Ar žinojote, kad jogurtą pasigaminti galite ir patys namuose? Šį daugelio pamėgtą gaminį pasigaminti labai paprasta ir pigu, mat jam pagaminti prireiks vos dviejų dalykų – pieno ir šaukšto jau pagaminto jogurto.
Naminis jogurtas – kaip jį paruošti?
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad natūralus jogurtas – tarp lietuvių tampa vis populiaresnis.
„Natūralus jogurtas – universaliai panaudojamas virtuvėje. O kadangi yra dar ir sveikesnis pasirinkimas – jį lietuviai atranda vis labiau. Natūralus ar graikiškas jogurtas pasižymi didele baltymų gausa, jame taip pat yra randama ir natūralių probiotikų, kurie yra itin svarbūs kūnui. Naminis jogurtas dažniausiai valgomas pusryčiams, derinamas su granola ar uogomis, tačiau jo panaudojimo kulinarijoje galimybės – kur kas platesnės.
Iš natūralaus jogurto gaminami įvairiausi padažai, marinatai, gaminamos šaltos sriubos. Jis – puiki desertų sudedamoji dalis. Iš naminio jogurto gali būti kepama netgi duona“, – sako V. Juodkazienė ir pabrėžia, kad jogurto kiekvienas gali pasigaminti paprastai namuose.
Be to, jam paruošti užtenka vos kelių sudedamųjų dalių – pieno ir kelių šaukštų jau pagaminto jogurto.
Naminiam jogurtui pasigaminti reikės: 1 l pieno ir 6 šaukštų natūralaus jogurto.
Gaminimas: ruošiant šį receptą geriausia yra rinktis kuo riebesnį ir kuo natūralesnį pieną. Pieną pašildykite iki 45 °C. Nugriebkite susidariusią plutelę ir į šiltą pieną įmaišykite jogurtą. Supilkite visą masę į stiklainį, šiltai apvyniokite ir palikite šiltoje namų vietoje fermentuotis per naktį. Kitą dieną perkoškite susifermentavusį jogurtą per marlę. Nubėgusios skystosios dalies neišpilkite – tai pasukos, kurias taip pat galite naudoti. Likusi tirštoji dalis – graikiškas jogurtas.
Puikiai tinka marinatų gamyboje
Naminis jogurtas – puikiai tinka ir prie grilio patiekalų, kuriais atšilus orui mėgaujamės vis dažniau. Jogurtas sumaišytas su įvairiausiais prieskoniais: mėtomis, krapais, petražolėmis, bazilikais, pagardintas druska ir pipirais, Artimųjų Rytų šalyse dažnai patiekiamas prie mėsos, kartais netgi prie žuvies.
Be to, taip paruoštas jogurtas gali tapti ne tik puikiu padažu, bet ir marinatu. Ypač tinkančiu vištienai. Pasak V. Juodkazienės, taip paruoštame jogurte vištieną marinuoti galima nuo 20 min iki 2 val – kuo ilgiau mėsą laikysite marinate – tuo daugiau skonio į ją įsigers ir tuo minkštesnė ji taps.