Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

www.alkas.lt
2022-05-23 06:06:23
1
Kepsniai, šnicelis

Maistas, šnicelis | pixabay.com nuotr.

       

Kaip namuose ruošti maistą, kad pavalgytumėte gardžiai, greitai ir nebrangiai? Kasdieninis maisto planavimas padeda išvengti jo švaistymo, sutaupyti nemažai laiko ir pinigų. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš vieno gaminimo pasiruošti du patiekalus ir kūrybiškai panaudoti vakarykščio maisto likučius.

„Kiekvienas mūsų dedame pastangas maitintis sveikai ir kuo dažniau gaminti namuose, bet dažno šaldytuve lieka daug indelių su maisto likučiais, kurie galiausiai keliauja į šiukšlių dėžę. Išmesdami dar puikiai vartojimui tinkantį maistą neatsakingai elgiamės tiek savo, tiek aplinkos atžvilgiu.

O juk maisto likučius galima sumaniai panaudoti kito patiekalo ruošimui – tai leidžia mažiau išleisti pinigų maistui, trumpiau praleisti virtuvėje ir, svarbiausia, prisidedama prie visame pasaulyje vis rimtesnės problemos – maisto švaistymo“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos statistika rodo, kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas, o visoje Europos Sąjungoje maisto atliekos sudaro 88 mln. tonų per metus.

E. Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau planuoja savo savaitės meniu, taip siekdami sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Įpročius keičia dar COVID-19 pandemijos įkarštyje išsiugdytas apsipirkimas – žmonės apsiperka rečiau, bet taip, kad maisto produktų užtektų ilgesniam laikui. Galiausiai, maisto gamybos pokyčius taip pat skatina augantis visuomenės sąmoningumas ekologijos bei tvarumo klausimais.

Tad jeigu maistą namuose gaminsite sumaniai, galėsite mėgautis kokybiškais ir gardžiais patiekalais virtuvėje sugaišdami mažiau laiko, išleisdami mažiau pinigų, o kartu ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Tą padaryti visai nesunku, tikina lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir dalijasi patarimais, kaip kūrybingai panaudoti maisto likučius.

Planavimas – itin svarbu

Maisto gamybos ekspertė B. Bratinskaitė sako, kad laiko taupymo virtuvėje gudrybės visiems gerai žinomos ir daugelio taikomos: pavyzdžiui, gaminti didesnį kiekį maisto, o kitą dieną likučius pasišildyti. Arba nesuvalgytus maisto likučius tiesiog padėti į šaldymo kamerą, kad įdedant minimaliai pastangų būtų galima net ir po kelių savaičių mėgautis naminiu maistu.

„Nors pripažinkime – valgyti tą patį patiekalą pora dienų iš eilės gali būti nuobodu, o dar sunkiau to nauda įtikinti vaikus. Tereikia šiek tiek kūrybingumo ir vienu metu galite nesunkiai paruošti ingredientus keliems patiekalams ir taip virtuvėje užtrukti kuo trumpiau“, – iš patirties kalba „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Nuo ko pradėti?

„Jeigu tik įmanoma – planuokite iš anksto. Susidarykite savaitės meniu planą, tuomet sumaniai panaudosite visą įsigytą maistą ir nereikės kasdien sukti galvos, kaip pamaitinti šeimą“, – planavimo svarbą pabrėžia ji.

Kitas svarbus niuansas – žinokite, kiek laiko galite likučius laikyti šaldytuve. Nereikia jų būtinai suvalgyti jau kitą dieną. Dauguma apdoroto maisto puikiausiai tinkami valgyti dar 3-4 dienas, tik žuvį ir jūros gėrybes reikėtų suvalgyti per dieną ar dvi. Jeigu žinote, kad per tiek laiko likučių nepanaudosite – ką galite, užšaldykite. Nepamirškite ant indo ar šaldymo maišelio pažymėti užšaldymo datą.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė primena nepamiršti prieskonių. Šaldytuve pabuvęs maistas gali šiek tiek prarasti skonį, tad ragaukite ir gardinkite likučius druska, pipirais, česnaku ar jo granulėmis, žolelėmis. Kartais viskas, ko reikia skonio atgaivinimui, būna ir vos keli lašai spaustos citrinos sulčių

„O svarbiausias patarimas – tiesiog kūrybiškai žiūrėkite į maisto gaminimą. Nebūtinai mėsa su daržovėmis ir kitą dieną turi būti pagrindiniu patiekalu. Vištiena, kiauliena ar jautiena gali nugulti ant lapinių salotų ir tapti lengva užkanda arba keliauti į sultinio puodą ir virsti gardžia sriuba“, – sako B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  2. „Maisto bankas“ kviečia aukoti
  3. Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui
  4. „Žalieji” teiginiai atskleidžia teigiamą maisto poveikį aplinkai. Ar tikrai?
  5. Kalio jodido tabletės: maisto papildas ir vaistas – skiriasi iš esmės
  6. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  7. Penkios kryptys, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?
  8. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  9. Ant šeimos stalo – ekologiški ir tvariai užauginti maisto gaminiai
  10. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  11. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  12. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  13. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  14. Domėjimasis šaltiena dar neišblėso
  15. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Juolab svarbu, kai: says:
    3 metai ago

    Programišiai kelia grėsmę pasaulio maisto tiekimo grandinėms
    – vz.lt/inovacijos/technologijos/2022/05/22/programisiai-kelia-gresme-pasaulio-maisto-tiekimo-grandinems?utm_source=nl&utm_medium=email&utm_campaign=naujienlaiskis-technologijos

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • >>> apie Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?
  • V V P I ukf 1976 apie Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?
  • LRT R 10-12, + ŽR apie V. Sinica. Migracijos politika tampa pavojinga
  • ŽR: Atviras pokalbis apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“
  • Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Ilgaamžiškumo kodas: kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta

Kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta

2025 10 14
Plakatas Vilko vaikai

Klaipėdoje ir Vilniuje bus prisimintas nutylėtas Mažosios Lietuvos gyventojų genocidas

2025 10 14
Šeduvos kraštotyros muziejuje – pažintis su karališkuoju miesto amatu

Šeduvos kraštotyros muziejuje – pažintis su karališkuoju miesto amatu

2025 10 14
Pirmas pasaulinis karas

Nauji Lietuvos nacionalinio muziejaus eksponatai, įsigyti 2025 metais

2025 10 14
Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Amerikos lietuvių kultūros archyvo bendradarbiavimas tęsiasi

Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Amerikos lietuvių kultūros archyvo bendradarbiavimas tęsiasi

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Ministrė Pirmininkė Inga Ruginienė dalyvavo Trakų kultūros ir meno centre vykstančioje Lietuvos kultūros centrų asociacijos konferencijoje

Įvyko konferencija „Kultūros galia: regionų kultūros centrų vaidmuo valstybės atsparumui“

2025 10 13
Prasidėjo Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ regioniniai turai

Prasidėjo Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ regioniniai turai

2025 10 13
Kazys Lazauskas užfiksavo Aušrelės įamžinimo Birštone akimirkas 2025 m. Paminklas Lietuvos laisvės kovotojams buvo pastatytas 1992 m. partizanų artimųjų ir Birštono savivaldybės lėšomis, autorius Saulius Dulksnys

R. Pauliukaitienė. Ji svajojo tapti mokytoja (I)

2025 10 13

Skaitytojų nuomonės:

  • >>> apie Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?
  • V V P I ukf 1976 apie Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?
  • LRT R 10-12, + ŽR apie V. Sinica. Migracijos politika tampa pavojinga
  • ŽR: Atviras pokalbis apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

Prezidentas vyksta į Davoso ekonomikos forumą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai