Trečiadienis, 24 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

www.alkas.lt
2021-02-07 10:00:40
1
Cepelinai | iki.lt nuotr.

Cepelinai | iki.lt nuotr.

       

Pirmąjį vasario sekmadienį minima Pasaulio cepelinų diena. Cepelinai lietuviams įaugę į kraują – šis bulvinis stebuklas lydi nuo pat vaikystės, tad net stengiantis nevalgyti riebių produktų, retkarčiais cepelinų išvengti negalime. Garuojanti puodynė su spirgučių ir grietinės padažu sukelia tikrą palaimą ir nors jų valgyti kasdien nerekomenduojama, kartą per mėnesį cepelinų pilna lėkštė išeis tik į naudą. Net ir tiems, kurie nevalgo mėsos ar laikosi ypač griežtos dietos, cepelinų apeiti nereikėtų.

„Tikri mėsos gerbėjai tradicinio cepelino greičiausiai neišmainys į nieką kitą, tačiau tie, kurie nevalgo mėsos, jau nuo seno cepelinus gamina su varške, o dabar turime dar daugiau variacijų – cepelinai su soja, grybais, daržovėmis užkariauja mūsų virtuves. Tradicinį spirgučių padažą taip pat galima pakeisti sveikesne alternatyva kepinant imbierą. Patikėkite, sunku bus atskirti, kad valgysite vegetariškus spirgučius“, – Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Ilgą laiką ne tik cepelinų padažai ar įdaras, bet ir bulvės buvo laikytos ne itin sveiku produktu. Vis tik jų nurašyti nereikėtų. V. Juodkazienės teigimu, bulvėje yra gausu sveikatai naudingų medžiagų, o svarbiausias aspektas, lemiantis jų įsisavinimą – paruošimo būdas.

Bulvėse gausu B, C ir E vitaminų, jos praturtintos kaliu, fosforu, magniu ir geležimi. Nereikėtų pamiršti, kad geriausi elementai išsaugomi bulves verdant su odele, tačiau net ir jas nulupus bei paruošus tinkamai, galite išsaugoti dalį naudingųjų savybių.

„Virkite bulves vandenyje ar kepkite orkaitėje – svarbiausia, kad nebūtų naudojami riebalai. Jeigu bulves kepsite dideliame aliejaus kiekyje, prisidarysite daugiau žalos nei naudos, nes būtent riebalai, o ne bulvės tukina. Bulvėse esančio krakmolo, kuris organizme virsta į cukrų, taip pat nereikėtų bijoti, tiesiog mėgaukitės su saiku“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasaulio cepelinų dienos proga maisto ekspertė siūlo pasigaminti sveikuoliškų cepelinų ir pateikia du originalius receptus.

Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu
Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių, 1 pakelio sojos faršo, 2 vnt. svogūnų, 1 vnt. imbiero šaknies, šaukšto lydyto Ghee sviesto, graikiško ar kito lieso jogurto be priedų, druskos, pipirų

Gaminimo eiga:
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.

Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis – cepelinai virimo procesu turi džiaugtis būdami palaidi.

Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbierų spirgučių padažu ir liesu jogurtu.

Cepelinai su varške ir mėtomis

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių, 200 g norimo riebumo varškės, 1 kiaušinio, 20 g sviesto, 1 šaukšto grietinės, mėtos lapelių, lieso jogurto, druskos, pipirų.

Gaminimo eiga:

Bulvių tarkę paruoškite taip, kaip nurodyta pirmajame recepte. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes. Patiekite su liesu jogurtu arba imbierinių spirgučių padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  3. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pajūrietis says:
    5 metai ago

    O gal didžkukuliai?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rasa Čepaitienė apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • O jei iš tiesų? apie Rusija surengė išpuolius prieš NATO rytinį sparną – Estiją ir Lenkiją
  • Skubėkite pasirašyti apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • Kasčiūnas: griežčiau reikia apie VU vyks 7-oji tarptautinė taikomosios kalbotyros konferencija „Kalbos ir žmonės“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08
Daržovės, cukinijos

Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

2025 09 07
Šaldytos uogos

Ką ir kaip geriausia užšaldyti žiemos atsargoms?

2025 09 07
Kepsninė

Šiltas ruduo kviečia vakarieniauti lauke: nauji kepsnių skoniai

2025 09 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Rasa Čepaitienė apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • O jei iš tiesų? apie Rusija surengė išpuolius prieš NATO rytinį sparną – Estiją ir Lenkiją
  • Skubėkite pasirašyti apie Kultūros bendruomenė prieš politinius žaidimus: žmogaus teisių gynėjai reikalauja palikti Šarūną Birutį ministru
  • Kasčiūnas: griežčiau reikia apie VU vyks 7-oji tarptautinė taikomosios kalbotyros konferencija „Kalbos ir žmonės“
  • Michailas Velleris apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kokiomis naujomis veislėmis pasipildys 2021-ųjų metų Nacionalinis augalų veislių sąrašas?

Kokiomis naujomis veislėmis pasipildys 2021-ųjų metų Nacionalinis augalų veislių sąrašas?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai