Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas

www.alkas.lt
2023-04-09 14:17:24
0
Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

       

Lengvai pagaminami, gardūs, pigūs ir maistingi patiekalai – kiekvieno besiruošiančio šventėms siekiamybė. Vienas tokių, Velykų pusryčiams puikiai tiksiančių, užkandžių yra naminis paštetas, kurį pagaminsite vos per 20 minučių, o jo porcija tekainuos porą eurų. Šiam patiekalui paruošti užtenka kelių nebrangių ingredientų: kepenėlių, sviesto, svogūno, česnako ir mėgstamų prieskonių.

Šiek tiek pašteto istorijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad panašus į paštetą patiekalas nuo seno buvo gaminamas beveik visose Šiaurės bei Vidurio Europos šalių virtuvėse. Viduramžiais tai buvo vienas pagrindinių kaimo gyventojų valgių. Vis tik, būtent prancūzai daugiausiai eksperimentavo su šiuo receptu, derino prie jo įmantresnius priedus, įvairiausius prieskonius, žoleles.

Nenuostabu, kad paštetas iki šių dienų išliko vienu mėgstamiausiu prancūzų patiekalų. Statistika rodo, kad net 25 proc. prancūzų paštetą valgo bent kartą per savaitę, o 68 proc. – bent kartą per mėnesį.

Pigu, greita ir skanu: kaip pasigaminti paštetą namuose?

Pasak V. Juodkazienės, paštetas – puikiai tinka ne tik kasdienai, bet ir šventiniam stalui, o jį pasigaminti išties paprasta.

„Paštetas – vienas paprasčiausiai pagaminamų užkandžių. Jam tereikia vištienos, kiaulienos, anties ar veršienos kepenėlių, sviesto, svogūno, mėgstamų prieskonių. Be to, jį gaminant galima sunaudoti įvairiausius namuose esančius likučius. Čia puikiai tiks ir džiovinti vaisiai, grybai. Jeigu turite – paštetą galite pagardinti įvairiausiomis šviežiomis žolelėmis. Ypač čia tinka čiobreliai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak jos, kepenėles pirmiausia reikia supjaustyti ir kartu su svogūnais, smulkintu česnaku apkepti svieste. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir ragauti su mėgstama duona. Jeigu paštetui naudojate džiovintus grybus ar vaisius, prieš dedant į trintuvą kartu su kepenėlėmis, juos reikėtų palaikyti karštame vandenyje, kol išbrinks ir suminkštės.

„Iki“ atstovė dalijasi paprastai pagaminamo vištienos kepenėlių pašteto receptu. Šio patiekalo  porcija kainuos mažiau nei 2 eurus. Gaminant nurodytomis proporcijomis pašteto užtekti turėtų 4-iems asmenims.

Naminis paštetas

1 kg vištienos kepenėlių

1 didelio svogūno

50 g sviesto

250 ml grietinėlės

žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Imkite puodą, jame įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kepkite 2–3 minutes. Kepenėles susmulkinkite ir sudėkite į puodą. Kepkite, kol apskrus, maždaug 10–15 minučių. Viskam iškepus, į puodą pilkite grietinėlę. Viską išmaišykite. Imkite kepimo formą, į ją sudėkite paruoštą masę ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių arba tol, kol viršus gražiai apskrus. Iškeptą paštetą sutrinkite šakute, sudėkite į dėžutę su dangčiu ir dėkite į šaldytuvą. Atėjus Velykoms – patiekite ant stalo.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  2. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  3. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  4. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  5. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  9. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  10. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  11. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  12. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  13. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  14. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  15. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberalai: Valdantieji išsukinėja G. Palucką nuo apkaltos

2025 10 14
Ilgaamžiškumo kodas: kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta
Gamta ir žmogus

Kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“
  • Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai
  • Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys
  • Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Avarija | pixabay.com nuotr.

Avarija. Kaip nelikti be kaltės kaltu?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai