Pirmadienis, 11 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gaminant voveraites – jokio vandens

www.alkas.lt
2023-08-13 06:00:53
0
Grybai, voveraitės | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Grybai, voveraitės | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Auksines voveraites lietuviai noriai savinasi kaip nacionalinį sezoninį skanumyną, tačiau jos laikomos vertingu ir gan brangiu delikatesu daugelyje šalių. Tai vienas vertingiausių grybų italų virtuvėje, o prancūzai kalbėdami apie voveraites pažymi pikantišką jų skonį su riešutų poskoniu bei abrikosų kvapo natomis. Lietuvoje kaip tik prasidėjo šių gražuolių grybų sezonas.

Didžiąją dalį savo gyvenimo didmenine miško uogų ir grybų prekyba užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, jog šie metai iš tiesų netipiniai, mat grybai kaip niekad vėlyvi.

„Jei taip ir toliau, dzūkų mergos bus nuogos! Pamenu, anksčiau per Jonines bent sriubai pasirinkti voveraičių būdavo įprasta. Labiau patyrę grybautojai tokiu metu jau ir kibirais rinkdavo, po vieną kitą kilogramą atnešdavo priduoti. O šiemet viskas nusikėlė į liepą ir tik jai persiritus į antrą pusę grįžtame į dzūkiškas vėžes“, – kalba V. Martusevičius.

Daugiau nei dešimtmetį prekybos tinklui „Maxima“ voveraites tiekiančios įmonės atstovas įsitikinęs, kad sezono metu tiesiog privalu bent kartą kitą pasimėgauti voveraičių patiekalais, tačiau, nežinant grybingų vietų, net ir pusdienis praleistas miške gali nueiti perniek. Tad galimybė miško gėrybių įsigyti įprastose parduotuvėse – tikras išsigelbėjimas nepatyrusiems grybautojams.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, voveraitės kasmet labai laukiamos ir noriai perkamos.

Nuskintoms voveraitėms vanduo – ne draugas

„Man voveraitės net per daugybę metų išlieka delikatesu. Jų skonis niekad nepabosta, o ragaujami patiekalai visuomet siejasi su Lietuva, mišku, vaikyste. Nors dabar kulinarinių eksperimentų su voveraitėmis apstu – šefai visame pasaulyje jas naudoja ir su makaronais, ir su picomis – man skaniausi tradiciniai receptai. Vienas mėgstamiausių – tai močiutės gamintos voveraitės. Jas ji kepdavo su lašinukais – lengvai, vos keletą minučių, pagardinus druska ir pipirais, o patiekdavo su šviežiomis mūsų augintomis bulvėmis, keliais šaukštais grietinės ir smulkintais krapais“, – lig šiol mėgstamiausiu receptu dalijasi užkietėjęs grybautojas V. Martusevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad voveraitės yra saugios vartoti net termiškai neapdorotos, todėl jų nereikia nuvirti prieš valgant. Priešingai – gaminant voveraites vandens reikėtų vengti. Net plaunant šiuos grybus jų geriau nemirkyti vandenyje, o sausu būdu nuvalyti miško paklotės likučius, paskui tik lengvai praplauti po tekančiu vandeniu.

„Grybai lengvai atiduoda vandeniui maistines bei skonio savybes, tad per kruopščiai plaunant, o dar blogiau – pavirus ir išpylus vandenį – iš šio vertingo delikateso liks tik graži spalva“, – teigia V. Martusevičius.

Voveraites gaminti labai paprasta – norint jomis paskaninti bet kokį mėsos, žuvies ar daržovių patiekalą, galima jas tiesiog paskrudinti su trupučiu įkaitinto aliejaus arba sviesto. Norint, kad grybai apskrustų, juos reikėtų kepinti didelėje keptuvėje, dedant vienu sluoksniu ir paliekant pakankamai erdvės – tuomet grybuose esantis vanduo greitai išgaruos ir jie apkeps.

Kitas patikrintas būdas maksimaliai pasimėgauti voveraičių skoniu – patroškinti jas savose sultyse. Jeigu turite didesnį kiekį voveraičių, berkite jas į puodą su iš anksto pakepintais svogūnais ir česnakais, uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos kaitros. Šiukštu nepilkite jokio vandens – jo gausu pačiose voveraitėse, tad lėtai kaitinant puodas prisipildys skysčio. Vertingi grybai nepraras skonio, o kartu gausite nuostabų sultinį, kurį galima naudoti sriubai, padažui ar net užšaldyti žiemai.

Iš miško ar parduotuvės parneštas voveraites V. Martusevičius pataria laikyti šaldytuve, idealiausia temperatūra yra +4 laipsniai. Tokiomis sąlygomis šie grybai gali išbūti iki dviejų savaičių.

Norintiems pasimėgauti šviežių voveraičių derliumi, siūlomaa išbandyti nesudėtingus, bet išskirtinio skonio receptus.

Voveraičių sviestas

Reikės: 200-250 g šviežių voveraičių, 200 g kambario temperatūros sviesto, pora skiltelių česnako, 1-2 šalotinių svogūnėlių, čiobrelių (arba kitų mėgstamų prieskoninių žolelių), druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: didelėje keptuvėje ant trupučio įkaitinto aliejaus arba ghi sviesto pakepinkite voveraites apie 5 minutes, tuomet suberkite gerai susmulkintus svogūnus ir česnaką, čiobrelio lapelius ir pamaišydami kepkite dar kelias minutes. Nuimkite nuo viryklės, atvėsinkite, o tuomet gerai sukapokite pačias voveraites peiliu arba elektriniu smulkintuvu. Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukite mediniu šaukštu, kad taptų purus, paskaninkite druska ir pipirais bei sumaišykite su kepintomis ir susmulkintomis voveraitėmis. Šį mišinį iškart tepkite ant šviežios arba paskrudintos duonos arba gardinkite bet kokius patiekalus.

Voveraičių sviestą galite laikyti šaldytuve standžiai susukę į maistinę plėvelę, kepimo popierių arba hermetiškame indelyje. Jį taip pat patogu užšaldyti porcijomis ir išsaugoti vasaros skonį žiemai.

Karališka voveraičių sriuba

Reikės: 250-350 g šviežių voveraičių, dviejų svogūnų, keleto česnako skiltelių, 40 g sviesto, saujos saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje), 1 šaukšto miltų, 100 ml grietinėlės, druskos, pipirų pagal skonį, saujos krapų ir petražolių, kubelio vištienos sultinio.

Gaminame: Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes pasmulkinkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu. Saulėje džiovintus pomidorus susmulkinkite. Ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus. Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, miltais ir kepinkite apie 10 min., nuolat maišant. Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite dar 10-12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. Patiekiant paskaninkite sriubą kapotais krapais ir petražolėmis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  2. Grybavimo čempionato laimėtojas: kur ir ko šiuo metu ieškoti?
  3. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  4. Blynai, nukeliantys į vaikystės namus
  5. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  6. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  7. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  8. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  9. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  10. 7 žygyje svarbiausi daiktai
  11. Kaip neapsinuodyti grybais
  12. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  13. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  14. Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams
  15. Ką sveikiausia tepti ant duonos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

2023 09 11
Žalia spalva pažymėtos Lenkijos užimtos žemės, kurios pagal taikos sutartį buvo priskirtos Lietuvai | wikipedia.org nuotr.

J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte

2023 09 11
pixabay.com, Firmbee nuotr.

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

2023 09 11
Pinigai | Pixabay nuotr.

Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?

2023 09 11
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Rusijos laukia neabejotinas krachas

2023 09 10
Neprisidėkite į krepšį bet ko: grybaujant gali praversti jūsų telefonas | Asociatyvi, Unsplash nuotr.

Neprisidėkite į krepšį bet ko: grybaujant gali praversti jūsų telefonas!

2023 09 10
Internete – visos sostinės kapavietės: naudojasi ir velionių giminės, ir istorijos mėgėjai | „Vilniaus plano“ nuotr.

Internete – visos sostinės kapavietės: naudojasi ir velionių giminės, ir istorijos mėgėjai

2023 09 10
Panevėžys | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Panevėžys kviečia dovanoti medelius

2023 09 10
Rodyti daugiau

Naujienos

Ėjimas, vaikščiojimas | pixabay.com, PublicDomainArchive nuotr.
Lietuvoje

Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis

2023 09 11
LRKM nuotr.
Lietuvoje

Ukrainai perduota puspenkto milijono šaudmenų

2023 09 11
Saulės elektrinės įrengimas | enmin.lt nuotr.
Lietuvoje

Audros niokojo ir saulės elektrines

2023 09 11
Žalias Kaunas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaunas imasi mažinti triukšmą ir taršą

2023 09 11
Aerodromas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Seime – svarstymai dėl dviejų aerodromų

2023 09 11
Ukrainos gynėjos | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai

2023 09 11
Namas su terasa | pixabay.com, Monikos nuotr.
Gamta ir žmogus

Patarimai norintiems įsirengti lauko terasą

2023 09 11
Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

2023 09 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie V. Valiušaitis. Baigti darbai malonūs!
  • Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Pajūrietis apie „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • >Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis
  • Ukrainai perduota puspenkto milijono šaudmenų
  • Audros niokojo ir saulės elektrines
  • Kaunas imasi mažinti triukšmą ir taršą
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

by Ditė Česėkaitė
2023 09 11
2
Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Vokietijos oro bendrovė „Lufthansa“ planuoja nuo šio žiemos sezono (spalio pabaigoje) didinti esamų skrydžių dažnį tarp Vilniaus ir Frankfurto, kuris...

Skaityti toliau

J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte

by daiva
2023 09 11
6
Žalia spalva pažymėtos Lenkijos užimtos žemės, kurios pagal taikos sutartį buvo priskirtos Lietuvai | wikipedia.org nuotr.

Nagrinėjant Vilniaus krašto lietuvių padėtį tarpukario laikotarpiu, ypač svarbus 1936 m. lapkričio 3 d. Vilniaus vaivadijos valdyboje vykusios slaptos saugumo...

Skaityti toliau

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

by Ditė Česėkaitė
2023 09 11
0
pixabay.com, Firmbee nuotr.

Šiandien išmanieji prietaisai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo būdo dalimi. Technologijų žinovė pataria, kaip tinkamai prižiūrint prietaisus pilnai išnaudoti jų galimybes...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie V. Valiušaitis. Baigti darbai malonūs!
  • Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Pajūrietis apie „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • >Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
Kitas straipsnis
Buitinė chemija | pixabay.com, 6653167 nuotr.

Kokius pavojus slepia buitinė chemija?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai