
Vienas iš svarbiausių veiksnių, užtikrinančių gerą sveikatą – tinkama ir sveika mityba. Ypač tai aktualu vaikystėje, nes visavertė, reguliari mokinio mityba yra vienas iš svarbiausių besivystančio sveiko organizmo šaltinių. Vaikų sveikata yra mūsų visų bendras rūpestis, ir tik kartu veikdami, pasidalydami atsakomybę, pasieksime apčiuopiamų rezultatų. Lietuvoje atlikti mokyklinio amžiaus vaikų mitybos tyrimai atskleidė, kad mokinių mityba nėra sveika: kasdien vaisius valgo apie trečdalis mokinių, šviežias daržoves – du trečdaliai. Negana to, vaisiai ir daržovės ne visada būna natūralūs ir švieži – neretai mokama tik už išvaizdą.
Ekspertai sutaria, kad didžiausios naudos kūnui duoda šviežias, vietoje užaugintas, be dirbtinių maisto priedų / konservantų, kuo natūralesnis ir ekologiškesnis maistas. Todėl mes raginame visas šalies mokymo ir ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigas atsigręžti į vietinių ūkininkų užauginamus ar pagaminamus Lietuvos ūkiuose, maisto gaminius. Kuo arčiau galutinės pristatymo vietos yra užauginamas ar pagaminamas maisto gaminys, tuo greičiau šviežesnis ir sveikesnis jis pasiekia valgytoją, mažiau apdirbamas saugojimui. Pirkdami arčiausiai mūsų dirbančių vietos ūkininkų užaugintus ir pagamintus maisto gaminius, taip pat didiname ir Lietuvos kaimo socialinį bei ekonominį gyvybingumą.
Sutariame, kad visos trys ministerijos laikysis vieningos pozicijos keičiant teisinę bazę, prireikus – ir viešųjų pirkimų taisykles, tam, kad būtų pakeistas šiuo metu egzistuojantis ydingas modelis, daugeliu atvejų leidžiantis maisto tiekimo viešuosiuose konkursuose nuolat laimėti toms pačioms stambioms bendrovėms. Permainoms įkvepia tai, kad ir pagal dabar galiojančią viešųjų pirkimų tvarką, kai kuriuose šalies regionuose yra mokyklų ir darželių, įsigyjančių maisto produktų tiesiogiai iš smulkių, jų rajone dirbančių ūkininkų, auginančių vaisius ir daržoves, gaminančių pieno, mėsos ar žuvies gaminius.
Atsižvelgdami į tai, prašome savivaldybes, atsakingas institucijas, vietos bendruomenes skatinti ir remti iniciatyvas rajonuose, miesteliuose ir miestuose diegti vadinamąsias trumpąsias maisto grandines, t. y. sudaryti sąlygas, kad per viešąsias paslaugas teikiančias institucijas vaikus ir ligonius pasiektų tik natūralūs, švieži ir maistingi maisto gaminiai. Raginame rinktis maistą, kurį išaugina ir pagamina šalia ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigų triūsiantys vietiniai ūkininkai.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė
Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas