Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų

www.alkas.lt
2023-08-05 18:26:45
0
Serbentai | pixabay.com, Pezibear nuotr.

Serbentai | pixabay.com, Pezibear nuotr.

       

Serbentų metui besibaigiant, vertėtų nepraleisti paskutinės progos papildyti savo mitybą vitaminų bei mineralų gausa. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos pasižymi lėtinį uždegimą slopinančiomis medžiagomis. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, nuėmus serbentų derlių, juos galima konservuoti – taip galėsite mėgautis išskirtiniu uogų skoniu ištisus metus.

Galima vartoti pagal sveikatos poreikius

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visų trijų – raudonos, baltos ir juodos – spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies, taip pat vitaminų A, B ir C.

„Visų rūšių serbentai pasižymi gerosiomis savybėmis. Juos vartoti galite ir pagal savo organizmo poreikius: jei reikalingos medžiagos, slopinančios uždegimines reakcijas ar koreguojančios cholesterolio lygį, tai galite į mitybą įtrauki juoduosius serbentus. Juose esantis antocianinas ne tik padės su minėtomis problemomis, bet ir pagelbės virškinimo sistemos organams: kepenims, kasai bei bendrai pagerins virškinimo procesą. Be to, kitos medžiagos – oksikurmarino – galima rasti raudonuosiuose serbentuose, kurie normalizuoja kraujo krešėjimą. Tai svarbu infarkto profilaktikai“, – pažymi gydytoja dietologė.

Galima valgyti nors ir kasdien

Pasak ekspertės, vartojant serbentus, kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija, todėl reikėtų stebėti savo organizmo pojūčius: „Po žarnyno operacijų ar žarnyno ligų paūmėjimo ne visuomet iškart galima valgyti šviežias uogas. Be to, klaidinga manyti, kad uogų galima prisivalgyti metams į priekį. Tos naudingosios medžiagos, kurios yra uogose, veikia čia ir dabar – deja, jų prisikaupti organizme neišeina. Valgant serbentus taip pat svarbu jausti saiką ir neviršyti 200–300 gramų normos per dieną.“

Taip pat gydytoja dietologė pažymi, kad geriausias būdas konservuoti užderėjusius serbentus – juos šaldyti: „Uogas galima šaldyti tiesiog nuplautas ir nudžiovintas, bet taip pat jos gali būti trinamos ir tikrai nebūtina dėti papildomai cukraus ar kitų priedų. Nors dalis maistinių medžiagų šaldymo metu prarandama, vis tiek išlieka žmogui naudingas kiekis antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų.“

Gardinkite įvairius patiekalus

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tradiciškai serbentai yra desertų, ypač – pyragų, šerbetų ir ledų – sudedamoji dalis, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje jie dažnai naudojami ir kaip pikantiškų mėsos patiekalų garnyras.

„Kadangi serbentai prinoksta vasarą, tuomet geriausias metas juos valgyti šviežius, o nuėmus derlių galima konservuoti, gaminti gardžias uogienes bei sirupus, kurie leis mėgautis išskirtiniu serbentų skoniu ištisus metus. Be to, švieži serbentai puikiai tinka gardinti vasariškoms salotoms su žalumynais, kruopomis, pankoliais ir kedro riešutais. Dėl savo malonios rūgštelės serbentai tinkami ir padažams gaminti – jie gali būti tiek saldūs, tiek ir pikantiško skonio. Šios uogos taip pat dera prie žvėrienos kepsnių ar riebesnių patiekalų, o serbentų užtepėlė suteiks gaivumo ir sūrio užkandžiams“, – pasakoja specialistė.

Taip pat, pasak O. Suchočevos, šviežių arba džiovintų serbentų galima dėti į duonos, bandelių, keksiukų, sausainių, biskvitinių pyragų, bandelių, blynų ar vaflių tešlą arba naudoti kaip įdarą pyragams bei pyragaičiams. Be to, serbentų sultys puikiai tinka visų rūšių gėrimams ruošti: „Neskubėkite išmesti ir serbentų lapų: iš jų pasigaminsite gardžią bei sveikatai naudingą arbatą. Taigi, serbentų panaudojimas kulinarijoje – išties platus.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Serbentų panaudojimo galimybės – beribės
  2. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  3. Vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai
  4. Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų
  5. Riešutai – vitaminų lobynas
  6. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  7. Vitaminų abėcėlė: kokius pasirinkti?
  8. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  9. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  10. Slyvos – geresniam virškinimui ir savijautai
  11. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  12. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  13. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  14. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  15. Kodėl sveikiau rinktis lietuviškus gaminius

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

TVF misija
Lietuvoje

TVF: Lietuvos ekonomika augs, reikės atsakingų sprendimų

2025 11 24
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas nuotoliniu būdu dalyvavo EVT susitikime

2025 11 24
Žemė
Lietuvoje

Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai

2025 11 24
Dviračių takas
Lietuvoje

Seimo nariai ir žinovai teikia pasiūlymus dėl dviračių eismo saugumo

2025 11 24
Čiuožykla
Gamta ir žmogus

Sostinės Rotušės aikštė atvers kalėdinę čiuožyklą

2025 11 24
Kelias, žiema
Gamta ir žmogus

Pasirodžius snaigėms – prasideda avarijos keliuose

2025 11 24
Volodymyras Zelenskis
Lietuvoje

G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas

2025 11 24
Vandens telkinys
Lietuvoje

Klaipėda stiprina medžių apsaugą nuo bebrų daromos žalos

2025 11 24

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Betgi apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai
  • Vis dar aiškinasi apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Urbai apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • TVF: Lietuvos ekonomika augs, reikės atsakingų sprendimų
  • Prezidentas nuotoliniu būdu dalyvavo EVT susitikime
  • Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai
  • Su bankų vadovais I. Ruginienė aptarė sukčiavimo užkardymą, paslaugas regionuose

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Betgi apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai
  • Vis dar aiškinasi apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Urbai apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • juras apie Diskusija: Ar Lietuva paminėta dar 451 metais?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kauno vaikų darželis „Vila Vilaitė“ | vilavilaite.lt nuotr.

Išduotas pirmas Lietuvoje „auksinis“ sveiko viešojo maitinimo pažymėjimas!

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai