Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Arbūzų diena: kaip išsirinkti patį skaniausią?

www.alkas.lt
2023-08-03 11:01:01
0
Arbūzas

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Rugpjūčio 3-iąją pasaulis mini Arbūzo dieną ir toliau tęsia amžiną diskusiją – koks gi metodas garantuoja, kad visuomet skanautumėte tik sunokusį ir saldų arbūzą?

Įdomūs faktai apie arbūzą

Arbūzas gaivina, malšina troškulį ir yra išskirtinio skonio. Neįtikėtini ir jo panaudojimo būdai: juo lietuviai gardžiuojasi vienu, deda į kokteilius, ruošia iš jų salotas, užkandžius, saldumynus ar net kepa kepsninėse. Puikiai pažįstamas, bet šis gardumynas turi ir paslapčių. Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi faktais, kurie gali nustebinti.

Kadaise skonis ir išvaizda buvo kitokie. Arbūzai Senovės Egipte buvo auginami dar prieš 3,5 tūkst. metų! Jų sėklų archeologai rado ir faraono Tutanchamono kape. Tačiau, tyrėjų teigimu, egiptiečių arbūzai visai nebuvo saldūs – jų minkštimas buvo kietesnis, blyškios spalvos ir kartesnio skonio. Tad kodėl egiptiečiai juos mėgo? Net 92 proc. arbūzo sudaro vanduo, tad jie, kaip ir mus dabar, egiptiečius gelbėdavo karščiausiomis metų dienomis.

Galima jį valgyti visą – netgi žievę ir sėklas. Nors dažniausiai gardžiuojamės sultingu minkštimu, arbūzo žievė taip pat yra valgoma – joje gausu naudingų medžiagų. Azijoje žievelės dažnai kepamos, marinuojamos ar troškinamos, populiaru tą daryti ir Pietų Amerikoje. Tuo tarpu Artimuosiuose Rytuose naudojamos ir sėklos – jos džiovinamos bei skrudinamos (panašiai kaip moliūgų sėklos), kad būtų lengvas, traškus užkandis.

Valgykite į sveikatą – organizmas padėkos. „Visų pirma arbūzuose gausu likopeno – antioksidanto, kuris susijęs su vėžio prevencija. Taip pat jis geras vitaminų A ir C, mineralų, tokių kaip kalis, šaltinis. Be to, arbūze beveik nėra cholesterolio, riebalų ir natrio, – sako J. Sabaitienė. – O juose esančios aminorūgštys palaiko sveikas kraujagysles ir gerina kraujotaką. Geresnė kraujotaka reiškia, kad jis gali turėti ir teigiamą poveikį miegamajame – pagerinti potenciją.“

Besėkliai arbūzai nėra genetiškai modifikuoti. Arbūzai be sėklų gali pasirodyti keistenybė, tačiau jie nėra genetiškai modifikuoti organizmai (GMO). Jie – hibridizacijos, šimtmečius taikyto ūkininkavimo metodo, produktas. Arbūzai be sėklų yra hibridiniai vaisiai, išvesti kryžminiu būdu apdulkinant dvi skirtingas arbūzų rūšis, kurių kiekviena turi skirtingą chromosomų skaičių. Kai vaisius subręsta, jis būna nevaisingas dėl nesuderinto chromosomų skaičiaus.

2 pirštų metodas

Patuksenti, įvertinti „uodegėlę“, pakilnoti – kone kiekvienas turi savo patarimą, kaip išsirinkti saldų arbūzą. Kuris iš jų patikimiausias, gali parodyti ne tik praktika, bet ir patvirtinti geriausi arbūzų žinovai – jų augintojai.

Floridos ūkininkų patarimas dar prieš porą metų ėmė plisti socialiniuose tinkluose, kurių vartotojai patvirtina, kad dviejų pirštų triukas veikia.

„Šios gudrybės esmė visai paprasta. Tereikia įvertinti žievės raštą – išmatuoti arbūzo dryžių plotį. Pridėkite prie žievės suglaustus smilių ir vidurinį pirštą. Jei tarpas tarp tamsiai žalių dryžių yra panašaus pločio, arbūzas turėtų būti gerai išnokęs, ir jo skonis nenuvils“, – paaiškina J. Sabaitienė.

Žinoma, ne visų pirštai yra vienodi, tad vertėtų patikrinti išsirinktą arbūzą ir kitais metodais. Arbūzas neturėtų būti ypač blizgus, žalios juostos ant žievės turėtų būti tamsiai žalios, o šviesios – kreminės, šviesiai geltonos spalvos.

Taip pat J. Sabaitienė siūlo surasti taip vadinamą lauko dėmę – ši kitokios spalvos vieta ant žievės parodo, kur arbūzas nokdamas gulėjo ant žemės. Paprastai ji turėtų būti kreminės geltonos arba beveik oranžinės spalvos, ir tai rodo, kad arbūzas yra aromatingas. Nesirinkite arbūzo su itin šviesia dėme.

Pažiūrėkite ir į jo kotelį – šis turėtų būti sausas ir geltonai rudos spalvos. „Žalias kotelis gali reikšti, kad arbūzas dar nesubrendęs ir jam trūksta skonio bei saldumo“, – pataria vaisių žinovė.

Nebijokite ir lengvai į arbūzą pastuksenti. Jei garsas yra gilus ir tuščiaviduris, vaisius turi daugiau vandens ir greičiausiai yra prinokęs. Priešingai, jei jūsų stuktelėjimas skamba aukštesniu tonu, tai gali reikšti, kad arbūzo žievė per stora – tai yra, vaisius nėra visiškai prinokęs.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ananasai: kaip išsirinkti skaniausią?
  2. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  3. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  4. Minima Tarptautinės morkų diena
  5. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  6. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  7. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  8. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  9. Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?
  10. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  11. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  12. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  13. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  14. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  15. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę
  • Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paspirtukams skirtos stovėjimo vietos | K. Mačiūno nuotr.

Vilniuje įrenginėjamos vietos paspirtukams

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai