Liepos 7-ąją dieną yra minima tarptautinė šokolado diena. Tai – vienas populiariausių saldumynų visame pasaulyje. Vis dėlto kiekviena šalis pasaulinę šokolado dieną švenčia savaip: rengia šokolado valgymo konkursus, parodas, muges, meistriškumo konkursus ir degustacijas.
Atskleiskite šokolado aromatą
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos skyriaus darbuotojas, sako, kad nors atrodo, kad šokoladą valgyti paprasčiau nei paprasta – tereikia atsilaužti iš plytelės, vis dėlto egzistuoja ir šokolado valgymo patarimai. Tinkamai pasiruošus valgyti šokoladą, jis bus idealios tekstūros, temperatūros, tirps burnoje ir suteiks stipresnių skonių pojūčių.
„Prieš valgydami šokoladą, turėtumėte prie jo prispausti nykštį, kad jis suminkštėtų ir išskirtų natūralų šokolado aromatą. Šis procesas yra labai svarbus, nes žmonės, kurie valgo šokoladą iš karto, skuba jį įsidėti į burną, nebeužuodžia skleidžiamo kvapo. Taip pat, prieš valgydami šokolado plytelę, perlaužkite ją pusiau. Šokolado lūžimas išlaisvins visus natūralius šokolado aromatus bei leis mėgautis kiekvienu kąsniu“, – pasakoja T. Lauvray.
Sakoma, kad kakavos pupeles, iš kurių gaminamas šokoladas, atrado Senovės Meksikos civilizacija. Majai šokoladą laikė dievų dovana ir vartoto jį kaip gėrimą, įmaišydami įvairių prieskonių. Šiuo metu kakavmedžiai auga atogrąžų miškuose – Vakarų Afrikoje ir tropinėje Azijoje. Jų sėklos, tai yra kakavos pupelės, perdirbamos į kakavos mitelius, kakavos sviestą ir šokoladą.
T. Lauvray sako, kad populiariausios šokolado rūšys yra trys – juodasis, baltasis ir pieniškas. Vis dėlto juodasis šokoladas tarp pirkėjų yra populiariausias. Juodasis šokoladas pagaminamas sumaišius kakavos masę, kakavos sviestą ir cukrų. Pieniškas – sumaišius kakavos masę, kakavos sviestą, cukrų ir pieno miltelius. Tuo tarpu baltasis šokoladas yra iš kakavos sviesto, cukraus ir pieno miltelių mišinys.
Juodas šokoladas – svoriui mesti
„Iki“ konditeris dalijasi ir dar keliais faktais apie šokoladą.
Juodas šokoladas naudingas sveikatai. Juodas šokoladas yra labai naudingas sveikatai ir turi antioksidacinių savybių. Jame gausu skaidulų, geležies, magnio ir daug kitų organizmui reikalingų mineralų. Visi šie junginiai pagerina širdies ir smegenų veiklą, mažina uždegimus, padeda mažinti svorį.
Šokolado skonio pašto ženklai. 2013 m. Belgija išleido daugiau kaip 500 000 pašto ženklų, kurie kvepėjo kakava ir buvo padengti laku, kad atrodytų kaip šokoladas. Šiems pašto ženklams netgi buvo naudojami specialūs klijai, kuriuos laižant jaučiamas šokolado skonis.
Šokoladas auga ant medžių. Iš kiekvieno kakavos medžio galima išauginti apie 2 500 pupelių, kurių per metus užauga apie 3,8 milijono. Vidutiniškai iš 10–12 ankščių yra gaunama apie 1 kilogramą drėgnų pupelių. Įprastomis auginimo sąlygomis kiekvienas kakavmedis kasmet duoda apie 1–2 kilogramus kakavos.
Suvartoja daugiausiai šokolado. Šveicarai yra didžiausi šokolado vartotojai pasaulyje. Jie per metus suvalgo šiek tiek mažiau nei 20 kilogramų šokolado. Tuo tarpu vidutinis amerikietis kasmet suvalgo apie 9,5 kilogramo šokolado.
Šokoladiniai keksiukai
Jums reikės:
1 ½ puodelio miltų
1/2 puodelio kakavos miltelių
3/4 puodelio granuliuoto cukraus
1 v. š kepimo miltelių
½ a. š druskos
1 puodelio šokolado drožlių
1 puodelio pieno
2 vnt. kiaušinių
½ a. š vanilės ekstrakto
1/3 puodelio augalinio aliejaus
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Viską gerai išmaišykite. Į atskirą dubenį supilkite pieną, kiaušinius, vanilę ir aliejų. Masę suplakite šakute. Skystų ingredientų masę supilkite į jau paruoštą tešlą. Gerai išmaišykite, kad neliktų miltų likučių. Viską tolygiai supilkite į keksiukų formeles ir ant viršaus užberkite šokolado drožlių. Įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 23-25 minutes. Smaližiaukite iš karto.