Penktadienis, 28 balandžio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Įdomūs faktai apie užšaldymą ir atitirpinimą

www.alkas.lt
2022-08-28 13:39:49
0
Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Užšaldymas yra vienas geriausių būdų prailginti kai kurių maisto galiojimo laiką ir kovoti su maisto švaistymu. Tačiau jei užšaldysite netinkamai arba per ilgai, po kelių mėnesių galite labai nusivilti. „LG Electronics“ (LG) atskleidžia įdomių faktų apie užšaldymą ir atitirpinimą, kurie padės jums sutaupyti laiko ir pinigų bei užtikrins, kad net ir po kelių mėnesių maistas bus skanus.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia, prieš pradėdami šaldyti šios vasaros gaminius, įvertinkite, ar šaldiklyje yra vietos. Peržiūrėkite jame esančius gaminius, kurie šaldiklyje užsibuvo per ilgai, būtų saugiau išmesti.

Kai norėsite pradėti šaldyti maistą, pasirūpinkite uždaromomis dėžutėmis, įvairių dydžių šaldymo maišeliais, stipria folija ir žymekliu, kad galėtumėte pažymėti, kada maistas buvo įdėtas į šaldiklį. Užrašydami datas išvengsite spėliojimų. Tai taip pat padeda laikytis taisyklės „ką pirmą įdedu, pirmą ir išimu“, kad pirmiausia sunaudotumėte senesnius maisto gaminius.

Jei reikia greitai užšaldyti, pavyzdžiui, naminius ledus ar kitus produktus, įsitikinkite, kad šaldytuve yra „Express Freeze“ funkcija. Ją įjungus, šaldiklis užšaldo gaminius per labai trumpą laiką.

Kaip taisyklingai užšaldyti gaminius?

Žalia mėsa ir jūros gėrybės – jei mėsos ir jūros gėrybių neketinate naudoti iš karto, svarbu šiuos gaminius šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip keturias dienas, kad jie neprarastų vitaminų ir kitų vertingų maistinių medžiagų, taip pat kad juose nesusidarytų kenksmingų bakterijų.

Kaip užšaldyti: Jei norite užšaldyti šviežią mėsą ar jūros gėrybes, patariama mėsą išimti iš pakuotės ir sudėti į sandarią plėvelę, kepimo popierių arba įdėti į specialų šaldymo maišelį. Taip mėsa šaldiklyje išliks sultinga ir ilgiau išsilaikys.

Laikymas: Šviežia, termiškai neapdorota jautiena šaldiklyje gali būti laikoma 3–4 mėnesius, termiškai neapdorota vištiena – 9–12 mėnesių, o termiškai neapdorotos jūros gėrybės – 3–12 mėnesių.

Švieži vaisiai ir daržovės

Kaip užšaldyti vaisius: Prieš sudėdami į dėžutes ar maišelius, nuplaukite juos ir leiskite visiškai išdžiūti. Priklausomai nuo to, kaip juos naudosite vėliau, didesnius vaisius galite supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, tačiau mažesnes uogas palikite sveikas.

Kaip užšaldyti daržoves: Nuplaukite ir paruoškite daržoves taip, kaip ir vartojimui, pavyzdžiui, susmulkinkite morkas arba supjaustykite brokolius žiedynais, ir leiskite daržovėms visiškai išdžiūti. Kad daržovės būtų optimalaus skonio, išvirkite jas al dente (kad liktų kietokos), leiskite joms visiškai atvėsti ir sudėkite į šaldymo indą.

Laikymas: Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti.

Duonos gaminiai

Kaip užšaldyti: Parduotuvėje pirktą duoną galite laikyti originalioje pakuotėje. Jei duona yra naminė arba pirkta kepykloje, įsitikinkite, kad ji visiškai atvėso ir tada suvyniokite į foliją, kad ji išliktų šviežia.

Laikymas: Parduotuvėje pirktą duoną galima laikyti iki 3 mėnesių, o naminę – iki 6 mėnesių. Jei laikysite ilgiau, duona gali padžiūti.

Maisto likučiai arba pagamintas maistas

Iš anksto paruoštus patiekalus ir maisto likučius galima užšaldyti ir mėgautis jais vėliau.

Kaip užšaldyti: Įsitikinkite, kad maistas visiškai atvėso ant stalo (ne ilgiau kaip dvi valandas) arba šaldytuve, įdėkite jį į šaldymui tinkamą indą ar maišelį ir sandariai uždarykite. Dėdami karštą maistą tiesiai į šaldiklį, galite padidinti šaldiklio temperatūrą ir iš dalies atitirpinti tai, kas jame yra.

Laikymas: Virtos mėsos ar vištienos likučius šaldiklyje galima laikyti nuo 2 iki 6 mėnesių. Kiaušinių turinčius apkepus geriausia suvalgyti per 2–3 mėnesius.

Kaip tinkamai atitirpinti maistą?

Kai kuriais atvejais šaldytus maisto gaminius galima naudoti tiesiai iš šaldiklio, pavyzdžiui, šaldytas uogas, kurias galite iš karto įdėti į trintuvą. Tačiau kitais atvejais prieš ruošdami maistą, ypač žalią mėsą, turite iš anksto susiplanuoti ir maistą tinkamai atitirpinti bei atšildyti.       

Atitirpinimas šaldytuve: geriausia maistą atitirpinti įdėjus į šaldytuvą, tačiau tai užtruks ilgiau – mėsai atitirpinti prireiks maždaug 24 valandų. Atitirpinę galite vėl užšaldyti, tačiau tuomet gali nukentėti kokybė. Atšildymas šaltame vandenyje yra greitesnis, bet reikalauja daugiau dėmesio. Prieš dėdami gaminius į vėsų vandenį, įsitikinkite, kad maistas yra sandariame maišelyje, kad į jį nepatektų vandens.

Panardinkite maišelį į šaltą vandenį ir kas 30 minučių vandenį keiskite. Naudojant šį metodą maistas turi būti ruošiamas iš karto. Jei maistą atitirpinate mikrobangų krosnelėje, rekomenduojama jį paruošti iš karto.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 9 netikėti maisto gaminiai, kuriuos galima užšaldyti
  2. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  3. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą
  4. Į ką atkreipti dėmesį renkantis naują šaldytuvą?
  5. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Jogurtas | pixabay.com, Schaferle nuotr.

Kaip nesunkiai pasigaminti naminį jogurtą

2023 04 24
Trichineliozės pamiršti negalima

Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa

2023 04 23
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Naujo skonio maistui suteiks marinatai

2023 04 23
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni

2023 04 22
Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis

2023 04 22
Maisto papildai | Pixabay.com nuotr.

VMVT: maisto papildai skirti ne gydymui

2023 04 21
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų dieną – priminimas apie jų naudą

2023 04 19
Kodėl svarbu prieskonius laikyti tinkamai?

Egzotiškose šalyse lydi ir virškinimo negalavimai

2023 04 16
Šokoladas | pixabay.com nuotr.

Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku

2023 04 16
Pusryčių dėžutėje – sveikatai palankūs užkandžiai

Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai

2023 04 15
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvoje

Šachmatų mėgėjai varžysis dėl „Seimo taurės“

2023 04 28
Klaipėdos uostą stebi bepilotis | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos uoste „įdarbintas“ bepilotis

2023 04 28
Vaikų darželis | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

70 proc. vilniečių pateko į pasirinktus darželius

2023 04 28
Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymo projektui: atspirtis ne tik kurortams, bet ir visai šalies ekonomikai | Lietuvos kurortų asociacijos nuotr.
Lietuvoje

Pritarta Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymo projektui

2023 04 28
Kuršių mariose vyks tradicinių ir istorinių burlaivių regata „Burpilis 2017“
Gamta ir žmogus

„Žiobrinės“ Neringoje: galios įvažiavimo lengvata

2023 04 28
Matininkas | nzt.lt nuotr.
Lietuvoje

NŽT atskleidžia, kurie sklypai bus tikrinami

2023 04 28
Pažinkime lietuvos dvarus | G. Juodenas, Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr.
Istorija

Pažinti Lietuvos pilis ir dvarus pasiryžusių laukia įdomios patirtys

2023 04 28
„Lietuvos kinui“ priklausiusiose patalpose įsikurs Nacionalinė filmoteka | lrkm.lrv.lt nuotr.
Architektūra

„Lietuvos kino“ patalpose įsikurs filmoteka

2023 04 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Gitanas Nausėda lankosi Vokietijoje
  • Bartas apie Kinijos taikos gulbės šokis velnio kanopomis
  • Vietoj banknoto skaitmuo? apie I. Vėgėlė. Kontroliuojama demokratija įsibėgėja
  • Pagarba! apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šachmatų mėgėjai varžysis dėl „Seimo taurės“
  • Klaipėdos uoste „įdarbintas“ bepilotis
  • 70 proc. vilniečių pateko į pasirinktus darželius
  • Pritarta Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymo projektui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Kaip nesunkiai pasigaminti naminį jogurtą

by Ditė Česėkaitė
2023 04 24
0
Jogurtas | pixabay.com, Schaferle nuotr.

Ar žinojote, kad jogurtą pasigaminti galite ir patys namuose? Šį daugelio pamėgtą gaminį pasigaminti labai paprasta ir pigu, mat jam...

Skaityti toliau

Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa

by Ditė Česėkaitė
2023 04 23
0
Trichineliozės pamiršti negalima

Kiauliena – bene dažniausiai pirkinių krepšelyje atsidurianti mėsos rūšis, o savo populiarumo ji nepraranda ir atėjus pavasariui bei prasidėjus kepsnių...

Skaityti toliau

Naujo skonio maistui suteiks marinatai

by Ditė Česėkaitė
2023 04 23
0
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Tinkamai pasirinktas marinatas – labai paprastas ir geras būdas ruošiamai mėsai, daržovėms ir net vaisiams suteikti savito skonio. Marinatą namuose...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Gitanas Nausėda lankosi Vokietijoje
  • Bartas apie Kinijos taikos gulbės šokis velnio kanopomis
  • Vietoj banknoto skaitmuo? apie I. Vėgėlė. Kontroliuojama demokratija įsibėgėja
  • Pagarba! apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • NUORODOS apie E. Jovaiša: Valstybinei kalbai būtinas valstybinis požiūris
Kitas straipsnis
Kas svarbu įsirengiant darbo vietą?

Kas svarbu įsirengiant darbo vietą?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai