Nors ir saldžios, kukurūzų burbuolės dažniau valgomos kaip garnyras prie sūrių patiekalų ar vietoje užkandžio. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienės, kukurūzų burbuolės yra tarpinis variantas tarp kruopų ir daržovių, jose yra nemažai kompleksinių angliavandenių bei skaidulinių medžiagų.
Suvalgius saldžių kukurūzų burbuolių organizme greitai neišsiskiria insulinas, todėl ilgiau jaučiamas sotumo jausmas, kas itin palanku greitai išalkstantiems saldumynų mėgėjams. Nors kukurūzų paruošimo būdų labai daug, keli paprasti triukai leis burbuoles pagaminti minkštas ir gardžias – patarimais dalijasi „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika.
Kukurūzų nauda sveikatai
Kai kuriose šalyse kukurūzai yra tokie populiarūs, kaip bulvės Lietuvoje. Tiesa, ir lietuviai vis dažniau paskanauja tiek meksikietiško maisto, tiek patys bando ruošti kukurūzų burbuoles namuose.
„Kukurūzų burbuoles dažniausiai trumpai termiškai apdorojame, todėl juose išlieka daug organizmui naudingų medžiagų – vitaminų B ir C, kai kurių karotinoidų. Būtent gelsvuose kukurūzuose yra liuteino ir zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę, o ferulos rūgštis svarbi Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, cukrininio diabeto, vėžio prevencijai.
Įdomu tai, kad verdant ar kepant kukurūzų burbuoles ryškiau atsiskleidžia jų skonis, be to, nors vitamino C ir sumažėja, betakarotenų kiekis padidėja, tad galima sakyti, kad terminis apdorojimas nekeičia kukurūzų maistinės vertės“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Gydytoja priduria, kad kukurūzai tinka net ir sergantiems celiakija, nes juose nėra gliuteno. Tačiau juos atsargiau turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys žmonės – nors nuo vienos kukurūzų burbuolės cukraus lygis į aukštumas nepakils, reikėtų būti atsargiems valgant kitą angliavandeniais turtingą maistą.
Kaip išsikepti, kad būtų skaniausios
Jei burbuolės jau apvirtos, minkštesnės, galima jas verti ant plonesnio iešmo ir kepti. Tiesa, iškepus kartais gali likti kietas viduriukas. Pasak V. Nadzeikos, geriausia kukurūzų burbuoles kepti ant grotelių, nuolat vartant žnyplėmis, kol apskrus.„Specialiai jų marinuoti nereikia, bet kepant verta patepti patinkančiu padažu. Man asmeniškai skaniau aštresnis, nes tada kukurūzo saldumas susipina su padažo aštrumu.
O jei burbuoles prieš kepdami norite pamarinuoti, siūlau sumaišyti aliejų, druską, pagal skonį įmaišyti traiškyto česnako, įpilti citrinos sulčių, įberti čili pipiriukų ir truputį patinkančių žolelių. Nerekomenduočiau burbuolių barstyti vien sausais prieskoniais – kepant gali apkarsti“, – patirtimi dalinasi mėsos technologas. Jei taupote laiką, specialistas taip pat rekomenduoja nusipirkti jau apvirtų, supakuotų vakuume, paruoštų kepimui kukurūzų burbuolių ir mėgautis jų skoniu vos po kelių minučių.