Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

www.alkas.lt
2023-05-29 06:00:57
2
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

       

Artėjant vasarai, vis daugiau žmonių laiką leidžia gamtoje ar savo namų terasose. Būdami lauke, dažnai ant kepsninės kepame mėsą, daržoves ar sūrį, o gamtoje žaidžiantys vaikai tampa vienais iš pirmųjų, ragaujančių iškeptą maistą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarbiausia, kad paruoštas maistas būtų saugus, tinkamas vaiko amžiui. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, vaikams ant kepsninės galima paruošti tiek pietus, tiek desertinius patiekalus.

Svarbiausia – neperkeptas maistas

Prieš kepant mėsą, ją marinuojame savo sugalvotu ar pasirinkto recepto marinatu. Tai darydami norime, kad mėsa įgautų išskirtinį skonių ir aromatą. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, marinatas gali apsaugoti ir nuo įvairių kenksmingų darinių. „Mėsos marinavimas  gali apsaugoti nuo įvairių darinių, darančių žalą mūsų organizmui. Vyno, alaus, teriyaki padažo, alyvuogių aliejaus ar kitų gaminių išskiriamos medžiagos, padeda mėsą iškepti tolygiau, be jos nudegimų. Jei mėsą kiek perkepta ir jos kraštai sudeginti, pastaruosius reikėtų nupjauti, kad galimi kancerogenai nepatektų į  kūną“, –  patarimais dalijosi dr. Edita Gavelienė.

Kepant mėsą naudoti mėsos termometrą ir jos neperkepti. Anot dr. Editos Gavelienės, perkepta mėsa dėl joje esančių kancerogenų gali kenkti kūnui: „Perkepant mėsą, joje gali atsirasti kenksmingų medžiagų, todėl labai svarbu kepant mėsą naudotis termometru. Tyrimai atskleidė, kad kepama mėsa turėtų pasiekti 70 laipsnių karštį ir jame pabūti dvi minutes, prieš ją nuimant nuo grilio.“

Iškeptą maistą labai svarbu laikyti atskirai nuo neruošto maisto. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, specialistai teigia, kad iškeptam maistui gavus sąlytį su neruoštu maistu, jis gali užsikrėsti įvairiomis bakterijomis. „Panaudojus lėkštę neruoštiems produktams, pirmiausia reikėtų ją išplauti ir tik tada dėti paruoštą maistą. Iškepus kepsninėje mėsą svarbu laikyti ją karštai, kad ji neprarastų savo teigiamų savybių. Mėsai atvėsus ją būtina įdėti į šaldytuvą, tam, kad ji išlaikytų šviežumą. Norint maistą pasišildyti, reikėtų užtikrinti, kad mėsa pasieks 75 laipsnių temperatūra, kitu atveju, ji praras naudingąsias savybes“, – teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Vaikams kepsninėje – mėsa ir desertai

Dažnai iškylaujat ir naudojant kepsnines, jos savo kvapais ir įvairiais įrankiais domina paauglius ir vaikus. „Rimi“  mėsos technologas Vidas Nadzeika teigia, kad paaugliai jau gali prisidėti prie gaminančių tėvų ir padėti jiems gaminti mėsą.

„Nors kepsninė yra karšta ir vaikams pavojinga, tačiau paaugliai jau gali pradėti tėvams padėti ruošti mėsą. Pirmiausia siūlyčiau pradėti nuo marinavimo, vaikai gali išbandyti savo mėgstamus skonius, eksperimentuoti. Vėliau vaikams galima padėti sumauti šašlykus ant iešmų arba sudėti mėsą ant grotelių. Galiausiai, matant, kad paauglys domisi, su priežiūra galima leisti jam kepti ir suprasti mėsos gaminimo ypatumus“, – sako Vidas Nadzeika.

Vaikų mėgstamiausias grilio patiekalas – dešrelės. Jas galima valgyti su visokiu garnyru ir įvairiomis formomis. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, reikėtų atsirinkti tinkamas dešreles kepimui: „Renkantis dešreles reikėtų atkreipti dėmesį į šviežumą. Nepatarčiau rinktis parūkytų ar virtų dešrelių, nes jos nėra tinkamos kepimui ant kepsninės. Tokios dešrelės jau yra termiškai apdorotos, tad jų papildomas apdorojimas gali būti kenksmingas. Kepimui ant grilio galima kepti visas dešreles – kiaulienos, vištienos, kalakutienos, jų pasirinkimas yra išties didelis.“

Ant grotelių galima kepti ne tik mėsą, daržoves, bet ir įvairius desertus. Vidas Nadzeika teigia, kad tokie patiekalai ypač populiarėja tarp jaunųjų grilio mėgėjų: „Ant kepsninės galime kepti vaisius ir zefyrus bei pyragus. Vienas iš tokių – populiarusis bananas, kurį pagaminti yra ypač paprasta. Reikia nenuluptą bananą uždėti ant grotelių, kol jis pajuoduos ir stipriai suminkštės, Jį perpjovus, galime jį paskaninti šokoladu, uogiene ar įvairiomis uogomis. Desertą valgyti reikėtų su šaukšteliu.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  2. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  3. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  4. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  5. Mityba svarbi ir sveikiems, ir sergantiems vaikams
  6. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  7. Kad džiaugsmo gamtoje neužgniaužtų ugnis
  8. Prezidente, ar tikrai GP vaikams yra reikalingas, teisėtas ir moksliškai pagrįstas?
  9. Specialistai nepritaria siūlymams vaikams tiekti ne šviežiai pagamintą, o pašildytą maistą
  10. 5 pamokos apie pinigus vaikams
  11. Kokie pavojai vaikams slypi internete?
  12. Teikiamas ieškinys dėl karantino žalos vaikams
  13. Tėvų klaidos vaikams kainuoja sveikus dantis
  14. VU mokslininkų tyrimo rezultatai: riboti ekranų naudojimo laiką vaikams – būtina 
  15. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Pajūrietis says:
    2 metai ago

    Vaikams – tik sveiką maistą. O kas siūloma?

    Atsakyti
    • Kaip kas? - says:
      2 metai ago

      Siūlomas puikiai subrandintas, kantriai išlaikytas, prieš 8 metus pasibaigusio galiojimo maistelis…

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai
Kultūra

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus
  • Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida
  • Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

Kiti Straipsniai

Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Plakatas iš lapkričio 21 d. mitingo

T. Baranauskas. Kultūrveibinai

2025 11 23
Seni išmanieji telefonai

Elektronikos „vaiduokliai“: kas nutinka užmirštiems įrenginiams?

2025 11 23
Vaistai, paracetamolis | Kauno klinikų nuotr.

Vaistai nuo temperatūros: kaip nepakenkti sveikatai? 

2025 11 23
Fizinis aktyvumas | dangerouslyfit.com nuotr.

Vaikų norą sportuoti didina aktyvūs tėvai

2025 11 22
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
LMTA liaudies instrumentų atlikėjai | S. Lukoševičiaus nuotr.

Dabarties ir ateities Lietuvos scenos žvaigždės koncertuos Lukiškių aikštėje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai