Lietuvos vartotojų institutas baigė ekologinių ūkių žemėlapio, kurio tikslas – suteikti patikimas ir teisingas žinias apie Lietuvoje užaugintus ir pagamintus ekologiškus gaminius ir nebūti suklaidintiems, atnaujinimo darbus (čia).
„Žalieji” teiginiai prisideda prie vartotojų klaidinimo
Lietuvos vartotojų instituto 2021 m. atliktas „žaliųjų” teiginių tyrimas parodė, kad apie 10% sudaro teiginiai, kurie galimai klaidingai nurodo maisto gaminių ekologiškumą, poveikį aplinkai ir nepateikia pilnų bei pagrįstų žinių.
Iš kitos pusės, moksliniai tyrimai rodo, jog daugėja sukčiavimo atvejų, kuomet įprastiniai gaminiai yra pristatomi ir parduodami kaip ekologiški.
Tai daugiausia alyvuogių aliejus, pienas, medus, šafranas, apelsinų bei obuolių sultys, vynuogių vynas, žuvis.
Ekologinių ūkių žemėlapis padės vartotojams nepasiklysti
„Vykstant intensyviam „žaliajam smegenų plovimui” vartotojams pasiūlėme priemonę – ekologinių ūkių žemėlapį, kuris padėtų nepasiklysti tarp „žaliųjų” teiginių ir pasitikrinti ar perkami gaminiai yra ekologiški”, – sako Dr. Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų instituto vadovė.
Interaktyviame ekologinių ūkių žemėlapyje pažymėti sertifikuoti ekologinės gamybos ūkiai ir gamintojai.
Vartotojams yra suteikiamos galimybės ne tik ieškoti konkrečių produktų, bet ir ekologinės produkcijos sertifikatų, taip pat atrinkti juos pagal gamybą, veiklos sritį ar savivaldybę.
Žemėlapyje pasirinkę, radę konkretų ūkį ar gamintoją, vartotojai galės sužinoti jų auginamos, gaminamos ekologinės gamybos sąrašą, kontaktines žinias, taip pat peržiūrėti ir patikrinti patį sertifikatą.
Mažesnis poveikis aplinkai
Kiekvienas maisto gaminys daro poveikį aplinkai per visą būvio ciklą, kurį sudaro derliaus auginimo, transportavimo, sandėliavimo, gamybos, produkcijos platinimo, vartojimo bei atliekų tvarkymo žingsniai.
Moksliniai tyrimai rodo, kad didžiausią neigiamą poveikį aplinkai paprastai daro gamybos stadija.
„Teikdami pirmenybę vietiniams ekologiškiems gaminiams vartotojai prisideda prie aplinkosaugos problemų sprendimo.
Iš vienos pusės, ekologinė žemdirbystė priskiriama prie veiksmingiausių būdų, kaip mažinti neigiamą žemės ūkio gaminių gamybos poveikį aplinkai, nes ekologiniuose ūkiuose ribojamas pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimas.
Iš kitos pusės, vietinės gamybos gaminiai nukeliauja mažesnį atstumą ir taip prisideda prie transportavimo neigiamo poveikio aplinkai sumažinimo“, – sako Zita Čeponytė.