Antradienis, 3 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

www.alkas.lt
2022-05-23 06:06:23
1
Kepsniai, šnicelis

Maistas, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip namuose ruošti maistą, kad pavalgytumėte gardžiai, greitai ir nebrangiai? Kasdieninis maisto planavimas padeda išvengti jo švaistymo, sutaupyti nemažai laiko ir pinigų. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš vieno gaminimo pasiruošti du patiekalus ir kūrybiškai panaudoti vakarykščio maisto likučius.

„Kiekvienas mūsų dedame pastangas maitintis sveikai ir kuo dažniau gaminti namuose, bet dažno šaldytuve lieka daug indelių su maisto likučiais, kurie galiausiai keliauja į šiukšlių dėžę. Išmesdami dar puikiai vartojimui tinkantį maistą neatsakingai elgiamės tiek savo, tiek aplinkos atžvilgiu.

O juk maisto likučius galima sumaniai panaudoti kito patiekalo ruošimui – tai leidžia mažiau išleisti pinigų maistui, trumpiau praleisti virtuvėje ir, svarbiausia, prisidedama prie visame pasaulyje vis rimtesnės problemos – maisto švaistymo“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos statistika rodo, kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas, o visoje Europos Sąjungoje maisto atliekos sudaro 88 mln. tonų per metus.

E. Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau planuoja savo savaitės meniu, taip siekdami sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Įpročius keičia dar COVID-19 pandemijos įkarštyje išsiugdytas apsipirkimas – žmonės apsiperka rečiau, bet taip, kad maisto produktų užtektų ilgesniam laikui. Galiausiai, maisto gamybos pokyčius taip pat skatina augantis visuomenės sąmoningumas ekologijos bei tvarumo klausimais.

Tad jeigu maistą namuose gaminsite sumaniai, galėsite mėgautis kokybiškais ir gardžiais patiekalais virtuvėje sugaišdami mažiau laiko, išleisdami mažiau pinigų, o kartu ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Tą padaryti visai nesunku, tikina lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir dalijasi patarimais, kaip kūrybingai panaudoti maisto likučius.

Planavimas – itin svarbu

Maisto gamybos ekspertė B. Bratinskaitė sako, kad laiko taupymo virtuvėje gudrybės visiems gerai žinomos ir daugelio taikomos: pavyzdžiui, gaminti didesnį kiekį maisto, o kitą dieną likučius pasišildyti. Arba nesuvalgytus maisto likučius tiesiog padėti į šaldymo kamerą, kad įdedant minimaliai pastangų būtų galima net ir po kelių savaičių mėgautis naminiu maistu.

„Nors pripažinkime – valgyti tą patį patiekalą pora dienų iš eilės gali būti nuobodu, o dar sunkiau to nauda įtikinti vaikus. Tereikia šiek tiek kūrybingumo ir vienu metu galite nesunkiai paruošti ingredientus keliems patiekalams ir taip virtuvėje užtrukti kuo trumpiau“, – iš patirties kalba „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Nuo ko pradėti?

„Jeigu tik įmanoma – planuokite iš anksto. Susidarykite savaitės meniu planą, tuomet sumaniai panaudosite visą įsigytą maistą ir nereikės kasdien sukti galvos, kaip pamaitinti šeimą“, – planavimo svarbą pabrėžia ji.

Kitas svarbus niuansas – žinokite, kiek laiko galite likučius laikyti šaldytuve. Nereikia jų būtinai suvalgyti jau kitą dieną. Dauguma apdoroto maisto puikiausiai tinkami valgyti dar 3-4 dienas, tik žuvį ir jūros gėrybes reikėtų suvalgyti per dieną ar dvi. Jeigu žinote, kad per tiek laiko likučių nepanaudosite – ką galite, užšaldykite. Nepamirškite ant indo ar šaldymo maišelio pažymėti užšaldymo datą.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė primena nepamiršti prieskonių. Šaldytuve pabuvęs maistas gali šiek tiek prarasti skonį, tad ragaukite ir gardinkite likučius druska, pipirais, česnaku ar jo granulėmis, žolelėmis. Kartais viskas, ko reikia skonio atgaivinimui, būna ir vos keli lašai spaustos citrinos sulčių

„O svarbiausias patarimas – tiesiog kūrybiškai žiūrėkite į maisto gaminimą. Nebūtinai mėsa su daržovėmis ir kitą dieną turi būti pagrindiniu patiekalu. Vištiena, kiauliena ar jautiena gali nugulti ant lapinių salotų ir tapti lengva užkanda arba keliauti į sultinio puodą ir virsti gardžia sriuba“, – sako B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  2. „Maisto bankas“ kviečia aukoti
  3. Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui
  4. „Žalieji” teiginiai atskleidžia teigiamą maisto poveikį aplinkai. Ar tikrai?
  5. Kalio jodido tabletės: maisto papildas ir vaistas – skiriasi iš esmės
  6. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  7. Penkios kryptys, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?
  8. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  9. Ant šeimos stalo – ekologiški ir tvariai užauginti maisto gaminiai
  10. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  11. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  12. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  13. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  14. Domėjimasis šaltiena dar neišblėso
  15. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Juolab svarbu, kai: says:
    3 metai ago

    Programišiai kelia grėsmę pasaulio maisto tiekimo grandinėms
    – vz.lt/inovacijos/technologijos/2022/05/22/programisiai-kelia-gresme-pasaulio-maisto-tiekimo-grandinems?utm_source=nl&utm_medium=email&utm_campaign=naujienlaiskis-technologijos

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos ir Rusijos derybos Turkijoje 2025-06-02
Naujienos

Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties

2025 06 02
Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

Kiti Straipsniai

Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Automobilių statymas Neringoje

Nuo birželio – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

2025 06 02
Prasidedant priėmimui į aukštąsias mokyklas, Vilniaus universitetas siekia gerinti aukštojo mokslo prieinamumą ir siūlo individualiąsias studijas | VU nuotr.

Prasidedant priėmimui į aukštąsias mokyklas, VU siekia gerinti aukštojo mokslo prieinamumą ir siūlo individualiąsias studijas

2025 06 02
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras | LGGRTC nuotr.

LGGRTC galės gauti daugiau duomenų, reikalingų atpažinti pasipriešinimo okupacijoms dalyvių palaikus

2025 06 02
Kartų jungtis per pasakas: senolių savanorystė vaikų darželiuose | fabijoniskiuspn.lt nuotr.

Kartų jungtis per pasakas: senolių savanorystė vaikų darželiuose

2025 06 02
Tėvo dienos proga Prezidentas apdovanojo Lietuvos nusipelniusius tėvus ir globėjus | R. Dačkaus, Prezidentūros nuotr.

Tėvo dienos proga Prezidentas apdovanojo Lietuvos nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 06 02
Erkinio encefalito pavojai ir atmintinė | „Tamro Baltics“ nuotr.

Erkių laikas įsibėgėjo: žinovai pataria, kaip apsaugoti save ir artimuosius

2025 06 02
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ernestas apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

Prezidentas vyksta į Davoso ekonomikos forumą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai