Antradienis, 29 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

www.alkas.lt
2020-07-12 06:00:40
0
Maistas | pixabay.com nuotr.

Maistas | pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Mūsų žarnyne knibžda tūkstančius kartų daugiau įvairių mikroorganizmų nei planetoje gyventojų. Visi kartu jie sveria apie 2 kg. Ir visi yra reikalingi – tai daugiau kaip 1000 rūšių įvairių bakterijų, kurios nesukelia ligų, priešingai, yra naudingos ir reikalingos mūsų sveikatai. Tačiau į žarnyną visą laiką kėsinasi pakliūti ir nekviesti svečiai – įvairias infekcijas sukeliančios bakterijos. Vaistininkė Indrė Kolomyjskė sako, kad vasarą bakterinių žarnyno infekcijų rizika išauga. O didžiausios grėsmės tyko netinkamai apdoruotuose  ar nenuplautuose maisto produktuose bei nešvariose rankose.

„Pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai – vasarą šie simptomai dažnai praneša apie užsikrėtimą žarnyno infekcija. Skrandžio ir žarnyno bėdos gali kamuoti ir žiemą, tačiau tuomet jas dažniau sukelia įvairūs virusai. O vasarą per blogai termiškai apdorotą mėsą, kiaušinius, neplautus vaisius ir uogas į žarnyną patenka bakterijos, sukeliančios ūmią infekciją“, – paaiškina vaistininkė.

Viena dažniausių vasaros infekcijų – salmoneliozė

Mėsa, kiaušiniai, šviežias pienas – maisto gaminiai, kuriuose gali būti randama įvairių ligas sukeliančių bakterijų. Tinkamai termiškai apdorotas maistas yra saugus – aukštoje temperatūroje mikroorganizmai žūsta. Tačiau vasara dažnai vilioja šaltais, mažai termiškai apdorotais užkandžiais, o vestuvių ir kitų švenčių maratonas neapsieina be saldumynų su plaktų kiaušinių baltymų kremais.

Viena dažniausių zoonozių – žmonėms ir gyvūnams būdingų infekcinių ligų – salmoneliozė. Salmonelioze dažniausiai užsikrečiama per užterštą gyvūninį maistą: pieną, paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Pasigauti salmoneliozę galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas daržoves, nors tokie atvejai retesni.

„Su termiškai neapdorotu maistu į žarnyną patekusios salmonelės sukelia plonosios žarnos uždegimą. Pirmieji ligos simptomai: viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai. Jie pasireiškia gan greitai po užsikrėtimo – per 12–72 val. Įprastai liga trunka iki savaitės, kai kuriais atvejais ji gali progresuoti, kai bakterijos iš žarnyno patenka į kraują ir kitus organus. Susirgus salmonelioze, labai svarbu gerti daug šilto vandens ir taip plauti skrandį, taip pat vartoti elektrolitų tirpalus jų balansui atstatyti. Jei suserga mažas vaikas, senyvas ligonis ar paciento imunitetas nusilpęs, gydytojas gali skirti antibakterinių vaistų“, – apie salmoneliozę pasakoja vaistininkė I. Kolomyjskė.

Salmonelės neatsparios aukštai temperatūrai. Dauginimuisi joms palankiausia temperatūra 20–40 laipsnių C. Todėl geriausia salmoneliozės prevencija – maisto higiena ir terminis apdorojimas. Vaistininkės patarimai salmoneliozės prevencijai:

  • Venkite žalios mėsos kontakto su kitu maistu.
  • Prieš naudojimą, žalią mėsą ir kiaušinius nuplaukite.
  • Kruopščiai plaukite įrankius, kuriuos naudojote žalios mėsos ir kiaušinių apdorojimui.
  • Neragaukite ir nevalgykite žalios ar ne iki galo termiškai apdorotos mėsos ir kiaušinių.
  • Nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno.
  • Nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o išėmę – pakartotinai pakaitinkite.
  • Visada plaukite rankas prieš maisto gamybą ir po jos, ypač po žalios mėsos apdorojimo.

Neapdorotoje mėsoje gali tykoti ir kampilobakterijų

Kampilobakteriozė – dar viena dažnai vasarą pasitaikanti žarnyno infekcinė liga. Dažniau ji pasitaiko ir yra pavojingesnė mažiems vaikams, taip pat senyvo amžiaus žmonėms, sergantiesiems kitomis lėtinėmis ligomis. 

„Pagrindiniai kampilobakteriozės šaltiniai – taip pat termiškai neapdorota mėsa, nepasterizuotas pienas. Ypač reikėtų gerai išvirti ar iškepti vištieną, nes dideli kampilobakterijų kiekiai gali būti randami naminių paukščių, ypatingai broilerių viščiukų, žarnyne. Vasarą gyventojai dažnai ant griliaus kepa paukštieną ar kitą mėsą, todėl reikėtų atidžiai žiūrėti, kad ji būtų pilnai iškepusi“, – pasakoja I. Kolomyjskė.

Užsikrėsti kampilobakterijomis galima vartojant netinkamai apdorotą maistą, per nešvarias rankas po jų sąlyčio su maistu ar užsikrėtusiu gyvūnu. Reikėtų žinoti, kad kampilobakterijos atsparios šalčiui, todėl gali išlikti šaldytoje mėsoje. Karščiui jos neatsparios. 

Kampilobakteriozė pasireiškia panašiais simptomais kaip ir salmoneliozė. Dažniausiai ji sukelia viduriavimą, pilvo ir galvos skausmus, pykinimą ar vėmimą. Neretai liga gali prasidėti vadinamuoju „apendicito priepuoliu“. 

„Kadangi kampilobakteriozė gali sukelti viduriavimą ir vėmimą, labai svarbu palaikyti organizme skysčių ir elektrolitų balansą. Sunkesniais ligos atvejais gydytojas gali paskirti antibakterinius vaistus. Tačiau užkirsti kelią ligai paprasčiau nei kelias dienas būti kamuojamam jos simptomų: svarbu laikytis tinkamos maisto laikymo ir ruošimo higienos, dažnai plauti rankas, nevartoti termiškai neapdorotos ar nepilnai apdorotos mėsos, pieno“, – pataria specialistė.

Vaistininkė primena, kad užsikrėsti infekcijas sukeliančiomis bakterijomis galima ir maudynių metu – nurijus užteršto upės, ežero ar tvenkinio vandens. 

Padažnėja ir apsinuodijimai maistu

Su netinkamu maisto laikymu ir apdorojimu susijusios ne tik žarnyno infekcijos, bet ir apsinuodijimai maistu, kurių vasarą taip pat padaugėja. Kartais apsinuodijimą maistu gali sukelti kai kurių bakterijų išskiriami toksinai, tačiau dažniau pasitaikantys atvejai, kai vartojamas gesti pradėjęs maistas. Nereikėtų vartoti greitai gendančių produktų, kaip salotų su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, taip pat pieno produktų, įvairių saldumynų su kremais, jeigu jie kelias valandas pabuvo aukštesnėje nei 20 laipsnių C temperatūroje.

„Apsinuodijimas maistu – itin nemaloni sveikatos būsena, galinti sugadinti visas atostogas. Apsinuodijimas pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmais, apetito praradimu, karščiavimu. Itin sunkaus apsinuodijimo atveju gali sutrikti širdies ritmas, ištikti koma. Ligoniui svarbu duoti gerti skysčių, tačiau nedideliais kiekiais – kas valandą po valgomąjį šaukštą elektrolitų tirpalo ar mineralinio vandens. Jeigu žmogus praranda sąmonę, jį reikia guldyti ant šono, kad neužspringtų, jei vems. Sunkesnio apsinuodijimo atveju žmogus gali nebegalėti gerti, tuomet būtina vežti į ligoninę ar kviesti greitąją pagalbą. Po apsinuodijimo maistu rekomenduojama prie maisto grįžti labai pamažu“, – apie simptomus ir gydymą apsinuodijus kalba vaistininkė.

Kad vasaros negadintų nemalonumai su sveikata, Indrė Kolomyjskė pataria atidžiai rinktis, ką valgote, ypač, jei valgote ne namuose gamintą maistą, pvz., įvairių švenčių metu. Ruošdami maistą gamtoje, leiskite jam gerai iškepti, nelaikykite maisto produktų šilumoje – geriausia juos transportuoti ir laikyti šaltkrepšyje. Žinoma, visada kruopščiai plaukite rankas, o nesant galimybės – naudokite drėgnas antibakterines servetėles ar dezinfekcinį skystį. 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  2. Pavojai tykantys vasarą – žarnyno infekcijos
  3. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės
  4. Žarnyno infekcijas vasarą dažnai sukelia netinkamai laikomas maistas
  5. Kaip prižiūrėti kontaktinius lęšius vasarą?
  6. Gydytojai primena, kodėl svarbu maistą šventiniam stalui ruošti saugiai
  7. Saugokimės žarnyno infekcijų
  8. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  9. Išvenkite ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų iškylaujant
  10. Ar tikrai žarnyno infekcijos pavojai slypi tik vištienoje?
  11. Atsakingas elgesys su augintiniais mažina ligų riziką
  12. Patarimai iškylaujantiems
  13. Žiemą grasina ne tik peršalimo ligos, bet ir žarnyno infekcijos
  14. Medikai įspėja, kad prasidėjo virusinių žarnyno infekcijų metas
  15. Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre
Lietuvoje

Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

2025 07 29
„Nemunaičiai“ vizualizacija
Architektūra

Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą

2025 07 29
Trampas vs Putinas
Akiračiai

J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?

2025 07 28
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lietuvoje

Liberalai ragina prezidentą elgtis nuosekliai

2025 07 28
Šiaulių arena
Lietuvoje

Uždegta žalia šviesa Šiaulių arenos kapitaliniam remontui

2025 07 28
Jurbarko uostas
Lietuvoje

Klaipėdos uostas tapo Jurbarko krantinės šeimininku

2025 07 28
Atliekos
Gamta ir ekologija

Gyventojai kviečiami pasidalinti patirtimi apie atliekų rūšiavimą

2025 07 28
Medikų mokymai
Lietuvoje

GMP darbuotojai žinių sėmėsi iš patyrusio Ukrainos karo mediko

2025 07 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Pavyzdys apie VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves
  • Mike Adams apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT
  • Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre
  • Kur susitinka jūra ir istorija – Jūros žvejo šventė Šventojoje
  • Kokie sužadėtuvių žiedai populiariausi tarp jaunų porų iki 30 metų?

Kiti Straipsniai

Greitoji pagalba

Diegiama sistema, padėsianti ligoniui suteikti pagalbą laiku

2025 07 28
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Dušas

Kodėl svarbu po atostogų bute nuleisti karštą vandenį?

2025 07 27
Vaikai

Įsibėgėjus stovyklų metui – patarimai tėvams

2025 07 26
Opozicijos akiratyje – stadiono statybos ir darbas Ispanijoje

Kaip gelbėti odą nudegus saulėje?

2025 07 26
Mokinių sveikatos patikra

Profilaktinė vaikų patikra vasarą – mažiau steso ir rūpesčių

2025 07 21
Pleistras

Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?

2025 07 20
Atostogos

Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?

2025 07 20
Telefonas

Atotrūkis nuo technologijų – į naudą sveikatai

2025 07 19
Sveikata

Sveikatos paslaugų apmokėjimo pakeitimus tirs teismas

2025 07 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Pavyzdys apie VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves
  • Mike Adams apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
  • Liūdna raidos tąsa apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Savivaldybės ragina rasti būdų rūpintis aplinkosauga nedidinant vandens kainos gyventojams

Savivaldybės ragina rasti būdų rūpintis aplinkosauga nedidinant vandens kainos gyventojams

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai