. Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, miltais ir kepinkite apie 10 min., nuolat maišant. Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite dar 10-12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. Patiekiant paskaninkite sriubą kapotais krapais ir petražolėmis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  2. Grybavimo čempionato laimėtojas: kur ir ko šiuo metu ieškoti?
  3. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  4. Blynai, nukeliantys į vaikystės namus
  5. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  6. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  7. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  8. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  9. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  10. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  11. Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šventinių pavojų?
  12. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  13. Žiemą – daugiau dėmesio vaikų mitybai
  14. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  15. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla
  • Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija
  • Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui
  • Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

Kiti Straipsniai

Klaipėdos miesto įkūrimo šventė

Rugpjūčio 1-ąją kviečia Klaipėdos miesto įkūrimo šventė!

2025 07 30
Miškas

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30
Leliūnuose prasidėjo tarptautinis keramikos simpoziumas

Leliūnuose prasidėjo tarptautinis tradicinės keramikos simpoziumas

2025 07 30
Žemės ūkis

Ūkininkams – daugiau draudimo įmokų kompensacijų

2025 07 30
Keliaujame į Kirgiziją

Keliaujame į Kirgiziją: 10 dalykų, kurie atskleidžia šios šalies grožį

2025 07 29
Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

2025 07 29
Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

2025 07 29
Žvejai verda žuvienę

Kur susitinka jūra ir istorija – Jūros žvejo šventė Šventojoje

2025 07 29
„Nemunaičiai“ vizualizacija

Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą

2025 07 29
Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

2025 07 29

Skaitytojų nuomonės:

  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Buitinė chemija | pixabay.com, 6653167 nuotr.

Kokius pavojus slepia buitinė chemija?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai