Šeštadienis, 26 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas

www.alkas.lt
2023-04-09 14:17:24
0
Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

Lengvai pagaminami, gardūs, pigūs ir maistingi patiekalai – kiekvieno besiruošiančio šventėms siekiamybė. Vienas tokių, Velykų pusryčiams puikiai tiksiančių, užkandžių yra naminis paštetas, kurį pagaminsite vos per 20 minučių, o jo porcija tekainuos porą eurų. Šiam patiekalui paruošti užtenka kelių nebrangių ingredientų: kepenėlių, sviesto, svogūno, česnako ir mėgstamų prieskonių.

Šiek tiek pašteto istorijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad panašus į paštetą patiekalas nuo seno buvo gaminamas beveik visose Šiaurės bei Vidurio Europos šalių virtuvėse. Viduramžiais tai buvo vienas pagrindinių kaimo gyventojų valgių. Vis tik, būtent prancūzai daugiausiai eksperimentavo su šiuo receptu, derino prie jo įmantresnius priedus, įvairiausius prieskonius, žoleles.

Nenuostabu, kad paštetas iki šių dienų išliko vienu mėgstamiausiu prancūzų patiekalų. Statistika rodo, kad net 25 proc. prancūzų paštetą valgo bent kartą per savaitę, o 68 proc. – bent kartą per mėnesį.

Pigu, greita ir skanu: kaip pasigaminti paštetą namuose?

Pasak V. Juodkazienės, paštetas – puikiai tinka ne tik kasdienai, bet ir šventiniam stalui, o jį pasigaminti išties paprasta.

„Paštetas – vienas paprasčiausiai pagaminamų užkandžių. Jam tereikia vištienos, kiaulienos, anties ar veršienos kepenėlių, sviesto, svogūno, mėgstamų prieskonių. Be to, jį gaminant galima sunaudoti įvairiausius namuose esančius likučius. Čia puikiai tiks ir džiovinti vaisiai, grybai. Jeigu turite – paštetą galite pagardinti įvairiausiomis šviežiomis žolelėmis. Ypač čia tinka čiobreliai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak jos, kepenėles pirmiausia reikia supjaustyti ir kartu su svogūnais, smulkintu česnaku apkepti svieste. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir ragauti su mėgstama duona. Jeigu paštetui naudojate džiovintus grybus ar vaisius, prieš dedant į trintuvą kartu su kepenėlėmis, juos reikėtų palaikyti karštame vandenyje, kol išbrinks ir suminkštės.

„Iki“ atstovė dalijasi paprastai pagaminamo vištienos kepenėlių pašteto receptu. Šio patiekalo  porcija kainuos mažiau nei 2 eurus. Gaminant nurodytomis proporcijomis pašteto užtekti turėtų 4-iems asmenims.

Naminis paštetas

1 kg vištienos kepenėlių

1 didelio svogūno

50 g sviesto

250 ml grietinėlės

žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Imkite puodą, jame įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kepkite 2–3 minutes. Kepenėles susmulkinkite ir sudėkite į puodą. Kepkite, kol apskrus, maždaug 10–15 minučių. Viskam iškepus, į puodą pilkite grietinėlę. Viską išmaišykite. Imkite kepimo formą, į ją sudėkite paruoštą masę ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių arba tol, kol viršus gražiai apskrus. Iškeptą paštetą sutrinkite šakute, sudėkite į dėžutę su dangčiu ir dėkite į šaldytuvą. Atėjus Velykoms – patiekite ant stalo.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  2. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  3. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  4. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  5. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  9. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  10. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  11. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  12. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  13. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  14. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  15. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Mikabalis apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Marija apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas
  • Kleboniškių muziejuje atidaryta paroda „Veltinio laikas: paveldas ir kūryba“
  • Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Kaip gelbėti odą nudegus saulėje?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Mikabalis apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Marija apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Avarija | pixabay.com nuotr.

Avarija. Kaip nelikti be kaltės kaltu?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai