Antradienis, 26 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

www.alkas.lt
2022-01-02 14:27:52
0
Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

Maistas, rauginti kopūstai | pixabay.com nuotr.

       

Šventiniam maratonui einant į pabaigą metas organizmą praturtinti vitaminais. Jolanta Sabaitienė prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tam padaryti puikiai tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir rauginti produktai, pavyzdžiui, nuo seno pamėgti rauginti kopūstai.

Rauginti kopūstai pasižymi ne tik sveikatai naudingomis savybėmis, bet ir yra universaliai panaudojami: jais galima praturtinti sriubas ir troškinius. Be to, rauginti kopūstai yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies, sumuštinių, netgi azijietiškų suktinukų.

J. Sabaitienė, teigia, kad rauginti kopūstai lietuvių mėgstami ir namuose buvo raugiami nuo seno.

„Rauginti kopūstai lietuvių taip vertinami ne veltui – jie itin maistingi, juose gausu įvairiausių kūnui naudingų medžiagų. Be to, jie pasižymi ir išraiškingu skoniu, tinkančių praturtinti įvairiausius patiekalus.

Būtent dėl šios priežasties raugintus kopūstus reikėtų įtraukti į savo kasdienę mitybą, o ypač žiemos sezoną, norint organizmą praturtinti vitaminais“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

J. Sabaitienė, sako, kad ko gero, dažniausiai raugintas daržoves įsivaizduojame kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau tiek raugintus kopūstus, tiek azijietišką jų versiją – kimčius, maisto gamyboje galima panaudoti kur kas plačiau.

„Raugintus kopūstus galima troškinti su grybais, keptomis dešrelėmis ir virtomis bulvėmis. Įvairiausios raugintos daržovės, o tarp jų ir rauginti kopūstai, gali tapti mėsainių ar karštų sumuštinių skonius praturtinančiu ingredientu, o ką jau kalbėti apie nuostabius raugintų daržovių troškinius.

Pabandykite jomis pagardinti ryžius, įdaryti azijietiškus ryžių lakštų suktinukus, derinkite net su šviežiomis daržovių salotomis ir, svarbiausia, nepabijokite paieškoti naujų ir netikėtų kombinacijų“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie raugintus kopūstus.

Keli įdomūs faktai apie raugintus kopūstus

Fermentacija. Viena vertus, paruošti raugintus kopūstus neužtrunka ilgai – kopūstus pakanka pagardinti druska bei mėgstamais prieskoniais. Tačiau po to tenka juos prislėgti ir gerokai, bent jau mėnesį, palūkėti, kol įvyksta fermentacija. Jos metu grybeliai bei bakterijos, natūraliai esantys kopūstuose, vartodami cukrų pradeda išskirti rūgštis, taigi ilgainiui kopūstai įgauna išraiškingą skonį ir tampa apsaugoti nuo sugedimo.

Maistinė vertė. Raugintuose kopūstuose slypi daugybė vertingų maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. 100-te gramų raugintų kopūstų tėra vos 19 kalorijų, tačiau ten slypi visa šūsnis vitaminų: vitamino C – itin svarbaus imuniteto stiprinimui, vitaminų B6, K1 bei K2, atliekančių svarbų vaidmenį kaulų augimo procese. Negana to, rauginti kopūstai puikus probiotikų, susidarančių fermentacijos metu, šaltinis.

Druska. Pagrindinis ingredientas, gaminant raugintus kopūstus, yra druska, kurios funkcija – ištraukti kopūstuose esantį vandenį ir skatinti fermentacijos procesą. Taigi, raugintuose kopūstuose gausu natrio. Nepaisant to, kad šis mineralas svarbus žmogaus organizmui, nerekomenduojama druskos vartoti per daug, taigi ir raugintais kopūstais gardžiuotis reikia saikingai.

Patiekalų įvairovė. Raugintus kopūstus galima skanauti ir vienus, tačiau jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Taip pat, jie yra pagrindinis Europoje populiaraus turkiško patiekalo, sarmos – kopūstų suktinukų, ingredientas. Vokietijoje rauginti kopūstai dažniausiai valgomi su mėsos patiekalais, ypač su dešrelėmis ir bulvėmis. Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos, kadangi kopūstai suteikia puikiai tinkantį švelniai rūgštoką skonį.

Kitoks kulinarinis požiūris. Nors Europoje rauginti kopūstai dažniausiai vartojami ruošiant karštus patiekalus, JAV jais įdaromi net sumuštiniai. Pavyzdžiui, rauginti kopūstai yra populiaraus Reubeno sumuštinio sudedamoji dalis, kuri puikiai papildo sūrio ir sūdytos jautienos skonį. O štai Niujorko gatvėse pardavinėjami dešrainiai nebūtų dešrainiai be raugintų kopūstų. Taip pat jie dažnai naudojami ruošiant mėsainius bei gardžius apkepus su dešrelėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  2. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  3. Ananasas – ne tik stalo puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke

2025 08 26
Paveldotvarka
Lietuvoje

Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai

2025 08 26
AIS
Lietuvoje

ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema

2025 08 26
„Gmail“
Gamta ir žmogus

Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

2025 08 26
Keltas
Lietuvoje

„DFDS“ plečia paslaugas kelionėms Baltijos jūra

2025 08 26
Metju Vitakeris ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Ministrė su JAV ambasadoriumi prie NATO aptarė gynybos klausimus

2025 08 26
Vaikas su akiniais
Gamta ir žmogus

Akinių lęšių kompensavimu pasinaudojo per 2,5 tūkst. vaikų

2025 08 26
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su darbo vizitu lankysis Suomijoje

2025 08 26

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • Kęstutis K.Urba apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • m apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • Rimvydas apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke
  • Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai
  • ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema
  • Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Laikas išvalyti rūsį: kiek iš tiesų galioja maisto konservai?

Laikas išvalyti rūsį: kiek iš tiesų galioja maisto konservai?

2025 08 18
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • Kęstutis K.Urba apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • m apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • Rimvydas apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
  • Pievų Rasa apie A. Valotka. Valininiai ledai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė | KAM, A. Pliadžio nuotr.

Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai