Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos

www.alkas.lt
2023-04-10 14:13:27
0
Uogos, šilauogės

Uogos, šilauogės | pixabay.com Utroja0 nuotr.

       

Šilauogių parduotuvėse rasti galima ištisus metus. Šios antioksidantų, skaidulų ir vertingų vitaminų gausios uogos itin populiarios, o jų pardavimai nuosekliai auga kiekvienus metus.

Kiek šiluogių reikėtų suvalgyti per dieną?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors įprastai šilauogės auginamos Šiaurės pusrutulio vidutinėse ir arktinėse platumose bei tropikuose, lietuviai šias uogas augina ir patys. Tačiau dėl mūsų klimato sąlygų šilauogių derlių raškyti galime tik vasarai persiritus į antrąją pusę. Šilauogės – ne tik gardžios, bet ir kūnui visapusiškai naudingos. Šios uogos padeda aprūpinti organizmą būtinais natūraliais vitaminais ir vertingomis maistinėmis medžiagomis.

„Augdamos rūgščioje terpėje, šilauogės įgauna tų pačių naudingųjų savybių, kuriomis pasižymi lietuvių itin vertinamos spanguolės bei bruknės. Šilauogėse gausu flavonoidų ir fenolinių rūgščių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir laisvuosius radikalus neutralizuojančiomis savybėmis. Šiose uogose yra ir odos grožiui bei skaistumui itin svarbaus vitamino C, kitų mineralinių medžiagų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Visgi, kad ir kokios sveikos šios uogos – šilauogėmis reikėtų mėgautis su saiku. Geriausia – per dieną suvalgyti iki puodelio šių uogų.

Virtuvėje panaudosite įvairiai: ir pikantiškiems, ir saldiems patiekalams

Tai, kad šilauogės yra puikus ingredientas desertams gardinti, tikriausiai, nieko nenustebins. Pasak J. Sabaitienės, jas galima naudoti gaminant ledus, gardinti pavlovą, keksiukus. Tačiau šilauoges galima naudoti ir kituose kulinariniuose eksperimentuose.

„Natūralus jogurtas, pagardintas jomis ir sėklomis, bus labai gardus, tačiau visai nenuodėmingas pasirinkimas pusryčiams. Šilauoges galima derinti net prie kepsnių. Dubenyje sumaišę per pusę perpjautas uogas, smulkiai supjaustytą svogūną, petražoles ir šlakelį acto, pasiruošite prie skirtingų mėsos patiekalų puikiai derantį pagardą. Iš šilauogių galima pasigaminti čatnį, jis puikiai derės su sūriu ar šviežios duonos rieke. Beje, šios uogos netikėtų poskonių suteiks ir pavasariškoms gaivioms salotoms“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite šilauoges.

Kepti šokoladiniai bananai su uogomis

Jums reikės:

4 bananų

150 g juodojo šokolado

50 g šilauogių

50 g braškių

30 g migdolų lazdelių

Gaminame:

Nuplautus ir nenuluptus bananus įpjaukite. Pjūvis turėtų būti panašus kaip dešrainio bandelės (svarbu, kad įpjova nebūtų per visą banano ilgį). Sulaužykite šokoladą ir į kiekvieno banano vidų įdėkite po 3–4 jo gabalėlius. Suvyniokite bananus į foliją, dėkite ant grotelių ar tiesiai ant žarijų ir kepkite apie 10 minučių. Keptus bananus pagardinkite šviežiomis šilauogėmis, braškių gabalėliais, sausoje keptuvėje pakepintomis migdolų lazdelėmis.

Vištienos ir šilauogių salotos

Jums reikės:

500 g šviežios viščiukų broilerių filė

100 g mažųjų špinatų

Kelių saujų šilauogių

1 raudonojo svogūno

100 g ožkų sūrio

1 v. š medaus

2 a. š garstyčių

20 ml alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite orkaitėje. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais, sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Šilauogės dar vadinamos jaunystės uogomis
  3. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  4. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  5. 5 rūšių sėklos, naudingos virtuvėje
  6. Cukinijos naudingos ir kūdikiams, ir senoliams
  7. Šilauogės kelia nuotaiką ir stabdo senėjimą
  8. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  9. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  10. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  11. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  12. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  13. Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga
  14. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  15. Minima Tarptautinės morkų diena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pinigai
Lietuvoje

Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų

2025 11 13
Vilniaus rotušė
Lietuvoje

Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas

2025 11 13
Lietuvos kariuomenės analitikai
Lietuvoje

Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos

2025 11 13
Lietuvos mokslo taryba pristato Lietuvos mokslinių tyrimų infrastruktūros kelrodį
Lietuvoje

Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

2025 11 13
Pradedami magistralės nuo Marijampolės iki Lenkijos sienos tiesimo parengiamieji darbai
Lietuvoje

A. Zuokas ragina skubiai imtis veiksmų dėl vežėjų

2025 11 13
Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes
Lietuvoje

Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes

2025 11 13
Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatanto lenkų režisierius J. Skšyvanekas
Istorija

„Lietuviškas Vėlines“ pristatantis lenkų režisierius J. Skšyvanekas gilinasi į praeities ir dabarties nuodėmes

2025 11 13
Paukščių paroda
Gamta ir ekologija

Paroda Kaune kviečia susipažinti su gražiausiais ir įdomiausiais paukščiais

2025 11 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Tik apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų
  • Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas
  • Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos
  • Nuovargis ir sudėtinga susikaupti? Priežastis gali slypėti kraujyje

Kiti Straipsniai

Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Tik apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Žemės sklypas | vilnius.lt nuotr.

Vilniuje atlaisvinta daugiau nei 40 ha ploto

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai