Penktadienis, 30 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

www.alkas.lt
2022-01-02 14:27:52
0
Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

Maistas, rauginti kopūstai | pixabay.com nuotr.

Šventiniam maratonui einant į pabaigą metas organizmą praturtinti vitaminais. Jolanta Sabaitienė prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tam padaryti puikiai tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir rauginti produktai, pavyzdžiui, nuo seno pamėgti rauginti kopūstai.

Rauginti kopūstai pasižymi ne tik sveikatai naudingomis savybėmis, bet ir yra universaliai panaudojami: jais galima praturtinti sriubas ir troškinius. Be to, rauginti kopūstai yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies, sumuštinių, netgi azijietiškų suktinukų.

J. Sabaitienė, teigia, kad rauginti kopūstai lietuvių mėgstami ir namuose buvo raugiami nuo seno.

„Rauginti kopūstai lietuvių taip vertinami ne veltui – jie itin maistingi, juose gausu įvairiausių kūnui naudingų medžiagų. Be to, jie pasižymi ir išraiškingu skoniu, tinkančių praturtinti įvairiausius patiekalus.

Būtent dėl šios priežasties raugintus kopūstus reikėtų įtraukti į savo kasdienę mitybą, o ypač žiemos sezoną, norint organizmą praturtinti vitaminais“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

J. Sabaitienė, sako, kad ko gero, dažniausiai raugintas daržoves įsivaizduojame kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau tiek raugintus kopūstus, tiek azijietišką jų versiją – kimčius, maisto gamyboje galima panaudoti kur kas plačiau.

„Raugintus kopūstus galima troškinti su grybais, keptomis dešrelėmis ir virtomis bulvėmis. Įvairiausios raugintos daržovės, o tarp jų ir rauginti kopūstai, gali tapti mėsainių ar karštų sumuštinių skonius praturtinančiu ingredientu, o ką jau kalbėti apie nuostabius raugintų daržovių troškinius.

Pabandykite jomis pagardinti ryžius, įdaryti azijietiškus ryžių lakštų suktinukus, derinkite net su šviežiomis daržovių salotomis ir, svarbiausia, nepabijokite paieškoti naujų ir netikėtų kombinacijų“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie raugintus kopūstus.

Keli įdomūs faktai apie raugintus kopūstus

Fermentacija. Viena vertus, paruošti raugintus kopūstus neužtrunka ilgai – kopūstus pakanka pagardinti druska bei mėgstamais prieskoniais. Tačiau po to tenka juos prislėgti ir gerokai, bent jau mėnesį, palūkėti, kol įvyksta fermentacija. Jos metu grybeliai bei bakterijos, natūraliai esantys kopūstuose, vartodami cukrų pradeda išskirti rūgštis, taigi ilgainiui kopūstai įgauna išraiškingą skonį ir tampa apsaugoti nuo sugedimo.

Maistinė vertė. Raugintuose kopūstuose slypi daugybė vertingų maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. 100-te gramų raugintų kopūstų tėra vos 19 kalorijų, tačiau ten slypi visa šūsnis vitaminų: vitamino C – itin svarbaus imuniteto stiprinimui, vitaminų B6, K1 bei K2, atliekančių svarbų vaidmenį kaulų augimo procese. Negana to, rauginti kopūstai puikus probiotikų, susidarančių fermentacijos metu, šaltinis.

Druska. Pagrindinis ingredientas, gaminant raugintus kopūstus, yra druska, kurios funkcija – ištraukti kopūstuose esantį vandenį ir skatinti fermentacijos procesą. Taigi, raugintuose kopūstuose gausu natrio. Nepaisant to, kad šis mineralas svarbus žmogaus organizmui, nerekomenduojama druskos vartoti per daug, taigi ir raugintais kopūstais gardžiuotis reikia saikingai.

Patiekalų įvairovė. Raugintus kopūstus galima skanauti ir vienus, tačiau jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Taip pat, jie yra pagrindinis Europoje populiaraus turkiško patiekalo, sarmos – kopūstų suktinukų, ingredientas. Vokietijoje rauginti kopūstai dažniausiai valgomi su mėsos patiekalais, ypač su dešrelėmis ir bulvėmis. Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos, kadangi kopūstai suteikia puikiai tinkantį švelniai rūgštoką skonį.

Kitoks kulinarinis požiūris. Nors Europoje rauginti kopūstai dažniausiai vartojami ruošiant karštus patiekalus, JAV jais įdaromi net sumuštiniai. Pavyzdžiui, rauginti kopūstai yra populiaraus Reubeno sumuštinio sudedamoji dalis, kuri puikiai papildo sūrio ir sūdytos jautienos skonį. O štai Niujorko gatvėse pardavinėjami dešrainiai nebūtų dešrainiai be raugintų kopūstų. Taip pat jie dažnai naudojami ruošiant mėsainius bei gardžius apkepus su dešrelėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  2. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  3. Ananasas – ne tik stalo puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas | lnb.lt nuotr.
    Kultūra

    Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas

    2025 05 30
    Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija | D. Rimeikos nuotr.
    Kultūra

    Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

    2025 05 30
    Turkija imasi tarpininkavimo tarp Maskvos ir Kijevo
    Ukrainos balsas

    Ukraina spaudžia Rusiją: ar įvyks tikros taikos derybos?

    2025 05 29
    Pinigai
    Lietuvoje

    Liberalai lauks Finansų ministerijos plano šešėliui mažinti  

    2025 05 29
    Danės upė
    Lietuvoje

    Baigiamos tvarkyti Danės upės pakrantės

    2025 05 29
    Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
    Lietuvoje

    L. Jonauskas ragina nuo taršos gelbėti Žibos upelį

    2025 05 29
    Lampėdžių paplūdimys
    Lietuvoje

    Kauniečius pasitinka atnaujinti paplūdimiai

    2025 05 29
    Zarasai kviečia į parodos „Laukinės sienos – laikas" atidarymą
    Menas

    Zarasai kviečia į parodos „Laukinės sienos – laikas” atidarymą naujose erdvėse

    2025 05 29

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
    • >Naivus klausimas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
    • Rimgaudas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
    • Aleksas Tarnas apie Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas
    • VU pernai išdalijo rekordinį skaičių specialių stipendijų – kviečia teikti paraiškas ir šiais metais
    • Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija
    • Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui

    Kiti Straipsniai

    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17
    Maistas, maisto ruošimas

    Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

    2025 05 10
    Mėsa, kiaulienos kepsnys

    Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

    2025 05 03
    Bananai | pixabay.com nuotr.

    Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

    2025 05 01
    Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

    Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

    2025 04 27
    Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

    5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

    2025 04 20

    Skaitytojų nuomonės:

    • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
    • >Naivus klausimas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
    • Rimgaudas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
    • Aleksas Tarnas apie Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas
    • >skt. apie Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė | KAM, A. Pliadžio nuotr.

    Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai