Karštomis vasaros dienomis skubame gaivintis šaltais gėrimais, kuriuose plaukioja gaivinantys ledukai. Tačiau ką daryti, jei nespėjome jų užsišaldyti arba namuose neturime ledukų formelių? Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės Olgos Abramovos, juos galime pasigaminti ir iš kiekvieno namuose randamų daiktų, tokių kaip kiaušinių dėžutės, silikoninės keksiukų formelės ar mažos stiklinaitės. Tuo tarpu kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, ką galime dėti į ledukus, kad jie džiugintų akis ir pagražintų bet kokį kokteilį.
Ledukų formelės iš kiaušinių dėžučių
Jei šaldiklyje neturite ledukų, o namuose nėra formelių jiems pasigaminti, ledukų gamybai puikiai tiks ir namuose esantys daiktai, kuriuos galime panaudoti ne kartą.
„Tikriausiai kiekvieno namuose be vargo rasime kiaušinių dėžutę, kuri puikiai tiks ledo kubeliams pasigaminti. Tam geriau naudoti plastikines, tvirtesnes kiaušinių dėžutes, bet vienkartiniam panaudojimui puikiai tiks ir popierinės. Kiaušinių dėžutę išplaukite, dezinfekuokite bei pusiau užpildykite vandeniu ir padėkite į šaldytuvą – greitai turėsite tobulus ledo kubelius. Tačiau pasirūpinkite, kad dėžutėje nebūtų maisto likučių ar nemalonaus kvapo, nes priešingai nei daugelis galvoja, užšaldymo procesas nepanaikina blogų kvapų“, – pataria O. Abramova.
Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės, kitas ledo kubeliams gaminti naudingas daiktas yra kepimo formelės: „Jei namuose turite nedidelių silikoninių keksiukų ar šokolado formelių, galite jas išvalę drąsiai pilti vandenį ir taip pasigaminsite puikiausius ledukus. Svarbu vandens pilti nedaug, nes per dideli ledukai gali vėliau netilpti į stiklinę.“
Jei po ranka neturite jokių formelių ar kiaušinių dėžučių, gražius „sferinius“ ledo kubelius galite pasigaminti mažose stiklinaitėse. „Tik būkite atsargūs, kad jos nesudužtų, kai ateis laikas ledukus išimti. Yra ir viena gudrybė: tam, kad ledas lengviau atsilaisvintų, iš pradžių stikliuką pakiškite po karšto vandens srove. Taip galėsite saugiai „išformuoti“ kubelius“, – pataria O. Abramova.
Ledukų priedai – ne tik papuošimui, bet ir skoniui paįvairinti
Kaip teigia „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė, geras ledas turi būti skaidrus kaip stiklas, tad burbuliukai ar baltos dėmės, kurias kartais turi namuose gaminti ledukai, nėra geras ženklas: tai oras, susimaišęs su druskomis ir mineralais. Norint pasigaminti kokybiškus ir skaidrius ledukus, reikalingas pagrindinis elementas – grynas, geros kokybės vanduo.
Pasak kulinarijos technologės, prieš užšaldant ledukus į vandenį galima įdėti po uogą, mėtų lapelį, agurkų riekelę, apelsino ar citrinos žieveles: „Taip ledukas bus ne tik šaldymo priemonė, bet ir kokteilio papuošimas ar geriamo vandens paskaninimas. Jei norisi dar originalesnių ledukų, galima užšaldyti sulčių ar kavos kubelius.“
Populiarėja ir ledo kubeliai su įvairiais užšaldytais inkliuzais, tokiais kaip gėlių žiedai. Tačiau L. Barčaitė įspėja, kad jei į ledukus dedame žoleles ar gėles, jos turėtų būti tinkamos valgyti. Taip pat derėtų nepamiršti, jog viską, ką dėsime į ledukus, prieš tai reikėtų gerai nuplauti po šaltu vandeniu.
„Šis būdas, kai į ledo kubelius dedamos uogos, vaisiai, gėlių žiedlapiai arba įvairios žolelės, ne tik išradingai papuošia šventinius gėrimus, bet ir padeda išgerti daugiau vandens. Be to, tokie spalvoti ledukai ypač patrauklūs vaikams, kuriems išgerti daugiau skysčių gali būti sudėtingiau, o tai labai svarbu mūsų organizmui, ypač karštomis vasaros dienomis. Įvairūs užšaldyti inkliuzai ledukuose ne tik džiugins akis ir papuoš gėrimus, bet ir juos paskanins, tad galite drąsiai į ledukų indelius dėti metų, rozmarinų, ramunėlių žiedlapių, įvairių uogų ar citrusinių vaisių“, – pataria kulinarijos technologė.